用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 有沒有上幼光班同學仔呢?
go

有沒有上幼光班同學仔呢? [複製鏈接]

等了很耐都無人出post, 不如自己出, 我囝囝名凱光, 讀上幼光班呀, 大家好, 有沒有同班同學仔呢?
   0    0    0    0

原帖由 annpoon51 於 10-9-3 01:05 發表
等了很耐都無人出post, 不如自己出, 我囝囝名凱光, 讀上幼光班呀, 大家好, 有沒有同班同學仔呢?

hi, 係la, 真係今岩,我同你差唔多同一時間出post, 因實在等左幾日都無人出.hehe

真的咁啱,  都是那麼晚才上網, 無法了, 待小朋友睡覺了才真正有自已的私人時間, 你的是囝囝還是囡囡呢?  我今天接阿囝放學, 看見班上的小朋友真的很乖, 我也有問囝囝班上的小朋友有沒有曵曵, 他說沒有, 都很乖, 我問他怎樣乖, 他說個個都坐好, 事實上我見到三十幾個小朋友, 都像公仔般坐在座位上, 很可愛呢.
原帖由 啡色小小熊 於 10-9-3 17:31 發表

hi, 係la, 真係今岩,我同你差唔多同一時間出post, 因實在等左幾日都無人出.hehe

hi!我的囝囝都是上幼光班,佢都話同學們很乖,他是蘋果組,你地呢?
原帖由 annpoon51 於 10-9-4 00:39 發表
真的咁啱,  都是那麼晚才上網, 無法了, 待小朋友睡覺了才真正有自已的私人時間, 你的是囝囝還是囡囡呢?  我今天接阿囝放學, 看見班上的小朋友真的很乖, 我也有問囝囝班上的小朋友有沒有曵曵, 他說沒有, 都很乖, 我問 ...

原帖由 annpoon51 於 10-9-4 00:39 發表
真的咁啱,  都是那麼晚才上網, 無法了, 待小朋友睡覺了才真正有自已的私人時間, 你的是囝囝還是囡囡呢?  我今天接阿囝放學, 看見班上的小朋友真的很乖, 我也有問囝囝班上的小朋友有沒有曵曵, 他說沒有, 都很乖, 我問 ...

我的都是囝囝,你就好有機會望到課室內情況,這幾天我一送到課室門已被老師打發走,她站在門口一見小朋友回就接過后就說你地可以走ga la,我想望望入面的情況,她再說可以走ga la, 我都唔好意思再留,簡單D講,我連入面有幾張枱都睇唔到.於是我便到其他班房門看看,幾日以來其他各班D家長都可站在門口望望,唯獨是光班的門口是沒人的.
不過我囝囝回家都會扮下老師:他說:你地嘴巴要安靜,老師講緊野時你地唔可以講.
我基本上連有幾位老師在課室都看不到.我問囝囝:他說有4位老師,曾,李,溫,吳!我只知曾同李,但溫和各吳我唔知是真定假,因我囝囝N時有溫同吳老師,不知他說真定假.你地有無問囝囝.所以希望多些光班家長交流下,了解下情況.

樂樂話佢係蘋果組,另外仲有提子組和香蕉組.他只是說老師帶曾經帶他到音樂室,老師教他唱有隻雀仔跌落水,唱到被水沖去時要蹲下扮石頭.
你地知唔知佢地仲學左咩呀?
好期待家長會的來臨!
原帖由 啡色小小熊 於 10-9-4 01:24 發表

我的都是囝囝,你就好有機會望到課室內情況,這幾天我一送到課室門已被老師打發走,她站在門口一見小朋友回就接過后就說你地可以走ga la,我想望望入面的情況,她再說可以走ga la, 我都唔好意思再留,簡單D講,我連入面有 ...

我個囝是提子組, 他說今天上課有去音樂室, 應是李老師彈琴, 彈由低音至高音便站起來, 彈由高音至低音時就坐下, 有看電視, 他說看小腳板走天路, 另他亦說有一位男同學哭, 又有一個同學昨天嘔今天沒上學, 還有老師會叫他們伏在枱面休息, 零零碎碎, 我都想知多d, 有沒有同班媽咪可分享呢?
原帖由 little.sheep 於 10-9-12 09:15 發表
樂樂話佢係蘋果組,另外仲有提子組和香蕉組.他只是說老師帶曾經帶他到音樂室,老師教他唱有隻雀仔跌落水,唱到被水沖去時要蹲下扮石頭.
你地知唔知佢地仲學左咩呀?
好期待家長會的來臨!
...

Hi,

我的仔仔(卓成)是香蕉組的. 他也是回家唱有隻雀跌落水, 然後雙手要放在頭上扮石頭, 否則會被水沖走. 老師教了他唱"上學了"書中的歌. 大家知唔知"中秋節"的歌詞在那兒可以找到? 培正有兒歌冊派嗎?

我昨天睇手冊見到教小寶寶,我便問我仔,佢唱左出黎,大約是: 小寶寶小寶寶,微微笑,背著書包上學去.做埋手勢.之后我問中秋節講咩,佢又唱: 氹氹轉,花燈轉,我愛月亮大又圓,天空裡有月亮圓,餅裹也有月亮圓.
佢都話是李老師彈琴,同去音樂室,音樂室係向toliet 隔離wow.
其他mami 又有無唔到料報.

啡色小熊熊:
你個小朋友咁叻, 能夠咁清楚表達出來.  

原帖由 clma 於 10-9-16 09:52 發表
啡色小熊熊:
你個小朋友咁叻, 能夠咁清楚表達出來.  

多謝!不過其實你的仔及其他mami 的小朋友都有講d零碎野,不過要引導佢講lor, 如果我唔問佢係無講ga. 我見到其他班的會話有電視睇.我仔無講,另外有自選時間都無講,有隻雀仔趺落水扮石頭無講,不過我問反佢係唔係有唱佢話有,同埋佢話昨天曾老師話:我要徒時間要你地安靜la.仔又話:你地嘴巴要安靜,老師講緊野時你地唔好講野.不過好彩有mami 上黎分亨,大家夾夾埋埋都可以略知一二.希望大家各mami 可分亨下.

我個仔話昨天有外國人,係女人,金頭髮,束辮子的,連眼睛都無金色wow.你地d小朋友有無提及.
今周的功課是否要配合睇phonics 個隻CD先做.

你地好!諗住上BK睇吓有無亞仔D同學仔既媽咪係度,果然搵到!我囝囝都係上幼光班嫁!佢叫溢希!你地D小朋友好叻噃!返屋企講到咁多野你地聽...我個仔唔多願講學校野,可能未適應啦!佢淨係話過擒日有個外國人老師出現過,然後耐不久就話果日睇電視,講得最多就係食茶點!試過無端端拍三下手,然後舉起兩隻手指公話GOOD... ANYWAY,多多指教!

原帖由 yanniewyh 於 10-9-17 22:36 發表
你地好!諗住上BK睇吓有無亞仔D同學仔既媽咪係度,果然搵到!我囝囝都係上幼光班嫁!佢叫溢希!你地D小朋友好叻噃!返屋企講到咁多野你地聽...我個仔唔多願講學校野,可能未適應啦!佢淨係話過擒日有個外國人老師出現過,然後耐不久就 ...

你好,我個囝係用"外國人"黎形容佢,我問有無名,佢話唔知,我問囝佢同你講咩,佢話無ar,之后佢就拍拍手跟住就話無la。我仲以為阿囝拍手係阿囝自己D動作,聽你今講應該係外國人做ga bor。

聽完你地講,我今朝問亞囝佢係咩組,佢原來係香蕉組,跟住又話每人食一隻香蕉,都唔知真定假!

原帖由 yanniewyh 於 10-9-17 22:36 發表
你地好!諗住上BK睇吓有無亞仔D同學仔既媽咪係度,果然搵到!我囝囝都係上幼光班嫁!佢叫溢希!你地D小朋友好叻噃!返屋企講到咁多野你地聽...我個仔唔多願講學校野,可能未適應啦!佢淨係話過擒日有個外國人老師出現過,然後耐不久就 ...

hi 咁岩既 我仔係上幼望班佢果組有一個小朋友又係叫 "溢希"

HI, 我係下幼光班, 囡囡叫"溱溱"呀. 你地好!

點解你地的小朋友咁叻, 返到屋企可以講番咁多上堂的情況出黎既? 我個囡淨係識得唱"中秋節"的歌.

回復 1# dondonchu 的帖子

我個仔都係下幼光...又淨係識得唱"中秋節"的歌咋

cloud120 : 你好呀! 你仔仔叫咩名呀?
溱溱返左學之後開心左好多, 日日唱歌唱不停, 不論任何地方都可以好大好大好大聲咁唱.
雖然唔知平日上課教咩學咩, 但見到佢咁開心, 自己都覺得無選錯學校.

我亦覺得我的小朋友講說話時大聲左,唱起歌時仲係非常大聲,小朋友看似講每句說話都有自信左,唔知老師用咩方法.
‹ 上一主題|下一主題