用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 1E (2010-2011)
go

1E (2010-2011) [複製鏈接]

1E班 - 大家可在此分享及關絡下啦!
   0    0    0    0

你好!小兒叫Rheneas, 請指教!

我仔仔是5號, Kenrick. 佢話馮老師是叫佢中文名的.

昨天晚上跟仔仔執書包, 我問佢中文要唔要帶書, 佢好肯定咁話唔使. 後來我番睇佢的手冊, 見到中文是要帶課本的. 唔知佢地今日有冇功課做呢?!

下星期有eng dict 啦~~~~

哎呀! 請問大家在執書包上有問題嗎? 我唔係好識執啊! 有人可以教教我嗎?

(1) 中: "明帶作(一上一冊) 字"
是要帶 快樂做練習(一上1冊)及快樂寫字詞, 那麼快樂學語文(一上1冊)還要不要帶? 是不是每有中文堂都要帶快樂學語文(一上1冊)?

(2) 英: "Bring New Magic"
是只需要帶New Magic? 那要不要帶Task Book?

(3) 數: "帶補, 作(一上B)"
"作"我猜是小學數學作業, 那"補"是否 課室小學數學科 同步綜合練習??

我係咪好蠢啊?! 我在努力學習中, 請大家教教我! 謝謝!

請問大家能否在內聯網上睇到手冊? 我用家長的ACCOUNT LOGIN內聯網, CLICK "學生手冊", 但沒有手冊的內容. 不知是老師沒有UPDATE, 還是我攪錯了什麼.

ambrose and CarmenLau888

請問你哋個仔仔係咩學號?  我仔仔叫Trevor, 28號.  唔介意可以交換contact, 同埋join我哋個yw facebook群組傾吓.

amypekkle

老實講, 我都唔多明, 好confuse, 上intranet完全無內容, 所以只好問仔仔, 不過唔知可唔可信......

(1) 中: "明帶作(一上一冊) 字"
是要帶 快樂做練習(一上1冊)及快樂寫字詞, 那麼快樂學語文(一上1冊)還要不要帶? 是不是每有中文堂都要帶快樂學語文(一上1冊)?
--仔仔話要帶晒三本書

(2) 英: "Bring New Magic"
是只需要帶New Magic? 那要不要帶Task Book?
--仔仔話唔需要帶TB

(3) 數: "帶補, 作(一上B)"
"作"我猜是小學數學作業, 那"補"是否 課室小學數學科 同步綜合練習??
--仔仔話兩本都要帶

大家一齊加油呀!!

今日應無功課吧!

有的我都睇唔係咁明,唯有帶齊些啦!  

原帖由 Zoe-Mummy 於 10-9-6 23:29 發表
ambrose and CarmenLau888

請問你哋個仔仔係咩學號?  我仔仔叫Trevor, 28號.  唔介意可以交換contact, 同埋join我哋個yw facebook群組傾吓.

amypekkle

老實講, 我都唔多明, 好confuse, 上intranet完全無內容, 所 ...

MaggieLau, ambrose , amypekkle, CarmenLau, Zoe-mummy, Hi!

同大家打個招呼,  我囝囝 Sparkle 係26號, 好彩有呢個 forum, 大家可以有個照應.....

執書包我都執到一頭霧水, 好似宗教科咁, 手
冊無話要帶書, 但明明係有堂上嘛, 問
呀仔佢又話 Ms Fung 無講洗唔洗帶, 上內聯網又係 check 唔到, 最後都係睇番個 time table 黎執. 結果上學期既書全部放晒入書包, 咪話唔重........

早晨各位靚媽,

我都見到今天有宗教科, 但手冊又冇寫要帶書, 所以我幫阿仔帶. 今日其實唔算帶好多書, 帶放埋水樽茶點和餐具, 個書包都已經(相對我阿仔)非常重了.

MaggieLau,
你仔仔的班號是?

Zoe-Mummy, LongBB, Ambrose, Amypekkle,
晏少少我會在 EClass imail contact比大家, 互相聯絡, 互補仔不足吧  

好呀, 大家互相聯絡, 互相幫忙!!
有興趣可以join YW group facebook

原帖由 CarmenLau888 於 10-9-7 09:24 發表
MaggieLau,
你仔仔的班號是?

Zoe-Mummy, LongBB, Ambrose, Amypekkle,
晏少少我會在 EClass imail 個contact比大家, 互相聯絡, 互補仔不足吧   

Ambrose,
你仔仔的班號是?
我用imail contact no 你丫!

回覆 11# CarmenLau888 的文章

"互補仔不足"

我仔仔係2號. 大家多多指教和聯絡啦!

原帖由 CarmenLau888 於 10-9-7 09:24 發表
MaggieLau,
你仔仔的班號是?

晏少少我會在 EClass imail 個contact比大家, 互相聯絡, 互補仔不足吧   

回覆 13# CarmenLau888 的文章

Carmen

可否再imail 你的contact 給我 ? 我 hubby 手快del 了, 謝謝!

LongBB, Ambrose,

經 Imail 比左contact no你們.

各位1E家長,

剛剛收到馮老師的電話回覆, 我問有關執書包的問題, 是否每科都要帶書.

老師回答說基本上每科都要帶書. 那科上第一堂前老師在手冊提要帶書, 之後便不會每次提, 但是每堂都要帶書.
至於workbook/task book/作業, 老師是會收集全班同學的作業放在學校的.

CarmenLau888,
我收到你的iMail, 回覆後再研究, 終於識得點寄iMail了.
thank you!

p.s. 我以前冇玩facebook, 不過現在加入了ying wa p1那個group, 發覺facebook交換資料/情報都好方便啊!

MaggieLau, ambrose , amypekkle, CarmenLau, Zoe-mummy & LongBB

我的仔仔係(16號),各位多多指教。

Zoe-Mummy
怎樣才可以加入Ying Wa P1 Group facebook?

Keep in touch!
我是新會員 我既BB叫凱宇是2004年3月25日出生
‹ 上一主題|下一主題