用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 天神分享站(2010-11年度) 歡迎P1-P6家長及畢業師姐入嚟! ...
go

天神分享站(2010-11年度) 歡迎P1-P6家長及畢業師姐入嚟! [複製鏈接]

醒目開學勳章

DEAR ALL, (小一至小六家長)

今天已是開學的第三天。囡囡今年是1C班,我已在學校內聯網上載了囡囡的個人照,1C班同學家長也可以登入,我們可以在網內聯絡。

另一方面,我仍有興趣在BK認識一下其他家長,
希望在此以輕鬆愉快的心情與大家分享在天神點點滴滴!

早幾日,非常開心收到學校校訊,知道囡囡師姐除了成績好之外,課外活動同樣出色,真係一個好好嘅模範!

今天早上有老師樂器示範表演,雖然天氣麻麻地,我都會到學校觀賞,順道接囡囡放學,希望佢可以算定自己喜歡的樂器。

BEST REGARDS,

YUKYUK

0    0    0    0

醒目開學勳章

今天的樂器介紹表演都幾精彩!  可惜,學校只能安排小一生參加小量"樂器介紹"出現的樂器!

如果有興趣讓囡囡學通告中的樂器,大家可到以下網站,CLICK 入去某樂器的版面,CLICK "音樂盒"聽下!

http://resources.edb.gov.hk/musiceb/

YUKYUK

後記:囡囡家課冊附有一張小女童軍招收新會員申請表,佢又話想參加,我問佢點解,佢話套裙好有型WOR! 見佢咁認真,我又冇咩理由拒絕佢!

Hi Yukyuk,

你係全職媽媽嗎? 我要返工所以冇去聽樂器示範, 不過其實都諗住係出面學...因為係學校學要搵人去接囡囡...保母車唔接...
你囡囡學咩樂器?

醒目開學勳章

Hi pingpink,

係呀! 我係FULL TIME MUM.

佢首選二胡, 次選揚琴。我幫佢填左表,佢已然好興奮啦!

HOW ABOUT YOUR PRINCESS?

原帖由 pingpink 於 10-9-7 14:37 發表
Hi Yukyuk,

你係全職媽媽嗎? 我要返工所以冇去聽樂器示範, 不過其實都諗住係出面學...因為係學校學要搵人去接囡囡...保母車唔接...
你囡囡學咩樂器?

回覆 1# Yukyuk 的文章

我家大小姐本身學緊piano, 所以我希望佢學番西樂, 主要因為我地唔想學睇多個中樂譜….又怕大小姐混亂…哈哈….而家佢學緊大提琴….

醒目開學勳章

原帖由 pingpink 於 10-9-8 09:13 發表
我家大小姐本身學緊piano, 所以我希望佢學番西樂, 主要因為我地唔想學睇多個中樂譜….又怕大小姐混亂…哈哈….而家佢學緊大提琴….

一向西洋化的二小姐喜欢,我们会支持!

Hi
有什麼辦法令女女回家後多練習小提琴呢?在今個暑假才接觸的,她說很喜歡,但又不見她練習.我只能在和她談話時嘍唆她.

醒目開學勳章

原帖由 wingwing2004 於 10-9-8 11:31 發表
Hi
有什麼辦法令女女回家後多練習小提琴呢?在今個暑假才接觸的,她說很喜歡,但又不見她練習.我只能在和她談話時嘍唆她.

Hi,

制定时间表和鼓励她。

醒目開學勳章

Dear all,

今天下午去了PTA新生家長會,我覺得天神PTA真係好有心。

多謝晒!  對於我們一班初來報到的家長,尤如引路明燈!

YUKYUK

歡迎你地呀!我囡囡今年巳最後一年喇!而家小六呀,轉眼又好快完成小學喇!
今日聽完家長會,嘩.....咁多個試真係一排忙呀.大家加油呀!
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

原帖由 竹葉青 於 10-9-26 02:21 發表
歡迎你地呀!我囡囡今年巳最後一年喇!而家小六呀,轉眼又好快完成小學喇!
今日聽完家長會,嘩.....咁多個試真係一排忙呀.大家加油呀!

星期六有事冇去家長會, 請問可否分享重點?

回覆 10# 竹葉青 的文章

你葉青pls check pm

醒目開學勳章

HI pingpink,

除左學姐家長分享外,我們班內也有交換聯絡電話呢!

check pm!  

原帖由 pingpink 於 10-9-27 09:49 發表

星期六有事冇去家長會, 請問可否分享重點?

Hi Yukyuk,

It's great, many many thanks! la......

pingpink

原帖由 Yukyuk 於 10-9-27 19:06 發表
HI pingpink,

除左學姐家長分享外,我們班內也有交換聯絡電話呢!

check pm!  
‹ 上一主題|下一主題