用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: lamlambo
go

2010 升小四請進 [複製鏈接]

although name changed, seems it is operated  by the same group of people, some contact nos. of 'on shun' are same as 'harifast'

原帖由 katiemaro 於 10-9-9 09:34 發表
昨日收到女女學校派了新的校車路線及收費表,原來換了校車公司(以前是Harifast Co. Ltd. ,今年由On Shun Travel Co. Ltd 做)而車費都加咗,怪不得司機和保母都唔同以前! ...

I think so.  School Bus are the same as last year...old bus.

原帖由 chingchingma 於 10-9-9 15:16 發表
although name changed, seems it is operated  by the same group of people, some contact nos. of 'on shun' are same as 'harifast'

~easybring~

The school bus that runs our route is also very .........old.

我地係由上年既新車兼細車, 轉左今年既舊車兼大車, 第一日返學見到架車, 已經好不滿!

原帖由 lamlambo 於 10-9-9 15:53 發表
The school bus that runs our route is also very .........old.

幼稚園取消下星期的適應期, 正常時間上學.
上午: 9:00-12:00
下午: 1:30-4:30

原帖由 十月媽咪 於 10-9-8 21:56 發表
舉腳贊成取消適應期呀!

~easybring~

唔好意思, 我想問, 幼稚園取消適應期, 對小學部真係有幫助咩? 上午班放12點, 下午班返1:30, 小學部放1:00, 咪又係撞晒期? 有咩分別呀?!

原帖由 easybring 於 10-9-10 11:29 發表
幼稚園取消下星期的適應期, 正常時間上學.
上午: 9:00-12:00
下午: 1:30-4:30

都係要等20/9先知有咩改善.  
原帖由 十月媽咪 於 10-9-10 15:22 發表
唔好意思, 我想問, 幼稚園取消適應期, 對小學部真係有幫助咩? 上午班放12點, 下午班返1:30, 小學部放1:00, 咪又係撞晒期? 有咩分別呀?!
~easybring~

咪就係囉,架校車12:00送幼稚園am學生走跟手接幼稚園pm學生番,好多時遲到,我女這星期1:00pm放學1:4xpm至校車到,2:30pm至番到屋企呀。除非但幼稚園同小學校車分開啦,否則改善唔到。

取消小學適應期可能好D,因為3:00pm小學放學,校車應該準時係哂度等。不過又到幼稚園pm學生等校車接放學啦!

原帖由 十月媽咪 於 10-9-10 15:22 發表

嚴格唻講, 小學部三點鐘準時放學的話, 校車係應該可以準時返到學校接下午班放學的, 話晒都係吉車返, 點都快過幼稚園部12點至1點幾呢個返學放學時間的......不過都係果句啦, 有錢搵, 都唔好搵咁盡, 要搵得盡, 都應該顧下小朋友&家長感受囉, 話晒都畀足學費&車費, 做家長既, 都想得到應有以及合理既服務囉! 相信呢樣唔係過份既要求吧!

原帖由 Bon_Bon_Pa_Pa 於 10-9-10 15:47 發表
咪就係囉,架校車12:00送幼稚園am學生走跟手接幼稚園pm學生番,好多時遲到,我女這星期1:00pm放學1:4xpm至校車到,2:30pm至番到屋企呀。除非但幼稚園同小學校車分開啦,否則改善唔到。

取消小學適應期可能好D,因為3:00pm小學放 ...

Totally agree !

原帖由 十月媽咪 於 10-9-10 17:29 發表
嚴格唻講, 小學部三點鐘準時放學的話, 校車係應該可以準時返到學校接下午班放學的, 話晒都係吉車返, 點都快過幼稚園部12點至1點幾呢個返學放學時間的......不過都係果句啦, 有錢搵, 都唔好搵咁盡, 要搵得盡, 都應該 ...

For my girl's route, school bus fee increased from $930 to $1000 this year, which was a 7.5% increase (much higher than the wages increases and inflation at HK ecomomy), but the service quality decreased by.......

By the way, I also want to comment about the arrangement of school at the "waiting time" which is talking about 45 minutes from 1:00pm to 1:45pm waiting for the school bus, I was told that our girls have to line up at the cover playground, if they wish, they may sit on the floor.   "Sitting on the floor?"  What do you think?  Personally I will not "teach" my girl to sit on the floor while she is wearing a dress.

阿十,

妳有無問下個星期返全日後, 仲會唔會有此情況 ?

我早幾日大約1:10PM見過我問口有間GH校巴經過, 係接幼稚園下午學生返校, 開門時見到我囡囡放學個位校車姨姨, 我在九龍城住, 去年 3:20 或1:20 就返到家, 我問囡囡, 佢話校車姨姨成日遲到, 所以我估遲返另一原因係要等校車姨姨接咗幼稚園生返到GH再到另一校車或同一校車小學同學放學.... !!!

1:10PM都仲係九龍城, 最快返到GH 都1:20PM 啦, 所以我九龍城都要 1:40PM 才到.

bbmummmy,

仲會唔會有此情況? 真係唔知呀! 不論校車公司OR學校, 都話叫家長畀D時間佢地喎....唉....真係唔知邊個可以還番D時間畀我地D囡囡啊!

呢個星期我已經係日日自己去接放學, 今日接放學時, 阿女畀門口班家長遮左視線, 睇唔到架校車駛緊落唻; 校車司機我估計亦都被門口班家長遮左視線, 睇唔到小朋友, 我女大約差一呎左右, 就畀校巴"鞋"到! 幸好我一昂高頭就昅到架校巴, 至無發生意外咋! 嚇到我半死呢!

anyway, 我地條線已經出左新既行車時間, 以返全日班唻計, 放學放三點, 但返到屋苑既時間由三點九變成四點, 足足要遲15分鐘, 而我粗略估計, 要遲既應該唔止15分鐘, 我地估計最快都要四點十分左右至返到唻....我而家最慘係星期一1615要學琴, 以往1545返到唻, 仲可以返屋企洗個臉, 食少少野至去學琴, 如今畀校車公司搞一搞, 我擔心連琴都趕唔切去學呀! 又最慘下個月要考試, 老師又淨係畀到1615-1700呢個時間我, 真係唔知點算好!

原帖由 bbmummmy 於 10-9-15 16:35 發表
阿十,

妳有

無問下個星期返全日後, 仲會唔會有此情況 ?

阿十,

我未收到新時間, 點解加咗校車費仲要比前遲放學, 我囡囡星期四都報咗名下午4:00游水, 係O甘佢咪要個個星期遲到游水 ,  妳知唔知下星期自己接係咪會快D, 係咪都會放自己湊嘅同學先???

原帖由 十月媽咪 於 10-9-15 21:09 發表
bbmummmy,

仲會唔會有此情況? 真係唔知呀! 不論校車公司OR學校, 都話叫家長畀D時間佢地喎....唉....真係唔知邊個可以還番D時間畀我地D囡囡啊!

呢個星期我已經係日日自己去接放學, 今日接放學時, 阿女畀門口班家長 ...

下星期既安排真係唔知會點, 呢一兩日我會打返學校問一問, 若然都係放家長先, 咁我星期一都會自己去接, 因為琴老師想阿女加多15分鐘 (上足一個鐘, 加時準備最後衝刺), 但呢15分鐘只可以向前加, 唔可以向後加, 我唯有係去彩虹接佢! 噚晚問左校車張生, 佢話如果逢星期一改坐7號校車係無問題的, 若然學校準時放學, 咁落到坪石係大約1515, 如果我去坪石避車處接個女, 再坐地鐵去老師屋企, 應該中間仲有時間食少少野; 但若然坐番自己條線既校車, 咁就恐怕連原先上堂既時間都趕唔到喇!

ANYWAY, 我問左個安排, 再話你知!

另外, 而家因為係幼稚園上午班放學(放1200)+下午班返學(返1330)+小學部適應週放學(1300)至會搞到撞晒時間, 校車至會遲, 若然小學部放番1500, 你地條線應該可以準時返的, 所以應該唔會有新既行車時間派畀你地啊!

至於我地條線點解會畀張新既行車時間表, 係因為我地屋苑既家長嘈到拆天 (因為返學頭站, 放學尾站, 大家都覺得唔公平), 加上由原先三個站加到十個站, 但上年三個站, 放學返到唻都要1545, 今年十個站, 又話1545返到唻, 正常識計時間既人, 都知無可能啦, 係咪?!...有家長打左去家教會投訴, 有一日家教會派人跟車行左一次條線, MARK低晒行車時間&到站時間, 又將我地返學既時間改晏左, 放學時間改晏埋, 變成返學係中間站, 放學幾乎係尾站.....可憐返學原本係尾站既小朋友, 就變成頭站, 每日要早成30分鐘起身 (當然佢地放學都依然係頭站).....順得哥情又失嫂意....我諗...其實無論點安排, 都唔會令所有家長滿意架喇....

原帖由 bbmummmy 於 10-9-15 23:11 發表
阿十,

我未收到新時間, 點解加咗校車費仲要比前遲放學, 我囡囡星期四都報咗名下午4:00游水, 係O甘佢咪要個個星期遲到游水 ,  妳知唔知下星期自己接係咪會快D, 係咪都會放自己湊嘅同學先???

...

阿十,

唔該哂妳, 真係難為哂一班小妹妹

原帖由 十月媽咪 於 10-9-16 07:22 發表
下星期既安排真係唔知會點, 呢一兩日我會打返學校問一問, 若然都係放家長先, 咁我星期一都會自己去接, 因為琴老師想阿女加多15分鐘 (上足一個鐘, 加時準備最後衝刺), 但呢15分鐘只可以向前加, 唔可以向後加, 我唯有 ...

唔駛客氣, 打左喇, 職員話要幫我問一問負責既同事, 叫我聽日再打去問多次!

原帖由 bbmummmy 於 10-9-16 08:24 發表
阿十,

唔該哂妳, 真係難為哂一班小妹妹

想問各位下星期是否沒有中黙?
係唔係9月29日先黙<<楊桃>>?

原帖由 lamlambo 於 10-9-17 09:18 發表
想問各位下星期是否沒有中黙?
係唔係9月29日先黙?

我個囡 4D班係寫住下星期三 (22/9) 中默 <畫楊桃>的。
‹ 上一主題|下一主題