用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 有沒有上幼光班同學仔呢?
樓主: annpoon51
go

有沒有上幼光班同學仔呢? [複製鏈接]

我仔仔叫文哲.  佢昨晚捉我去買咗支玩具咪...唱歌唱不停.

原帖由 dondonchu 於 10-9-21 18:34 發表
cloud120 : 你好呀! 你仔仔叫咩名呀?
溱溱返左學之後開心左好多, 日日唱歌唱不停, 不論任何地方都可以好大好大好大聲咁唱.
雖然唔知平日上課教咩學咩, 但見到佢咁開心, 自己都覺得無選錯學校. ...

啡色小小熊: 同意呀, 真係唱得非常之大聲. 而每個字都唱得十分之清晰....

cloud120: 好有趣呢!!

咁啱既... :)

原帖由 NICOLE123 於 10-9-20 11:19 發表

hi 咁岩既 我仔係上幼望班佢果組有一個小朋友又係叫 "溢希"

有無小朋友唱過你是我的好朋友,因我都是看手冊有這些字就問囝,佢話唔知,但叫佢唱小寶寶及中秋節佢就大大聲唱.
原來佢地有學號,囝有日學點名,講了十個八個名同屬那一個學號,照佢講個D名同學號,又係真ga bor,因1號真是姓陳的.

我都想知呀, 阿囡都話唔識唱呀!

原帖由 啡色小小熊 於 10-9-23 01:46 發表
有無小朋友唱過你是我的好朋友,因我都是看手冊有這些字就問囝,佢話唔知,但叫佢唱小寶寶及中秋節佢就大大聲唱.
原來佢地有學號,囝有日學點名,講了十個八個名同屬那一個學號,照佢講個D名同學號,又係真ga bor,因1號真是 ...

ar 囝今日終於唱左你是我的好朋友:
你是我的好.....(拖長個音唱)朋友,永共我享喜與憂;手牽手,一起走(踏住腳唱),友誼永長久.
你是我的好.....朋友,永共我享喜與憂,手牽手,一起走,心裹樂悠悠.
請注意,2段最后歌詞係唔同的.
可能是今天先教,因昨天問他,他說不知,但如果今日先教,又覺得無咩可能可以一天唸到出來,我都要重複聽幾次先記得歌詞,莫非小朋友的記憶力真的今強.
你地d小朋友有無其他野報告給你聽,望分享

想請問各MAMI 小腳板走天路親子手冊,話第一課天父造天地話播放課程詩歌cd第2首,與孩子同唱,你地有無個隻cd,我無,不知是否個個MAMI 都無.如果你地有,今我要問問老師係唔係無俾我地. 謝

溢希是不是蘋果組的呢?因我的仔仔說坐在他旁邊的同學叫溢希.

原帖由 yanniewyh 於 10-9-17 22:36 發表
你地好!諗住上BK睇吓有無亞仔D同學仔既媽咪係度,果然搵到!我囝囝都係上幼光班嫁!佢叫溢希!你地D小朋友好叻噃!返屋企講到咁多野你地聽...我個仔唔多願講學校野,可能未適應啦!佢淨係話過擒日有個外國人老師出現過,然後耐不久就 ...

喂, 25/9 的家長會你地有無去呀?
我見你地上幼光好多家長參加呀!!
老師都同你地傾左好耐喎!  我地好早就散場lu...

下幼光的班主任是李老師嗎?
我們也不是傾了很耐,因李老師來找曾老師,說要去開會.

原帖由 dondonchu 於 10-9-30 11:02 發表
喂, 25/9 的家長會你地有無去呀?
我見你地上幼光好多家長參加呀!!
老師都同你地傾左好耐喎!  我地好早就散場lu...

囝囝都有唱你是我的好朋友,
早幾天佢話老師叫同學帶紅色的東西回校分享,他帶了後又說忘記了給老師,大家知道嗎?我想這個活動可能已經完結.
我諗可能老師想訓練同學自己主動告訴家長一些事情

原帖由 啡色小小熊 於 10-9-25 00:41 發表
ar 囝今日終於唱左你是我的好朋友:
你是我的好.....(拖長個音唱)朋友,永共我享喜與憂;手牽手,一起走(踏住腳唱),友誼永長久.
你是我的好.....朋友,永共我享喜與憂,手牽手,一起走,心裹樂悠悠.
請注意,2段最后歌詞係唔 ...

係呀, 李老師都係咁講, 佢話想提升小朋友同家長的溝通, 所以會不定期叫小朋友帶一些物件回校. 家長亦都要多些和子女溝通, 多了解小朋友日常返學的程況.

原帖由 little.sheep 於 10-9-30 15:03 發表
早幾天佢話老師叫同學帶紅色的東西回校分享,他帶了後又說忘記了給老師,大家知道嗎?我想這個活動可能已經完結.

...

oh..原來如此, 當日我都有跟李老師落去幼光班幫阿囡攞番d野.
我見你地仲meeting 緊, 但我地早早就散場lu.

原帖由 little.sheep 於 10-9-30 14:49 發表
下幼光的班主任是李老師嗎?
我們也不是傾了很耐,因李老師來找曾老師,說要去開會.

手冊內有一張貼紙咭, 請問有什麼用? 另昨天在書包內發現一個新的小銀包, 個囝說是他上課乖, 所以老師送給他的, 你們有沒有呢? 是否真如他說, 抑或是其他禮物?

老師話當個小朋友上課時識答問題, 有做好小郵差的工作, 每做好一件事就貼一個貼紙係貼紙咭上. 集齊20個貼紙, 老師就會送一份小禮物畀小朋友.

原帖由 annpoon51 於 10-10-1 19:42 發表
手冊內有一張貼紙咭, 請問有什麼用? 另昨天在書包內發現一個新的小銀包, 個囝說是他上課乖, 所以老師送給他的, 你們有沒有呢? 是否真如他說, 抑或是其他禮物? ...

原帖由 annpoon51 於 10-10-1 19:42 發表
手冊內有一張貼紙咭, 請問有什麼用? 另昨天在書包內發現一個新的小銀包, 個囝說是他上課乖, 所以老師送給他的, 你們有沒有呢? 是否真如他說, 抑或是其他禮物? ...

我個囝都有,佢話係大抽獎,我問佢係唔係個個小朋友都有佢話唔係,係乖的小朋友先有.不過我相信應該是每個小朋友都有.

原帖由 dondonchu 於 10-10-1 22:53 發表
老師話當個小朋友上課時識答問題, 有做好小郵差的工作, 每做好一件事就貼一個貼紙係貼紙咭上. 集齊20個貼紙, 老師就會送一份小禮物畀小朋友.

我囝的貼子咭未有貼子,你地呢

原帖由 little.sheep 於 10-9-30 15:03 發表

...

我個囝無同我提過要帶紅色的東西,你囝是上幼光定下幼光

我又發現左我的坐位在那兒在主題書內搵到,你地囝囝有無唱你聽

有唱呀.......
原帖由 啡色小小熊 於 10-10-2 01:13 發表
我又發現左我的坐位在那兒在主題書內搵到,你地囝囝有無唱你聽
‹ 上一主題|下一主題