用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁及播道書院你哋會點選擇
go

陳守仁及播道書院你哋會點選擇 [複製鏈接]

唉。。。。好好彩2間面試好大機會撞到正,1間係我老公首選,1間係我首選,如果係你哋會選擇那1間
   0    0    0    0

我覺得可以一齊報名,萬一真是同一日,睇下可唔可以去兩場,萬一真是唔可以趕兩場先再決定去邊間面試.以成功率來計,播道勝算會大小小,因為陳守仁實在太多人報啦,你話入到既機會率有幾多呢?

原帖由 phoebecyl 於 10-9-3 12:18 發表
唉。。。。好好彩2間面試好大機會撞到正,1間係我老公首選,1間係我首選,如果係你哋會選擇那1間

我會咁做:兩間都報,如果 interview 時間撞正一齊,就打電話去其中一間次選去改時間,盡量改到一間上午,一間下午。最好唔好同一個上午/下午時段interview多於一間,否則會影響小朋友心理質素,除非你當它們 rehearsal.

醒目開學勳章

陳守仁可以自行選時間,我選了10號上午,咁咪唔撞
不過因我有同時申請True Light,所以係交表給EC時,都remarks要求了10/29
學校都好好話ok,不過就說沒有得改回10/9
及要預晒10/29全日給學校

原帖由 ggoo 於 10-9-3 12:33 發表
我覺得可以一齊報名,萬一真是同一日,睇下可唔可以去兩場,萬一真是唔可以趕兩場先再決定去邊間面試.以成功率來計,播道勝算會大小小,因為陳守仁實在太多人報啦,你話入到既機會率有幾多呢?

...

陳守仁我就係申請時選左要10月9號下午,點知前2日天去EC交表寫比架時間又係10月9號,現在只能望就算同日但唔好同時間。
原帖由 ziyi 於 10-9-3 13:28 發表
不過因我有同時申請True Light,所以係交表給EC時,都remarks要求了10/29

...

已經有1間收左,所以就算這2間都唔收就讀已收那間,甘你會選陳守仁或EC去面試
原帖由 ggoo 於 10-9-3 12:33 發表

...

我報EC時都有寫remark要求日子, 未知結果得唔得呀

原帖由 ziyi 於 10-9-3 13:28 發表

...

醒目開學勳章

Too bad, 但EC的報名表8/2出時,已經知道是10/9 or 10/29
而TSL,也一早知道10/9 or 10/10
所以一早plan好才online apply and submit the application form
現時只怕DGJS 撞期,如果撞期就唔去DGJS

原帖由 phoebecyl 於 10-9-3 13:43 發表
陳守仁我就係申請時選左要10月9號下午,點知前2日天去EC交表寫比架時間又係10月9號,現在只能望就算同日但唔好同時間。

陳守仁我就報著名,播道我就未報名,想聽著聽日下午既簡介會再決定報唔報,08年我已聽過一次播道既簡介會,當時都好鍾意播道,播道唯一令我心大心細既是未有小學升中成績,始終是新校,陳守仁就升中派位好理想,學費平,又是英小.播道是教會學校,較為注重品德培養,呢樣我都好鍾意.所以真是各有千秋,萬一真是咁好彩兩間都收先再去諗讀邊一間,因為兩間都好多人鍾意,競爭都好大.你報著名先,未好去諗讀一間,等學校真是收先去諗,依家先花精神諗下點樣令小朋友面試有出色表現最實際.

原帖由 phoebecyl 於 10-9-3 13:49 發表
已經有1間收左,所以就算這2間都唔收就讀已收那間,甘你會選陳守仁或EC去面試

醒目開學勳章

因我係係聽完簡介會即時交表,所以老師即時記錄,在收據也寫明10/29
經真道一役,發現remark係唔work架
最好白紙黑字才最有保障

原帖由 jjhh 於 10-9-3 13:51 發表
我報EC時都有寫remark要求日子, 未知結果得唔得呀

我都係明天下午先去聽EC簡介會,明早有LHT簡介會。TKO 嘅4間DSS學校,我會報3間。LHT真的要諗諗,我未決定報唔報。我都是TKO的媽媽,替小朋友選學校真的很傷神,真的很怕替他揀錯學校。

回覆 8# ziyi 的文章

播道面試日期不是 2010年10月9日或10月23日 嗎? 它的website 是這樣寫的?!

我download那份表格沒有注明面試日期, 係埋親自到取到取那份有印面試日期 ?

醒目開學勳章

係23,記錯了,Sorry

原帖由 Sinman68 於 10-9-3 16:51 發表
播道面試日期不是 2010年10月9日或10月23日 嗎? 它的website 是這樣寫的?!

我download那份表格沒有注明面試日期, 係埋親自到取到取那份有印面試日期 ?

回覆 1# ziyi 的文章

唔緊要, 我驚學校website跟表格其中一處攪錯左, 到時我地錯過interview就唔好.

睇返原來大家去面試架小學,真係來來去去都係我哋
想問大家的心水係那一間。
原帖由 Sinman68 於 10-9-3 17:23 發表
唔緊要, 我驚學校website跟表格其中一處攪錯左, 到時我地錯過interview就唔好.
‹ 上一主題|下一主題