用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010/11 K1B KENT RD AM
樓主: toto510
go

2010/11 K1B KENT RD AM [複製鏈接]

昨晚告訴我原來調去蘋果組先啱

係呀, 無上來一陣.toto話調左位,同sky坐.仲話sky無食orel 依家食生果啦.

上個星期二,toto話老師教做連線,不過佢同"子愉"都做錯左,喊喊wo.
之後幾日都有聽佢講話做連線,圈圈咁.之後就話做練習啦.我都估係評估架啦.不過,我又唔想俾壓力佢.睇下自己上堂學完自己考結果係點先.唔得既,先同佢溫下書.

哈哈~~
Sky係好鍾意食Oreo,佢同家姐都好鍾意食.
因為佢有食物敏感,有D嘢唔食得,可以選擇嘅零食好少,除咗餅,方包就係生果,其他小朋友可以食蛋糕,佢唔可以食.
我仔而家好鍾意揸住枝筆寫字,佢話老師教咗佢點揸笔wor,但係佢就好少唱歌,所以我成日都唔知學咗咩歌仔??
想問下~~幾時係學校旅行呢?

原帖由 toto510 於 10-11-17 09:50 發表
係呀, 無上來一陣.toto話調左位,同sky坐.仲話sky無食orel 依家食生果啦.

上個星期二,toto話老師教做連線,不過佢同"子愉"都做錯左,喊喊wo.
之後幾日都有聽佢講話做連線,圈圈咁.之後就話做練習啦.我都估係評估架啦.不 ...

開生日會之前一日, 我個仔同我講:"聽日開生日會唔駛帶茶點, 只有SKY要帶, 因為MISS NG話SKY唔可以食蛋糕

另外, 好似無學校旅行架!!

回覆 1# cheungb2007 的文章

係ar?!原來老師有咁講ga?我仔好少講比我知,有時隔好多日先講
Oh...原來冇旅行ga?咁我哋要自組下活動la

係呀,學校係無旅行既. k3畢業都係無畢業典禮架.
老師有教寫字.abcdef都學左.123都學左.有口訣架.
唔知係地小b有無俾蚊咬呢?我"老闆"上個星期係學校俾蚊咬左成十幾粒.肉都赤埋.

有口訣ga??係點ga?我仔冇講...呢排點問都唔肯講學咗乜??
係ar...前幾日早上我送Sky返課室,就係見到Toto (而家坐Sky右手邊,right?) 好似塊面花咗咁,一tartar紅色印,我仲想問你toto係迷有濕疹呢?(touchwood) 咁如果係學校咬得咁多,有冇同老師傾下呢?我見另一topic都有媽咪講多蚊。平時我仔都好野蚊ga,好擔心添,因為佢一比蚊咬,會成個月都退唔到,皮膚底唔好
原帖由 toto510 於 10-11-24 12:39 發表
係呀,學校係無旅行既. k3畢業都係無畢業典禮架.
老師有教寫字.abcdef都學左.123都學左.有口訣架.
唔知係地小b有無俾蚊咬呢?我"老闆"上個星期係學校俾蚊咬左成十幾粒.肉都赤埋. ...

原帖由 ececbaby 於 10-11-24 17:14 發表
有口訣ga??係點ga?我仔冇講...呢排點問都唔肯講學咗乜??
係ar...前幾日早上我送Sky返課室,就係見到Toto (而家坐Sky右手邊,right?) 好似塊面花咗咁,一tartar紅色印,我仲想問你toto係迷有濕疹呢?(touchwood) ...

係呀,係呀,佢都係一俾蚊咬就好耐都唔退,對腳成十幾粒呀,陰公.
我有即時寫手冊同老師反映.老師好好有打電話同我講. 唯有貼蚊貼啦.不過依家著長褲好D咁啦.
另外,佢真係有濕疹,好彩塊面無,係腳瓜LONG同手背.我有叫TOTO自己搽LOTION,不過學校就唔俾佢地係學校時間搽野LAW.所以都好煩.因為佢係要成日搽好多LOTION保濕.
早幾日我買左枝咪俾TOTO玩,佢就成日扮老師,個日仲好笑話: SKY, 唔好再玩啦,TOTO都唔好再玩啦"佢自己話俾我聽, 好好笑,我唯有叫佢上堂唔好玩啦,小息先玩啦.
仲有就係佢話如果傾計玩,老師會伸枝咪俾佢話"俾你講嘞"

Toto好可愛呀!!
今日Sky話又調咗位喎,佢話坐咗去"前邊"橙組同??軒坐(唔好意思,亞仔都講唔清楚).
估唔到Toto同Sky都係同病相憐,佢BB時濕疹好嚴重,我周圍上网揾資料,後尾又睇中醫,同埋成日查cream護理,避開致敏源,而家叫做好D,但可惜有D野唔食得唔掂得,希望大D好D啦,我哋可以互相交流下啵?係呀...開學時我都同老師講有隻"救命"cream,急需時止痕用,老師都係唔比帶,唯有提佢自己小心D!!
你平時用邊隻cream呢?
原帖由 toto510 於 10-11-30 20:29 發表

係呀,係呀,佢都係一俾蚊咬就好耐都唔退,對腳成十幾粒呀,陰公.
我有即時寫手冊同老師反映.老師好好有打電話同我講. 唯有貼蚊貼啦.不過依家著長褲好D咁啦.
另外,佢真係有濕疹,好彩塊面無,係腳瓜LONG同手背.我有叫TOTO ...

麥當勞聚餐

toto好開心收到聖誕咭,多謝好朋友.
另外,我同toto參加左荃灣綠楊坊麥當勞係26/12(日)下午4:00-5:00舉行既聖誕聚會.$40.會員$30.
包一個開心樂園餐,一份玩具,立體聖誕咭製作,親子遊戲,,遊戲小禮物,該月紀念品一份.

我都係第一次同佢參加咋.如果各位有興趣,不如一齊黎玩啦.

Toto,今日Sky好開心呀!因為有聖誔禮物收~~多謝你!佢一返屋企就打開咗用la...
放假我哋去玩唔係香港,所以join唔到呢個聚餐。
不過,遲D Sky生日想搞生日會,到時再約多D同學仔玩下,因為last weekend佢去咗playmate嘅生日會,所以佢都話要開生日會 ,不過佢生日的時候我會忙裝修搬屋...所以仲未定到日子

仲有,尋晚係奥海城見倒Andy~顧柏軒,好開心呢

哈哈,唔多謝.最緊要小朋友開心.我都要多謝你張聖誕咭啊,貼左係房門口.

就等你開生日會,一齊玩下啦.不過搬屋真係一項艱巨既任務!!好有共鳴啊!

你地咁有緣,係街遇見.佢地咪好開心law.

係呀~~Sky見倒Andy時,細細聲同我講:媽咪,佢係根德園ga!!
倆個都好似好怕丑咁

Thank You

Ho Ho received Toto's gift & Andy's card.  Thanks very much.  I plan to take HoHo to school on Wed and help him send the card to his classmate.  
May I wish you all Merry Xmas.

靖中都要多謝Andy嘅聖誕咭同Toto送嘅聖誕禮物. thank you very much!

Toto媽: 聖誕我地唔係HK, join唔到個聚會! thank you for your invitation!

想問Toto係咪同靖中一樣搭OY校車? 我地可能住同區喎!

靖中媽咪: 唔多謝,toto成日提靖中架,佢地好老友咁架.係呀,toto都係坐OY車.佢都有提過同彭靖中同一架車.
浩軒媽咪: 唔多謝.MERRY CHRISTMAS! 我諗住星期五開PARTY先去接佢.
希望遲D有機會約出來GATHERING啦.

今日生日會係Eunice嘅4歲生日 ~~Happy Birthday!!!
小朋友今日都好開心,有攤位游戲玩,有小禮物...
多謝各位媽咪!!Merry Christmas!!

沉咗落去tin~~up up 先
Happy New year!!各位~~
我哋班好似少D家長上BK,可能大家都好忙呢!
今日派咗Sky生日會嘅Invitation card, 一直想有個機會比各位小朋友玩玩、聚下,希望各位有時間出席噢~~可以帶埋sister or brother一齊嚟架

好多謝sky 的invitation! 我是梓菁媽媽!梓菁星期一回來後已經講sky 生曰,要買禮物!昨天去了買,問梓菁,sky鐘意什麼公仔!她答:佢係男仔,晤玩公仔!甘我問:火車好晤好?她答:都可以!我再問:甘你想買什麼給他!她二話不言說:帶了我去barbie 個到!指着阿ken(barbie 個男仔)買呢個啦!佢可以陪我玩barbie ! 真是俾她激死!最後更係冇買啦!
希望到時見到大家!
to sky mama: we will attend the party wth 3 person ! Thank you!
‹ 上一主題|下一主題