用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-1B 班, 請進!
樓主: double
go

2010-1B 班, 請進! [複製鏈接]

原帖由 haloha818 於 10-9-10 07:24 發表
Sammy媽媽:

我咪埋眼啫,我隻耳仔會聽到架嘛

haloha818:
你個女真係掂, 好ok呀!

原帖由 shwamy 於 10-9-10 08:48 發表
Sammy 媽媽, 你囡囡很可愛
我囡囡話飯盒味道ok, 份量多.  
昨天last 一堂去了七樓視察樂器班上課地點, 因此未能回在學校裏完成功課便回家.

死啦!我到而加為止都不知要唔要帶木琴回校上樂器班,真係好重!好重! 仲有個鐵架! 點樣取呢?

我個仔話佢每日都會食半盒飯, 今日佢開始學樂器單簧管(Clarinet), 又要學普通話,我已經叫記得帶回樂器回家呀!

啊仔昨晚問我可唔可以比錢佢買嘢飲?各位媽咪, 請問您哋會唔會比零用錢比小朋友呢?

各位媽媽:
          大家好, 子女們返了一個多星期的學, 感覺怎樣? 仔仔女女們適應了小一的生活嗎? 你們自己又適應了嗎? 我自己還未習慣這麼早起床, 仔仔上學後多了很時間, 一下子還未計劃怎麼用.
          幸好有教肓王國這個平台,可以讓我多點了解學校的事情, 你們的分享很有價值,亦邦了我很多,這裡的氣氛很熱鬧也令人感到溫暖, 未來的路再難走亦有勇氣面對, 因為多了你們一班同路心人.

原帖由 kakaheihei 於 10-9-10 10:34 發表
我個仔話佢每日都會食半盒飯, 今日佢開始學樂器單簧管(Clarinet), 又要學普通話,我已經叫記得帶回樂器回家呀!

啊仔昨晚問我可唔可以比錢佢買嘢飲?各位媽咪, 請問您哋會唔會比零用錢比小朋友呢? ...

Kakaheihei:

我試過一次俾五蚊阿女買嘢飲,佢話其他同學仔都有,所以佢都想,老師話低年級可以帶五蚊,而高年級就十蚊,千祈唔好帶八達通,以佢哋咁慷慨,張八達通好快要增值,我唸我會一個星期俾佢買一次嘢飲,佢唔問,就慳返!

我的仔仔已經知道了我可以在這裡核對功課, 昨天一放學回家就催促我將功課放上綱告訴大家, 他還說在學校很用心抄自修簿, 一定沒有抄錯.當我讚他真有愛心, 學會互相邦助的時候,他卻說:" 媽媽, 不是這樣, 我只想你快點取得高分, 可以不用住"民房" ,早點住"洋房" ". 唉!

我都係由小一開始, 每天給予一蚊零用錢給他們. 佢地如果儲夠錢, 可以帶錢回校買野飲. 如果唔買野飲, D錢可以儲來買其他東西. 但要學習自己記錄收入及支出.
另外我都應承佢地, 如果第時有些東西做得好, 有時也會獎勵他們在學校買野飲.
佢地暫時對於能夠在學校買野飲, 也是一個很大的吸引.
原帖由 haloha818 於 10-9-10 12:45 發表

Kakaheihei:

我試過一次俾五蚊阿女買嘢飲,佢話其他同學仔都有,所以佢都想,老師話低年級可以帶五蚊,而高年級就十蚊,千祈唔好帶八達通,以佢哋咁慷慨,張八達通好快要增值,我唸我會一個星期俾佢買一次嘢飲,佢唔問,就慳返! ...

原帖由 sixdollar 於 10-9-10 12:44 發表
我自己還未習慣這麼早起床, 仔仔上學後多了很時間, 一下子還未計劃怎麼用.

sixdollar:
好彩有你和你仔仔每天努力抄功課和放上網,唔該晒!

宣小的學習生活好忙,遲d就會很多東西協助小朋友, 你會感到d時間好好用,因為我有一個大仔讀高小,十分明白孩子讀,母親也辛勞, 日後多多請你幫忙!

大家好!我個仔都係1B班,可以喺呢度大家share真係好!

亞仔尋日都有同我我想帶錢番學校買野飲,仲問我可唔可以問同學借錢買!我義正詞嚴地同佢講一定唔可以問同學借錢,可則我會好嬲!我亦冇應承比錢佢,因尋日佢個水樽原封不動帶番屋企,一啖都冇飲過......遲d睇情況再算。

10/9

ENG:  
1. Guided Writing (1) correction
2. Bring Reading 1A

Math:
1. 數學習作 1上 P7-8
2. 改正P 5-6

中文 : 仔仔寫了我也不明白, 請求援助!

中文:做26週1和2 (P4-7)
家長要替子女核對答案, 用紅色筆, 做對的打剔號, 做錯的打X, 并需打 (      ) 給子女更正.

Hi,all:

溫馨提示:

星期二(Day 1)交常識專題P.1-3

請問專題用铅筆或铅子筆做呢?

原帖由 shwamy 於 10-9-13 10:37 發表
請問專題用铅筆或铅子筆做呢?

Hi,hi:

份專題用鉛筆,因為小朋友實寫錯字,同埋當老師檢查後,覺得資料不足夠,會叫小朋友更正,但老師唔會再派新工作紙!

Hi   haloha818
Thank you for your repy!

13/9 功課:
1.造句改,簽.
2.簽說話指引
3.GP(1) CORR.
4.Practice Classroom English
5.Bring story book: Fun with friends
6. 數學科:工(1)
7. 普讀P1-2 二遍
8. 明交常識科專題P1-3

Thank you Sixdollar,

by the way, do you know what kind of folder which is required by the music teacher?  I cannot figure out what type of folder is it, after hearing  my daughter's explanation.

原帖由 shwamy 於 10-9-13 20:14 發表
Thank you Sixdollar,

by the way, do you know what kind of folder which is required by the music teacher?  I cannot figure out what type of folder is it, after hearing  my daughter's explanation.

Shwamy:

音樂科folder即係A4size o既拉鏈袋,用來裝worksheet.

Dear haloha818, Thank you very much.

原帖由 haloha818 於 10-9-13 22:24 發表

Shwamy:

音樂科folder即係A4size o既拉鏈袋,用來裝worksheet.
‹ 上一主題|下一主題