用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沒有限制的hold住直資小學學位公平嗎?
go

沒有限制的hold住直資小學學位公平嗎? [複製鏈接]

如題.
有些有小朋友能力真的很強, 考幾多間都收. 但有些憂心的父母為能力"不夠強"的子女四處奔走. 這可造成資源錯配. 如有能力的可以hold十個位,到最後才選其一; 其他能力"不夠強"的考生就hold十個waiting list. 有時真的不代表小朋友沒能力, 只能代表當時表現不夠別人強.

當然, 學校及家長有自己的選擇權利. 但會否也有更完善的制度. 如限制每人最多hold住的學校數目. 這對各方都有利.
"不喜歡勿插"

請大家給些意見, 謝謝!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

同意同意,但可惜的是直資公布都有先有後,又唔係同時公布,所以存在著保留學位的問題
不過我都同意是家長要排先後次序,最多係最心儀的未得前,保留一間啦
(雖然我已有一間私校在手,但已經將已經申請的排定次序了,一有高於現時的會放手,所以唔係專登令其他家長擔心的)

原帖由 huey_mama 於 10-9-3 15:57 發表
如題.
有些有小朋友能力真的很強, 考幾多間都收. 但有些憂心的父母為能力"不夠強"的子女四處奔走. 這可造成資源錯配. 如有能力的可以hold十個位,到最後才選其一; 其他能力"不夠強"的考生就hold十個waiting list. 有 ...

同意. 你的做法都幾好.

我識有兩位媽媽. 他的小朋友很本事. 去in 6至10間學校, 差不多全收. 我問考這麼多為什麼. 答案是不考這麼多怎知小朋友有幾本事.

我心想這情形不是冰山一角.有本事可以參加公開賽. 不必要在這場合特出自己小朋友之餘,會影響別人. 也希望他們可站在別人角度想想.

原帖由 ziyi 於 10-9-3 16:22 發表
同意同意,但可惜的是直資公布都有先有後,又唔係同時公布,所以存在著保留學位的問題
不過我都同意是家長要排先後次序,最多係最心儀的未得前,保留一間啦
(雖然我已有一間私校在手,但已經將已經申請的排定次序了,一有高 ...

醒目開學勳章 王國長老

樓主
我同意你講法
其實政府可以限制註冊左直資就唔可以玩政府派位, 可以通知私校學生有JOIN大抽獎"以免浪費學位", 點解唔可以限制註冊直資B就要放棄直資A?
有D家長心態就好似你講, 想証明小朋友有幾本事, 俾左留位費就有權利鐘意唸幾耐都得, EVEN聽過真係返A校開學但同時向B校請假, 睇清楚A校掂唔掂再決定
另一方面唸, 學校都一樣難做, 學校都想收最好既學生, 但D學生HOLD住又唔係讀, 到佢地放返個位出黎, 學校又未必CALL到WAITLIST上最好果批喇

我都覺得有d問題.但有制度,自然會有人揾到漏洞.

都係個句,自律和將心比己.

我信因果,你小一玩野,唔知中一點?
你中一過關,大學又如何?
大學ok,人生呢?

無知是福

點hold都有release 出來的一天. 所以世上有waiting list

其實不如問問自己,如果係你小朋友考到咁多間,咁你會點做哩??

當年我小朋友考到A校要交留位費之前,突然收到B校錄取信(更加好既學校)
當下就決定唔去交A校留位費.跟住A校即刻打電話來問點解.老實答佢,同埋馬上就同學校講放番學位比人.

相信要教署干涉是有困難,亦需要不少人力資源,尤其大抽獎公佈後的扣門,變數太多。

其實大家都是成年人又身為父母,身教是很重要的,這些好處取盡的態度引伸至平常生活,不知不覺間影响着小朋友。他們日後千萬別麻怨子女自私自利、斤斤計交。

小兒今年正正是其中一個受害者,本人亦曾在BK一吐苦水。幸好扣門後有一津一私取錄,當時已盡快作出決定。直至昨日,小兒已於私校上課兩天,才收到真正心儀小學的電話,即日再見校長及註冊,再趕往買校服準備今天上新學校,退回新書及四處奔走重新買書,雖是好事一樁亦令我筋疲力盡,完全沒有時間去興奮。另一方面,小朋友上課兩天,已對學校產生歸屬感及認識到新朋友,根本不明白為何要轉,在心理上少不免有影响及抗拒。

在此希望所有父母都自律及為別人設想,令各位小朋友可以愉快上小學。

TELLE TELLEMOM

即係意味住開左學都仲有希望...題外話, 都鄧你開心.

我今年都係要玩呢個GAME, 我都唔想做"集郵"媽咪呀.

"即係意味住開左學都仲有希望"........正確
就是因為有些家長有時間到處申請/扣門/註冊,卻沒時間退學。
原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-3 21:45 發表
TELLE TELLEMOM

即係意味住開左學都仲有希望...題外話, 都鄧你開心.

我今年都係要玩呢個GAME, 我都唔想做"集郵"媽咪呀.

TELLE:
你小朋友最後是米入著宣道小學?之前有位媽咪個女比宣道收著,大抽獎又抽中聖瑪利,唔知點揀好,唔知是米佢最後放棄著宣道,個位就比著你小朋友呢?
恭喜你.

原帖由 TelleTelleMom 於 10-9-3 21:31 發表
相信要教署干涉是有困難,亦需要不少人力資源,尤其大抽獎公佈後的扣門,變數太多。

其實大家都是成年人又身為父母,身教是很重要的,這些好處取盡的態度引伸至平常生活,不知不覺間影响着小朋友。他們日後千萬別麻怨子女自私自 ...

我都唔明政府想點? 成個政策就係有漏洞, EDB只會顧住兩個時間; 自行分配同埋大抽獎。
而家有好多家長都好自私同不負責任, 既然你係唔鍾意間學校, 好心就咪鬼罷住, 有新生會又唔到, 問到佢至話唔讀(口頭講你知), 但又唔肯正式比封信比學校, 使但寫兩隻字都好, 白紙黑字, 人地學校至可以做到野, 整係得口頭講, 無證無據, 學校去EDB取消咗個名, 轉頭反口, 咁就死得
做家長有責任教好小朋友, 自己呢D咁自私嘅行為又點向自己個小朋友交待呢?

原帖由 huey_mama 於 10-9-3 15:57 發表
如題.
有些有小朋友能力真的很強, 考幾多間都收. 但有些憂心的父母為能力"不夠強"的子女四處奔走. 這可造成資源錯配. 如有能力的可以hold十個位,到最後才選其一; 其他能力"不夠強"的考生就hold十個waiting list. 有 ...

我囡囡讀嗰間直資,取錄咗之後俾三日時間家長考慮讀唔讀,讀就俾二千幾蚊「留位費」,作為第一個月學費。

如果有夠強嘅考生,hold住十間直資,如果間間直資都收「首月學費」作「留住費」,咁嗰啲自私嘅父母,應該唔會間間都留位啩?

可惜,唔係間間直資都敢用呢個政策。

醒目開學勳章

係啊係啊
這樣的話我銀包就叫救命

原帖由 littlefaith 於 10-9-4 15:55 發表

我囡囡讀嗰間直資,取錄咗之後俾三日時間家長考慮讀唔讀,讀就俾二千幾蚊「留位費」,作為第一個月學費。

如果有夠強嘅考生,hold住十間直資,如果間間直資都收「首月學費」作「留住費」,咁嗰啲自私嘅父母,應該唔會間間都留位 ...

原帖由 ziyi 於 10-9-4 16:44 發表
係啊係啊
這樣的話我銀包就叫救命

咁又唔會,因為到時你就會認真考慮放棄邊間,留邊間,而唔似得依家啲自私一族,係又留,唔係又留,搞到啲waiting list嘅家長一味响度等。

用錢的確可以限制大部份的家長, 但又杜絕全部. 因為有些家長不當留位費是什麼錢.

每家長都想小朋友考取更好的學校.
假如可限制大抽獎前最多hold兩個位, 大抽獎後一個月內只可hold一個位. 否則其中一個位會自動取消.

或增加透明度給學校等措施. .

方法有許多, 但沒一個是完美.

我想信大部份給留位費的父母都覺只少這學校讀得過.

真的希望各父母可將心比己, 自己小朋友得到機會之餘, 也給其他小朋友一個機會.

原帖由 littlefaith 於 10-9-4 17:18 發表

咁又唔會,因為到時你就會認真考慮放棄邊間,留邊間,而唔似得依家啲自私一族,係又留,唔係又留,搞到啲waiting list嘅家長一味响度等。

我覺得, 用錢解決到既問題, "果D'家長係無任歡迎啦. 頂左萬寧2萬蚊. 佢地一定好樂意去比.

個人立場.

原帖由 littlefaith 於 4-9-2010 03:55 PM 發表

如果有夠強嘅考生,hold住十間直資,如果間間直資都收「首月學費」作「留住費」,咁嗰啲自私嘅父母,應該唔會間間都留位 ...

今年我都要玩這個遊戲,說真自己做為父母都好無奈。首先政府派彩除非係父母舊生或有兄長就讀唔係想入到間心意的小學實在太難,我自己就係因為唔想用彩數去決定小朋友入讀那一間學校(舊年自己有個朋友的女兒就係攪珠下失敗例子,派到1間超差的小學)而自己真係無心血去成受那種等待唯有自己慳D去考直資或私校,希望小朋友可以入到一間適合他的學校。亦都因為每間直資的面試及取錄相差的時間太長,造成好多家長根本唔敢輕易放棄一個學位,情願花幾百留位費,作為父母的自己都好無奈。
原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-6 13:09 發表
我覺得, 用錢解決到既問題, "果D'家長係無任歡迎啦. 頂左萬寧2萬蚊. 佢地一定好樂意去比.

個人立場.

醒目開學勳章

如果間間直資都會收一個月學費做位留位費,D直資學校就發大財啦!!!

原帖由 littlefaith 於 10-9-4 15:55 發表

del...........

‹ 上一主題|下一主題