用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇asperger + iq over 130既朋友,可以分享?
go

有冇asperger + iq over 130既朋友,可以分享? [複製鏈接]

有冇asperger + iq over 130既朋友,可以分享下嗎?

我好想知我個仔在想什麼,佢好乖,好聽話,會大頭蝦,我可以明白,但唔鍾意寫字,我做媽媽既好頭痛,同佢講又講過道理,罵又罵過,佢都抗拒,一寫多字就落淚,做媽媽只有堅持,堅持再堅持還可以做咩?
   0    0    0    0

你好呀~ CCHmama
請問你小朋友宜家幾大呀? 有冇幫小朋友搵過訓練幫佢呀?

原帖由 my#### 於 10-9-2 09:44 發表
你好呀~ CCHmama
請問你小朋友宜家幾大呀? 有冇幫小朋友搵過訓練幫佢呀?

今年12月就8歲, 暑假上過幾堂小肌肉協調訓練同執筆技巧訓練.

撇開其他野唔講,咁你覺得唔寫咁多字有無問題呀?!經濟許可下,搵一間少抄寫既學校俾佢囉....

原帖由 CCHmama 於 10-9-2 09:02 發表
有冇asperger + iq over 130既朋友,可以分享下嗎?

我好想知我個仔在想什麼,佢好乖,好聽話,會大頭蝦,我可以明白,但唔鍾意寫字,我做媽媽既好頭痛,同佢講又講過道理,罵又罵過,佢都抗拒,一寫多字就落淚,做媽媽只有堅持, ...

他用電腦有沒有困難?
若是回答思考問題,有些學校會接納用電腦的。

若是練習抄寫問題,他可能寫得俾其他人慢,已經很緊張,有時給人笑、被人罵,想起來也落淚了。其實有多少人喜歡寫字,還要寫咁多;若分開幾次來寫,中途有個break,又有人讚賞,間中就有茶點,那就容易些了。

我好想知我個仔在想什麼,佢好乖,好聽話,會大頭蝦,我可以明白,但唔鍾意寫字,我做媽媽既好頭痛,同佢講又講過道理,罵又罵過,佢都抗拒,一寫多字就落淚,做媽媽只有堅持, ...

re

CCHmama你好愛仔仔,仔仔又好好,你們好好。我想你是想為你仔仔好。希望你們找到最好的方法。

佢會唔會有讀寫障礙?
我識得一個 asperger IQ成150, 佢最差嗰「範」係spatial, 所以最唔鐘意睇譜彈樂器, 但就鍾意即興音樂...... 但佢呢範只係同自己其他嘢比就較弱, 同普通人比都係强的, 會唔會寫字係你囝囝相對較弱的一範?

CCHMA:唔中意寫字呢度,佢識唔識寫呢?記唔記到字的結構? 如果佢認寫記都冇問題.只是重覆寫字的模式不適合他. 試試和學校溝通.可以寫少一些.

你先把要求降低一點.從寫少一些開始,等他習慣再加上去.我囝囝之前討厭重覆抄寫.那時也經歷了一年多的苦.傳統的教育模式,他們不喜歡.但不可以逃避.要幫幫他們面對.

你囝囝喜歡作文嗎?如果喜歡,寫作同樣可以練習寫字.變個方式而已.

如果他小肌肉發育,讀寫認知方面沒問題.只是純粹不喜歡寫字.不需要強調在寫字方面了.
快樂的甜芋快樂的甜芋

原帖由 SandraLo 於 10-9-7 23:06 發表

佢會唔會有讀寫障礙?
我識得一個 asperger IQ成150, 佢最差嗰「範」係spatial, 所以最唔鐘意睇譜彈樂器, 但就鍾意即興音樂...... 但佢呢範只係同自己其他嘢比就較弱, 同普通人比都係强的, 會唔會寫字係你囝囝相對較 ...

SANDRA:哈哈......之前我囝囝係咁樣咯.慢慢大大下,佢肯跟譜了.依家都係唔練習,但中意音樂.好多樂器想學,有啲貪心.目前只學鋼琴.好似玩咁.你同佢講考級,佢就話不如唔好學了琴了.佢話 : 佢0既音樂係為自己而學.老師留的功課,被他改成很多版本.每次彈的都不同.他的鋼琴老師同我講話,咁樣學幾好呀. 哈哈......依家佢9歲了.自從佢轉學校之后,就大0固仔.依家屋企冇請姐姐,佢作為屋企大佬,包晒一家人洗衫等部分家務,負責得唔錯.我中意睇你寫0既POST.係你呢度,真係學到好多好多嘢.
快樂的甜芋快樂的甜芋

原帖由 甜芋 於 10-9-10 10:32 發表

SANDRA:哈哈......之前我囝囝係咁樣咯.慢慢大大下,佢肯跟譜了.依家都係唔練習,但中意音樂.好多樂器想學,有啲貪心.目前只學鋼琴.好似玩咁.你同佢講考級,佢就話不如唔好學了琴了.佢話 : 佢0既音樂係為自己而學.老師 ...

抱歉....   現在才看到你的post......
你太過獎啦......... 查實, 睇得出你係個好努力的媽咪, 跟囝囝跟得好貼, 相信你花咗好多時間响佢身上, 而最重要係, 你懂得何時放手...... 加油!
‹ 上一主題|下一主題