用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: lamlambo
go

2010 升小四請進 [複製鏈接]

我開始懷疑阿囡寫錯手册!!!!我估應該全級一齊中黙?!!

阿囡4E班,唔知有無4E家長係度,確認中黙的時間?

回覆 41# lamlambo 的文章

My daughter said there's no Chinese Dictation next week.

係咪未定,我囡4E都未講係邊日
原帖由 lamlambo 於 10-9-17 14:23 發表
我開始懷疑阿囡寫錯手册!!!!我估應該全級一齊中黙?!!

阿囡4E班,唔知有無4E家長係度,確認中黙的時間?

回覆 43# jey 的文章

多謝jey 和 HCTT的回覆!
咁我安心叫阿囡留番下星期先温<楊桃>!
預祝大家中秋節快樂!

原帖由 jey 於 10-9-17 17:26 發表
係咪未定,我囡4E都未講係邊日

Hello Jey,
好耐唔見你出現, 我囡囡手冊寫29/9默中文喎.

hi, pullip

真係好內冇見,响學校都冇撞見到妳,下次有機會同妳傾談

P.4E亞囡同學講咗係29/09

回復 1# jey 的帖子

亞囡噚日LUNCH食飯食唔飽,要飲水飲飽 佢係咪真係好大食

she can ask for more rice.
my daughter said there are spare boxes of plain rice available for refill
but no refill for meat/veg.

原帖由 jey 於 10-9-21 14:22 發表
亞囡噚日LUNCH食飯食唔飽,要飲水飲飽 佢係咪真係好大食

昨天的蜜汁豬扒的確值得一讚!阿囡昨天也是全部食曬。
希望學校的膳食可以繼續保持水準!

我囡有時都會去refill不過要走幾層樓,所以有冇再refill,唯有比佢帶D零食或生果
今年真係好多功課,大家都努力,加油

祝:大家中秋快樂
原帖由 chingchingma 於 10-9-22 12:43 發表
she can ask for more rice.
my daughter said there are spare boxes of plain rice available for ll
but no refill for meat/veg.

請問大家有無嗰本 ...

是的今年真是多了功課, 記得上次家長日老師話數學工作紙是去年的三倍 , 開學不久已去到小測四便知今年不能放鬆啦 .

另昨晚看見英文科本學期評估範圍時, 發現有本 'Alice in Wonderland'.   唔記得是否訂咗未派呢 ? 還是我買漏咗, 唔該大家望一望有無這書.

祝大家中秋節快樂 !:)

Hi Pullip,

I noticed too. There are quite a lot of homework this year. There were total 12 pieces of homework for one of the past weekend.. very very crazy... and poor us too...

Yeah, i can't find that story book 'Alice in the Wonderland....' anywhere... wondering where it is now?

原帖由 pullip 於 10-9-22 15:17 發表
是的今年真是多了功課, 記得上次家長日老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115話數學工作紙是去年的三倍 , 開學不久已去到小測四便知今年不能放鬆啦 .

另昨晚看見英文科 ...

原帖由 yinyin0609 於 10-9-22 17:42 發表
Hi Pullip,

請問可否告知 英文科本學期評估範圍 ??  因 4D 未有通告.

Thanks ~~~

Hi yinyin,

唔好意思, 係上學期教學進度至真, 不過評估範圍昨天有叫囡囡寫在手冊上了.

如果有需要再抄比你, 因我在office 唔記得評估內容.

原帖由 zengdoumom 於 10-9-28 14:07 發表
Hi Pullip,

I noticed too. There are quite a lot of homework this year. There were total 12 pieces of homework for one of the past weekend.. very very crazy... and poor us too...

Yeah, i can't find  ...

Hi zengdoumom,
早前p4家長日, 班主任話四年班是一個轉捩點, 各科對同學的要求也提高了, 課程深了、廣了, 老師要求家長盡量同囡囡預習, 同叫家長提吓班小姐轉堂時不要玩太癲, 因為怕收拾唔到心情影響下一堂的學習.  跟住又有家長問試升的問題,真係一開學聽埋啲咁嘢, 唔緊張就假啦 !

唔知係咪開學來個『下馬威』, 嚇下我地、等我地睇緊啲囡囡既功課 !

Hi All'

試升,舊年D老師講過1科唔合格都要試升,但家長日我班老師話會留班,但又好似冇講過點至會留班........
點都好大家都要努力,因為好快好快又中學,小學生剩餘時間唔多,再唔可以是是但但過日

大家都要努力,加油

原帖由 pullip 於 10-9-28 15:03 發表

Hi zengdoumom,
早前p4家長日, 班主任話四年班是一個轉捩點, 各科對同學的要求也提高了, 課程深了、廣了, 老師要求家長盡量同囡囡預習, 同叫家長提吓班小姐轉堂時不要玩太癲, 因為怕收拾唔到心情影響下一堂 ...

四年級的功課太多了,唔知係咪阿女做得慢,差不多晚晚都做到九點半,根本再無時間玩吓,放鬆吓,好可憐 。 下星期測驗,都未有時間溫習點算 ?

請問中文科評估是十月二十五日還是十月二十六日?
校曆寫十月二十六日,但囡囡手册寫十月二十五日?
雖然星期六日都係要把中文温好,不過還很想知道正確日期!

原帖由 lamlambo 於 10-10-21 09:20 發表
請問中文科評估是十月二十五日還是十月二十六日?
校曆寫十月二十六日,但囡囡手册寫十月二十五日?
雖然星期六日都係要把中文温好,不過還很想知道正確日期! ...

lamlambo :

亞妹今年小一開學家長會時老師說評估改了期, 是25/10 中文, 27/10 數學至真. 四年級家長會因我6:15分才到,聽唔到頭部份, 唔知有無題及呢 !

pullip

亞囡話講范圍都係話25/10考

原帖由 pullip 於 10-10-21 12:07 發表

lamlambo :

亞妹今年小一開學家長會時老師說評估改了期, 是25/10 中文, 27/10 數學至真. 四年級家長會因我6:15分才到,聽唔到頭部份, 唔知有無題及呢 !

pullip ...
‹ 上一主題|下一主題