用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 大家滿意今年校巴公司的接送安排嗎?
樓主: lotto
go

大家滿意今年校巴公司的接送安排嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 樂B媽媽 於 10-9-7 12:23 發表
有少少更正~~

其實係驚人睇到佢地超載, 我聽我嘅小朋友講, 最少有3位小朋友要同其他小朋友share 一個位坐, 共用一條 seat belt, 所以陳ee都無位坐, 佢個位已坐了2位小朋友, 離晒譜, 你係咪收一個錢先

吓, 有無家長影低相?   我都要留意番上校巴的人數...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

原帖由 violin-cello 於 10-9-6 23:52 發表

moondream

原來佢係咁既......我都覺得佢個名好熟悉, 多謝你提醒, 我唔會再浪費時間係D咁既人身上, THANKS!

不過我真係唔係佢講向學校施壓既家長, 我地只係同一屋苑既4,5個家長, 無咁POWER! 如果我地真係有做過, ...

OIC 原來誤會你,真是對不起!但請問你上年是否坐盈泳呢?上年有否幫盈泳向校方施壓簽名呢?

ANYWAY,我不是什麼什麽委員,我祗是說一些別人不會說的話,因為我的目的-----為小朋友!

對一些人來說,可能冒犯了,我在此說句---對不起!

原帖由 09Civic 於 10-9-7 20:25 發表

OIC 原來誤會你,真是對不起!但請問你上年是否坐盈泳呢?上年有否幫盈泳向校方施壓簽名呢?

ANYWAY,我不是什麼什麽委員,我祗是說一些別人不會說的話,因為我的目的-----為小朋友!

對一些人來說,可能冒犯了,我在此說句---對不起 ...

既然你知道誤會, 又道歉咁就大家都當無事啦! 大家都係為左自己既小朋友, 無謂再掀起無聊問題, 專心一意將精力放在自己小朋友身上....

阿仔話今日返嚟停少咗兩個站,公園南路有d 小朋友去咗搭第二架車,原來我哋架車都係超載,真係豈有此理,如果冇人投訢,咪比你過度骨,早兩年都唔係咁樣,怪唔得知拉哂窗廉,唔見得光啦!:;pppp:

呢2天已經唔見左坐在車尾(另加凳) 個學生, 應該係轉左坐第二架車, 而校車EE都好似無位坐.....但上車時間都係咁早無改....你地情況有無好轉???

我仔都話返學同放學時都少咗人係車度,因為有D同學坐咗另一架車,
其實我問過一個做交通警既朋友,佢都係話好難捉,因為13歲以下可以
3當2,唯一可以捉係安全帶問題,不過唔帶安全帶係罰乘客,所以若我地
發現問題,應問學校是否佢地容校車內既小朋友無安全帶,因為法例上係
一人一帶,咁而家唔夠用係咪學校比校車咁做,若係既話,有意外時點算?
咁若校方唔做野,則可以上特首辦既網頁留言,佢地有個校車發牌組,一
定會做野,但學校及校車方面會大地震,分分鐘上報,所以都係同學校講咗先好喎!

原帖由 violin-cello 於 10-9-11 02:05 發表
呢2天已經唔見左坐在車尾(另加凳) 個學生, 應該係轉左坐第二架車, 而校車EE都好似無位坐.....但上車時間都係咁早無改....你地情況有無好轉???

請問有無人知道校方是否已經與校巴公司商討有關問題, 有咩結論?

似乎上車時間未有改善.....但幾天前, 已收到車費信封...真氣憤!!

咁點好呢? 好心煩....

我小朋友話3號車陳ee比人"炒魷魚", 番埋lee 幾日, 遲d有位新ee, 問ee點解, 佢話都唔知.......

原帖由 樂B媽媽 於 10-9-20 14:40 發表
我小朋友話3號車陳ee比人"炒魷魚", 番埋lee 幾日, 遲d有位新ee, 問ee點解, 佢話都唔知.......

吓....佢話俾d學生知自己俾人炒呀?

係呀, 今日仲見到佢...

今日1號車又被警察截停啦....平日4:05可落車, 點知弄到成5:00才落車!!! 唉...好似上錯賊車咁, 成日被警察查...今次係安全帶問題....

打去找保母, 這位第二任的保母原來已辭工....仲令我知多左呢間公司的衰嘢....

新學年唔係担心小朋友的學業, 反而係担心佢地的安全問題....有壓力....未解決!!!!

請問我呢d小家長可以做什麼?! 是否要向教育署投訴...受理嗎? 家教會有無任何action?

原帖由 lotto 於 10-9-21 23:41 發表
今日1號車又被警察截停啦....平日4:05可落車, 點知弄到成5:00才落車!!! 唉...好似上錯賊車咁, 成日被警察查...今次係安全帶問題....

打去找保母, 這位第二任的保母原來已辭工....仲令我知多左呢間公司的衰嘢....

...

咩衰野???

大家簽名要求更換校巴服務供應商,逼家教會、家長校董做嘢!

支持你
原帖由 acalbum 於 10-9-4 09:41 發表
非常同意

舊年有校巴唔坐,去支持盈泳,打擊校巴。而家幫咗盈泳喇,佢點對你地。
仲唔係 "自作孽"!!!
商業社會邊有人情講,況且盈泳過去又唔係做得好好,何苦要迫走祥華呢(我估的)!
被人利用咗都唔醒覺。
原帖由 09Civic 於 10-9-4 00:53 發表
自作孼....

快D去找保母車仲實制喇,你哋甘鐘意保母車

原帖由 09Civic 於 10-9-24 00:12 發表
大家簽名要求更換校巴服務供應商,逼家教會、家長校董做嘢!

原帖由 dc200505 於 10-9-24 23:08 發表
快D去找保母車仲實制喇,你哋甘鐘意保母車。

無保母車服務喇,比盈泳做曬!

原帖由 dc200505 於 10-9-24 23:05 發表
舊年有校巴唔坐,去支持盈泳,打擊校巴。而家幫咗盈泳喇,佢點對你地。
仲唔係 "自作孽"!!!
商業社會邊有人情講,況且盈泳過去又唔係做得好好,何苦要迫走祥華呢(我估的)!
被人利用咗都唔醒覺。
...

精采!

原帖由 cutecathy88 於 10-9-22 11:14 發表

咩衰野???

唔講唔知, 原來佢地開車車速好快...她說小朋友很難知道是否車速快, 佢地只會覺得好玩/刺激, 但大人就會意識到危險!

提早上車時間, 也是因為趕第二輪'生意'....話唔埋開快車也是可否為趕下一輪??

已是超載(有時保母也無位坐), 她說有一次問佢地為何仲要去天澤邨....事實上我也不明1號車不是主要for 元朗, 點解要兜埋天澤邨呢?
‹ 上一主題|下一主題