用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2010-2011學年)
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 (2010-2011學年) [複製鏈接]

我都有同感, 無咩時間, 我直頭連温書都無, 不如大家講下, 會幾點上床, 幾點起床, 點安排時間呀! 指教指教

原帖由 minguloo 於 10-9-16 14:20 發表
想請問呢, 雖則話學校係少功課, 但係我個女放學返到嚟, high tea做得功課執書包練琴沖涼食飯玩一陣溫書就要瞓覺喇, 都冇咩時間睇書, 更加上唔到網睇報紙, 所以我冇幫佢subscribe news, math game etc.

想請教吓, 你 ...

原帖由 minguloo 於 10-9-16 14:20 發表
想請問呢, 雖則話學校係少功課, 但係我個女放學返到嚟, high tea做得功課執書包練琴沖涼食飯玩一陣溫書就要瞓覺喇, 都冇咩時間睇書, 更加上唔到網睇報紙, 所以我冇幫佢subscribe news, math game etc.

適應後功課很快便可以做完。如果平日沒有安排課外活動,應該剩下不少時間。最重要是有既定的時間表,小朋友知道下一步要做什麼,做完什麼後可以玩,便會節省很多無謂的發呆時間。

原帖由 snowball 於 10-9-16 15:32 發表
Notice for English Speech Festival 係有派過, 不過只係響網上派.  學校會幫有興趣參加o既小一同學報名, 不過要家長自己train 小朋, 學校唔會有老師train 佢地.  要小二以上獲選o既學生先至有NET train 佢地.  我都 ...

我只見過一份係暑假時收到的通告話可以預先準備..其他就冇收過...所以連報名都唔知要做什麼..但我記得開學日Mr. Geiger 話會有 audition...

算啦, 下年再報啦...

據經驗,學校會發通告要求家長回覆是否讓小朋友參加比賽,今年英文是網上通告,中文則是原紙通告。經過學校試選後,學校會派原紙通告及表格給已獲選或落選但有選擇自行訓練的學生。

上年忘記選擇落選後會自行訓練,所以沒有參加中文朗誦比賽。

原帖由 fumiko 於 10-9-16 16:30 發表

我只見過一份係暑假時收到的通告話可以預先準備..其他就冇收過...所以連報名都唔知要做什麼..但我記得開學日Mr. Geiger 話會有 audition...

算啦, 下年再報啦... ...

放心,應該很快會適應下來。到了再高年級(G3或以上),學校會有更多活動,如課後資優班、校隊訓練,全要下午5時才放學,但他們也分配到時間看書、温習和做功課。

原帖由 snowvw 於 10-9-16 16:15 發表
我都有同感, 無咩時間, 我直頭連温書都無, 不如大家講下, 會幾點上床, 幾點起床, 點安排時間呀! 指教指教

原帖由 snowball 於 10-9-16 15:32 發表
Notice for English Speech Festival 係有派過, 不過只係響網上派.  學校會幫有興趣參加o既小一同學報名, 不過要家長自己train 小朋, 學校唔會有老師train 佢地.  要小二以上獲選o既學生先至有NET train 佢地.  我都 ...

請問你是聽校網的錄音還是已收到老師派的英文詩,我交了報名表後還沒有收到任何東西。

原帖由 snowvw 於 10-9-16 16:15 發表

我個女晚上約9:00上床,早上6:30起床。

安排時間﹖在目前這個階段,還未做到有任何安排,只求做完家課,有足夠睡眠~~

囝囝是星期二收到poem copy 的. 你可以call Mr. Kennard 問問

原帖由 rachncurtsmom 於 10-9-16 21:00 發表

請問你是聽校網的錄音還是已收到老師派的英文詩,我交了報名表後還沒有收到任何東西。

原帖由 AFSL2007 於 10-9-16 19:28 發表
據經驗,學校會發通告要求家長回覆是否讓小朋友參加比賽,今年英文是網上通告,中文則是原紙通告。經過學校試選後,學校會派原紙通告及表格給已獲選或落選但有選擇自行訓練的學生。

上年忘記選擇落選後會自行訓練,所以沒有參 ...

真的完全沒有收過英文的通告, 問左同學的家長, 一樣..我只收過七月份個份的資料..

原帖由 fumiko 於 10-9-16 14:57 發表

我估我都冇收過通告, 不過password是上星期貼左係手冊, 跟住個女話要上網睇書

唔該晒你有關牙齒的link..好有用.

你有冇收過英文朗讀的通告? ...

我可以好肯定冇收過RAZ KIDS通告..

放心??? 我琴晚要搽藥油瞓....好擔心, 返咗兩個多星期學, 晚晚都要趕頭趕命才能九點半上床, 以前的講故事時間現在只可以得五分鐘, 應酬咗佢便算, 怕佢唔夠瞓, K3時3,4樣功課, 佢可以半個鐘全部做到靚靚, 還可即日温埋書, 現在佢回來要做一個多鐘, 而且做唔到即日温書, 佢抄手册都會抄錯字, 話做完啦, 對手册時又發現原來有些要做的未做, 佢以前對自己啲功課好清楚, 現在好似溕渣渣咁, 攪到呢連練琴都無時間, 執埋書包時間就無上加無, 唔知係我要求高, 定佢有問題, 你哋啲小朋友係唔係咁? 好擔心!

原帖由 AFSL2007 於 10-9-16 19:38 發表
放心,應該很快會適應下來。到了再高年級(G3或以上),學校會有更多活動,如課後資優班、校隊訓練,全要下午5時才放學,但他們也分配到時間看書、温習和做功課。

...

咁你幾點比佢食晚飯呀?  有無温埋書, 講故事時間呀?

原帖由 rachncurtsmom 於 10-9-16 21:09 發表

我個女晚上約9:00上床,早上6:30起床。

安排時間﹖在目前這個階段,還未做到有任何安排,只求做完家課,有足夠睡眠~~

不好意思,再翻看內聯網的昔日通告,發覺提供的資料有錯,現更正如下:

英文和中文朗誦比賽都是學校發網上通告,英文是8月25日,中文是8月28日。中文是網上回覆,英文則是要download表格再交回老師。

你們可以到內聯網的"昔日通告"查看,包括Raz Kids。

原帖由 AFSL2007 於 10-9-16 19:28 發表

上年忘記選擇落選後會自行訓練,所以沒有參 ...

原帖由 snowvw 於 10-9-17 10:29 發表
放心??? 我琴晚要搽藥油瞓....好擔心, 返咗兩個多星期學, 晚晚都要趕頭趕命才能九點半上床, 以前的講故事時間現在只可以得五分鐘, 應酬咗佢便算, 怕佢唔夠瞓, K3時3,4樣功課, 佢可以半個鐘全部做到靚靚, 還可即日温 ...

不要給自己太大壓力,小朋友會感覺得到。請問是否 working mom?如果在晚飯後才開始做功課,時間自然緊迫。遲些小朋友適應功課的模式,應讓他們回家後自己先做功課,等你回來一齊對和做那些不懂的。

原帖由 AFSL2007 於 10-9-17 12:19 發表
不好意思,再翻看內聯網的昔日通告,發覺提供的資料有錯,現更正如下:

英文和中文朗誦比賽都是學校發網上通告,英文是8月25日,中文是8月28日。中文是網上回覆,英文則是要downloa表格再交回老師。

你們可以到內聯網的"昔日通 ...

今晚要問一問其他家長?小兒是二年級,你提及的兩張通告都沒有在內聯網找到,但中文朗誦就在開學時收到紙的通告。

原帖由 iamderek 於 10-9-17 14:40 發表

今晚要問一問其他家長?小兒是二年級,你提及的兩張通告都沒有在內聯網找到,但中文朗誦就在開學時收到紙的通告。

我今日留了字條比Mr. Kennard, 亦已收到電話.  通告是發出了, 但應是系統問題冇收到...今晚可以再問一下...

今日想查返之前的通告, 8月或以前的, 相信是更新班別後, 都找不到...

醒目開學勳章

小兒是1C班,請多多指教!

各位家長,小兒是三年級插班生,有一事請教。請問Raz-Kids如何進行?從幾年級開始?什麽時候學校給密碼?

報到先,小女1c班,多多指較.

原帖由 Honmom 於 10-9-18 23:00 發表
各位家長,小兒是三年級插班生,有一事請教。請問Raz-Kids如何進行?從幾年級開始?什麽時候學校給密碼?

Raz-kids 密碼應已貼在學生手冊第十二頁。你有沒有收到 Mr. Kennard 剛剛在內聯網 resend 的 Raz-kids 通告?
‹ 上一主題|下一主題