用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-1B 班, 請進!
樓主: double
go

2010-1B 班, 請進! [複製鏈接]

21/9 功課:

1. 中文 ~ 詞 (識字九)
2. 明默 識字 一 , 五
3. 普 : 讀課文 P.7-8 兩遍

Thank you for posting the homework everyday. It is very helpful xoxoxo :)

回復 1# Dan_Dan 的帖子

請不用客氣, 只不過是舉手之勞!  其實透過這forum, 除了能認識一班有心的家長之外, 同時又可以幫助我們的小朋友, 減少返學帶給他們的緊張和壓力, 都幾好呀 !

回復 123# vani_chan 的帖子

講得啱ヾ(@⌒ー⌒@)ノ

囡囡昨晚開始發燒, 今日要請病假呀!

我知道囡囡有D唔開心, 因為要缺席第1次的默書堂,

真是有點可惜!

健康最緊要!!好好休息,祝早日康復!!!

原帖由 vani_chan 於 10-9-22 10:34 發表
囡囡昨晚開始發燒, 今日要請病假呀!

我知道囡囡有D唔開心, 因為要缺席第1次的默書堂,

真是有點可惜!

我哋1B班o既同學仔,真係要加油,聽阿女講,日日都有人請病假,大家保重呀!

27/9英文默書(Support ex.1)

祝願各位中秋節快樂!
身體健康! 學業進步!
生活愉快!
我是藍的
錯錯錯
我是男的

22/9
1) 識字工(九)
2) 4/10 默識字(七)
3) Supp Ex (3)
4) G E Supp Ex (2) copy one time at ex bk
5) Supp Ex (2) Corr

首先多謝大家的關心, 雖然今晚囡囡仲有少少低燒, 不過希望星期五可以返學, 同其他同學仔一齊去參觀'益力多廠"啦!

因今日缺課, 有勞同學仔幫忙代寫家課, Thanks!

* 以下有些家課想大家幫忙代為查證.

英文 ~ ? Supp 2 抄1次 language Structures 到G.E.簿

~ Comp 1,2 correction

數學 ~ 作 P.15-16 + 改P.13-14

常識 ~ 作 P.8-11  

原帖由 vani_chan 於 10-9-22 23:33 發表
* 以下有些家課想大家幫忙代為查證.

英文 ~ ? Supp 2 抄1次 language Structures 到G.E.簿

~ Comp 1,2 correction

數學 ~ 作 P.15-16 + 改P.13-14

常識 ~ 作 P.8-11  

22/9
1. 識字工(九)
2. 4/10默識字工(七)詞
3. Supp 3
4. GE supp (Supp 2)--> copy one time into GE notebook
5. comp 1 & 2 corr
6. 數作 P.15,16 + 改p.13,14
7. 常作(小朋友在堂上已完成並被老師收了,沒有上學的請在家完成並交回老師)
8. 訂運動服通告
9. 簽閱通告30號

Sammy 媽媽,

多謝你的幫忙, 今早芷晴已完成了所有的功課啦 !

不過仍斷斷續續有D發燒, 點算呀! 囡囡好想同其他同學去參

觀呀 !

Vani_chan:

有無同阿女睇多次醫生呀?

大家真係要小心啲, 因為有很多流感個案, 而且啲病毒越來越利害, 叫芷晴多啲飲水和睡覺, 希望佢明早不再發燒啦!
原帖由 vani_chan 於 10-9-23 15:10 發表
Sammy 媽媽,

多謝你的幫忙, 今早芷晴已完成了所有的功課啦 !

不過仍斷斷續續有D發燒, 點算呀! 囡囡好想同其他同學去參

觀呀 !

請問家長們:
你們須要替小朋友買鼓板嗎?樂器導師沒有通知買甚麼型號, 怎麼辦?

多謝大家的關心, 囡囡今早已經退燒啦! 不過仍有些咳, 精

神不太好, 所以今日繼續請病假, 無緣去參觀 lu!   

其實早在上星期我個細仔開始病, 病好後就輪到大囡染病,

希望病菌快D遠離我們一家啦 !

我家個工人姐姐昨日剛開始了29日的悠長假期, 對於我來

說這兩年一度的" 試煉 "才正式開始, 我是絕對不能病倒呀!

24/9:
1) 默改,簽.
2) 27/9 交26週3, 5 (對)
3) G. P (2) CORR.
4) DICT. ON MONDAY (SUP. EX. 1)
5) 數: 做P17-18, 改P15-16
6) SCI.WB P4-5
簽通告31,32,33.

原帖由 vani_chan 於 10-9-24 16:19 發表
多謝大家的關心, 囡囡今早已經退燒啦! 不過仍有些咳, 精

神不太好, 所以今日繼續請病假, 無緣去參觀 lu!   

其實早在上星期我個細仔開始病, 病好後就輪到大囡染病,

希望病菌快D遠離我們一家啦 !

我家個工人姐姐 ...

Vani ,
加油呀! 有什麼需要幫忙請開聲! 不論是"痴"餐,借東西,買餸,還是託兒......都可以,無任歡迎!
Sammy 媽媽

原帖由 shwamy 於 10-9-24 11:50 發表
請問家長們:
你們須要替小朋友買鼓板嗎?樂器導師沒有通知買甚麼型號, 怎麼辦?

我囡囡學敲擊樂,老師有一張List通知要買什麼,其中一樣就是鼓板: 8" Drum Pad : REMO (於通利,老師可代購買)

請問各位,明天視藝要帶什麼?
‹ 上一主題|下一主題