用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 學校安排失當, 你會報讀這所學校嗎?
go

學校安排失當, 你會報讀這所學校嗎? [複製鏈接]

我的小朋友現已K3, 一直也有留意屯門,元朗甚至九龍區的直資小學. 本來也想報讀圓玄, 但他們的安排卻叫我失望.

很想聽入學講座, 於是一直留意學校的網頁, 但只有去年的入學資料, 於是在暑假期間, 已致電學校查詢, 得到的回覆是, 入學講座要開學後才安排. 今天再致電查詢, 得到的回覆卻是在6月已安排了2場入學講座, 下星期開始派FORM, 18/9前交回. 太過份了, 為什麼所有資料也不在網頁公佈? 有關入學的安排只通知屯門區的幼稚園, 那麼其他地區的學生呢? 我住在區外的, 什麼資訊也得不到, 這是什麼直資學校???? 安排如此失當, 透明度如此低, 資訊傳遞的方法那麼落後, 眼光如此短淺(只通知本區學生, 須知世界很大啊!) 我絕不會為子女報讀此校!!!
   0    0    0    0

I 'm live in Yuen Long.

Some cases were happened to me !

Case 1) I was called to reconfirm any P1 school briefing for coming date on May,2010, but no response. I was found that briefing for P1 for 2011 has been hold on the end of June,2010. Of course, I never ever blamed of this school, but really a bit disappointed, and just blamed myself haven't go through the site frequently ( day by day )

Case2.) I called school for question any P1 application form  could be download via school site, but the answer is "NO" . They need to collect in person. It seems it's very inconvenice for parent ,but I'm strange why the school tunnel is very tight.

I 'm not dare to say this school is " BAD ", but some adminstrations should need to improve !

Alice

說真的, 其實我真的很想替小朋友報圓玄, 但學校已開辦了超過6-7年, 連admission也安排不好, 實在令人有點失望. 本星期開始派表, 也不在網上公佈一下, 真的有點趕客呢!

屯門有一所直資小學, 是小朋友的福, 但這樣的行政安排, 只是令人卻步.

玄圓的行政係真的很屎. 我都好希望校長可以係呢方面改善下.

原帖由 kamtsk 於 10-9-6 17:54 發表
說真的, 其實我真的很想替小朋友報圓玄, 但學校已開辦了超過6-7年, 連admission也安排不好, 實在令人有點失望. 本星期開始派表, 也不在網上公佈一下, 真的有點趕客呢!

屯門有一所直資小學, 是小朋友的福, 但這樣的 ...

不過話時話, 乜入學簡介會真係好重要既咩?
我一向都認為入學簡介會一般都係d學校賣花讚花香同認屎認屁既場合黎. 不過我都有因為聽完個簡介會之後覺得間學校唔掂而刪左佢既經驗.

小女今天剛交入學申請表, 校務處職員有禮及安排妥當.
至於網上公佈有關簡介會及 2011/12 收生程序.
看到 早在 6月22日已在學校 latest news 發佈.
http://www.plkhktayyps.edu.hk/php/news/index.php?p=1&cat_id=15&id=318

可能保圓最近改了新網址, 所以資料較混亂. 又或者資料
放在 Latest News 項目中, 不是 Admission area.

原帖由 kamtsk 於 10-9-6 17:54 發表

屯門有一所直資小學, 是小朋友的福, 但這樣的 ...

To星運教授  

簡介會is not important ,but it is necessary for me, say, I 'm not staying in Tuen Mun. So, not fully realization for this school background . But I could learn  more about  school from the seminar. We also identify what nature of the school, what the quality of the teachers ! Of course, we couldn't get 100% info from the seminar. As parents, I should learned more from different outsourcing : forums, kids from buddy if they 're studying in this school, or we can go there to see what quality of the pupils, seminar is one of the tunnel we can learned. Perhaps its only a drama playing,but we could evaluate whether this school is up to our standard accordance to the informations we had learned.

To be honest, glad to hear my comments from all of u.  

Happy sharing !!

回覆 1# l媽媽alice 的文章

明白你既諗法.

雖然而家已經錯過左簡介會, 不過我諗係網上面既資料再加埋interview果日親身體驗, 應該可以了解到更多. 都未算遲既~

原帖由 星運教授 於 10-9-7 17:59 發表

不過話時話, 乜入學簡介會真係好重要既咩?
我一向都認為入學簡介會一般都係d學校賣花讚花香同認屎認屁既場合黎. 不過我都有因為聽完個簡介會之後覺得間學校唔掂而刪左佢既經驗. ...

其實重點是在學校的安排. 連簡介會, 派表收表時間也沒有向外(屯門以外的地區)公佈, 這麼基本的工作也未做好, 我又怎會有信心給小朋友入讀呢! 行政混亂, 老師也一定不好受, 結果又是影響了我們的小朋友.

原帖由 JoiseMaMa 於 10-9-7 22:45 發表
小女今天剛交入學申請表, 校務處職員有禮及安排妥當.
至於網上公佈有關簡介會及 2011/12 收生程序.
看到 早在 6月22日已在學校 latest news 發佈.

對於大部分不熟悉學校的家長, 如果想入讀某小學, 第一時間當然是參加學校網頁中admission的資料, 如果admission 中不提供有關資料, 此欄便形同虛設! 這很易令人聯想學校也只是虛有其表吧了!

kamtsk,

你說的沒錯!  這學校今次的簡介會發佈有改善空間. 希望他們可做得更好!  例如 : 我另一心儀的學校 - 元朗宏信. 我在今年 1 月份起已多次上網及致電學校查詢有關簡介會及面試日期.  可能我問得太多, 他們把我 email 及 手機紀錄在案. 在 8月6日收到他們的電郵通知簡介會日期及小一入學申請表等等..... 我覺得宏信的 簡介會及 後勤admin做得很好! 校舍又新又大, 真正是小班教學因今年小一每班得 27-29人.  你應可報讀 宏信, 但要考慮學費比保圓高 出3 賠.

如有家長因為保圓 發佈[簡介會] 不妥當而放棄報讀.  我囡囡入讀保圓的機會便高好多呢!

至於你發表主題 : 學校安排失當, 你會報讀這所學校嗎?

恕我直言 , 標題改為 : 保圓 發佈[簡介會] 不妥當, 你會報讀這所學校嗎?  (比較貼實)

對於大部分不熟悉學校的家長, 如果想入讀某小學, 第一時間當然是參加學校網頁中admission的資料, 如果admission 中不提供有關資料, 此欄便形同虛設! 這很易令人聯想學校也只是虛有其表吧了!

原帖由 JoiseMaMa 於 10-9-10 15:19 發表
kamtsk,

你說的沒錯!  這學校今次的簡介會發佈有改善空間. 希望他們可做得更好!  例如 :  我另一心儀的學校 - 元朗宏信. 我在今年 1 月份起已多次上網及致電學校查詢有關簡介會及面試日期.  可能我問得太多, 他們 ...

JOISEMAMA, 其實兩個題目我覺得都通既, 不過KAMTSK既標目就吸引得多喇. 即係好似報紙頭條, 太過乏味就唔過癮, 尤其係討論區無人討論果陣, 悶悶地真係會眼前一亮, 係呢個立場我會支持佢用呢個TITLE.

其實唔同人有唔同諗法, 夾唔夾得埋都好講緣份, 而家樓主正遇左個唔幾好既體驗, 注定無緣. 係呢件事入面, 玄圓係親手用行動幫自己製造出一個負面印象. (網頁無UPDATE晒所有有關項目或者仲可以講得通, 但校務處接電話既同事無心去協助家長甚至發放假消息, 呢件事係點推都推唔甩既.) 學校可能只係認為此等只屬芝麻綠豆小事, 但其星星之火既效應, 絕對可以燎原, 實在大意不得.

記返起以前幫個女搵學校果陣亦都遭遇過唔同學校係行政上面既差勁待遇, 當時我都一樣好嬲, 學校最後收我個女我都堅決唔讀. 都係無緣.

雖然我對玄圓都幾滿意, 但對於佢係呢一方面既缺失, 同樣係不敢苟同.

但願受此問題所害既苦主都能儘快釋懷, 搵到一所自己喜歡既學校, 不再受搵學校之苦.

星運教授, 好同意你的講法   

回想起當年選小學時, 我只係聽左2間津小的學校簡介會, 當然有好多家長都好認真咁記錄左每間學校的特式或賣點, 但其演繹說法也相當取考, 例如有校提及到每年要求學生的識字量最少3000, d家長就好滿意地覺得佢地可以培育出優質學生, 其實係話佢地會好趨谷默書, 結果家長為左要幫佢地應付默測考, 攪到家無寧日 有學校話佢地英普沉浸, 但問多2問佢己經知道我係將佢同圓玄做緊比較, 就索性直接答我話其實呢間津小是必定要跟據教育局的教程和教材, 只係在課堂上加插口語和以筆記形式將主題加上英文, 讓小朋友見得多就會識多少少, 並不能夠同保圓相比。相反地, 我係無聽圓玄簡介會, 只係事後聽朋友轉述, 朋友的反應係對簡介會相當反感, 話好hard sell喎, 因為全場用英語介紹 佢話聽左一半就走左, 就此足以證明大家各有所取, 朋友唔認同的, 正是我想要的茶 至於簡介會的功能是否真的重要呢? 我覺得只係賣花讚花香, 就好似學校話起泳池呢樣野, 真係唔講好過講啦, 講左6年都無影...但呢樣野係咪真係有咁大影響呢?? 只係俾多個話題俾家長們閒話家常, 用緊狂插學校的誠信囉, 你都唔會因為學校有無泳池去決定俾小朋友入讀啦! 就算有學校話佢地升中派位有70%band 1又點? 始終都係要睇成績, 真係要靠學生自己, 如果唔係材料, 真係用10個補習老師浸住都唔掂, 到時係果30%其中之一, 係咪又關學校事呢?? 仲有, 升中校網係跟據小學校址分網的, 如果跨網既話, 就要考慮埋中學都要搵屯門至有優勢, 唔好話諗中學係漫長既事呀, 由你生阿b出黎到而加幫佢搵小學都係5年間既事, 入左小學到P4就要面對升中, 真係話都無咁快, 所以跨區升學要考慮既問題真係好多, 呢個都係我當年捨遠取近的主要原因, 其實除左元朗天水圍有人跨區過黎讀之外, 我真係好少聽到區外有人有興趣入黎屯門, 相反由屯門出去讀就大有人在, 但如果圓玄既名氣可以令到呢樣野成為事實, 咁就真係要恭喜佢囉
原帖由 星運教授 於 10-9-10 16:48 發表

JOISEMAMA, 其實兩個題目我覺得都通既, 不過KAMTSK既標目就吸引得多喇. 即係好似報紙頭條, 太過乏味就唔過癮, 尤其係討論區無人討論果陣, 悶悶地真係會眼前一亮, 係呢個立場我會支持佢用呢個TITLE.

其實唔同人有 ...

原帖由 JoiseMaMa 於 10-9-10 15:19 發表
kamtsk,

你說的沒錯!  這學校今次的簡介會發佈有改善空間. 希望他們可做得更好!  例如 :  我另一心儀的學校 - 元朗宏信. 我在今年 1 月份起已多次上網及致電學校查詢有關簡介會及面試日期.  可能我問得太多, 他們 ...

JoiseMaMa,

我都希望各位的子女都入到心儀的小學啦!

唉! 其實這真有點'愛之深, 責之切' 的情況. 當年圓玄快要被殺校時, 我也住在屯門, 後來知道保良局入主, 學校不要關閉, 真的替學生們高興. 現在, 新圓玄已開了6?7?8?年? 但為什麼安排上竟不及連校舍也未有的宏信? 真令人心痛!

其實去年, 我也有去圓玄的簡介會. 老實說, 去年給我的感覺不好, 今年想再聽, 看看有什麼轉變(因轉了新校長). 去年還是用中文進行簡介會, 今年已用了英語, 真有必要嗎?

Anyway, 希望圓玄可以做好一點啦!

p.s. 我已報了宏信, 也希望小朋友能順利入讀啦!

....del

回覆 1# greedycat116 的文章

你說得對對對對對對~~~!!!!!!!!!!!!!

有關安排失當的事項.當日取入學申請表格及遞交表格都要親身去辦.
到了要面試那兩個星期仍未收到通知書面試.去電查詢,第一次竟然答覆遺失了我的file(資料).15分鐘後回電話找回.但一路都無面試通知書.再去電查問...叫帶同資料去便了.
我相信就是遺失了我的回郵信封.

在小一收生過程中,也覺得在某方面學校可以做得更好。如果多辦些簡介會及積極地做多點宣傳,可加強家長對此校的認識,也順便為自己加點名氣,但學校似乎不太會硬銷,當然學校也要衡量是否要將資源撥在加強收生方面還是教學或其他方面。雖然如此,學生日常接觸的是老師,不是校務處職員。校務處職員只是一般職員,我會對他們的不足之處給予包容。我着眼的是課程(不在此說了)及教學安排有沒有問題。家長要知的學習進度、考、測、默書、課外活動、出外參觀、校隊訓練及比賽等安排,學校會透過手冊、通告和內聯網作交代。當初考慮此校時,也曾因為網上的負面意見而卻步,或許因此對學校沒有很太大的期望,但實際情況(大的孩子已入讀)反而完全超出我預期的好。總之,希望大家的子女也能入讀心儀的小學啦!

‹ 上一主題|下一主題