用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-1B 班, 請進!
樓主: double
go

2010-1B 班, 請進! [複製鏈接]

OO記:
原來就係你個女, 佢今日都有提過你個女的名, 但佢唔記得個姓. 正班長其實都係宣幼的, 係阿仔以前的同班同學.
原帖由 OO記 於 10-9-3 17:21 發表
double,

我女話你仔同我女被選為副班長, 正班長就第間幼稚園的一位女同學.

他們膊頭有花,責任又大了.

haloha818,
比個讚你!
我今晚都睇到眼花.

TelleTelleMom:
歡迎加入宣小!
有什麼問題就隨便問啦, 呢度D家長好幫手架!
原帖由 haloha818 於 10-9-3 21:04 發表
3/9 :

中文:1.帶識字
         2.帶26週(一上)
英文:1.sigh English plan (bring on Mon)
         2.read important notes to         parents
數學:1.帶作(1上)
常識:1.帶1.4冊書作(遊公園)
其他:1.交英文故事書回條

各位家 ...

我想請問在校內所拍的學生相片(貼在手冊內), 背景是白色 or 藍色?   因我囡囡要在9月6日校內補拍, 但黃老師話 相片要好奈先曬回來, 最好自行影咗先, 比到2張相片佢做嘢.
煩請告知.  Thanks!

原帖由 VivikMama 於 10-9-4 01:06 發表
我想請問在校內所拍的學生相片(貼在手冊內), 背景是白色 or 藍色?   因我囡囡要在9月6日校內補拍, 但黃老師話 相片要好奈先曬回來, 最好自行影咗先, 比到2張相片佢做嘢.
煩請告知.  Thanks! ...

Hello:

The background is blue colour.

Hi VivikMama,

My son will take the photo on Monday as well...  My son also said we need to provide the photos in advance too as it takes too long to get the school photos... but I really want to use the school photo as I think it should look better...

原帖由 VivikMama 於 10-9-4 01:06 發表
煩請告知.  Thanks! ...

Thank you !!

原帖由 haloha818 於 10-9-4 09:13 發表

Hello:

The background is blue colour.

Hi sfplam,

我問過校務處林姑娘 佢話9月6日影嘅相可能係會遲D才會收到, 不過呢種情形是很正常, 班主任老師亦會明白, 叫我哋耐心等等.    不過, 現在情況係班主任叫阿囡 同我講 D相可能要2-3星期才有, 所以叫我最好同佢影咗先 (可能想本手冊有相 可以 chop 校印), 另外, 阿囡話就算要等 校內學生相, 星期一都要帶張 K3 的學生相比班主任, 她會做手腳淨係剪個頭嚟用 (可能要做D類似認識新同學的壁報之用).

我都相信校內學生相 會靚好多, 不過我都決定係出面影住D先 以作應急, 等阿囡可以星期一交差.  

原帖由 sfplam 於 10-9-4 12:56 發表

My son will take the photo on Monday as well...  My son also said we need to provide the photos in advance too as it takes too long to get the school photos... but I really want to us ...

Do you mean both textbook and workbook?

原帖由 shwamy 於 10-9-4 17:31 發表

Do you mean both textbook and workbook?

Shwamy:

是的,常識要帶書和作業。

Thank you very much for your detail information!!!  Wish they show sweet smiles tomorrow

原帖由 VivikMama 於 10-9-4 15:15 發表
Hi sfplam,

我問過校務處林姑娘 佢話9月6日影嘅相可能係會遲D才會收到, 不過呢種情形是很正常, 班主任老師亦會明白, 叫我哋耐心等等.    不過, 現在情況係班主任叫阿囡 同我講 D相可能要2-3星期才有, 所以叫我最好 ...

Thank you very much.

原帖由 haloha818 於 10-9-4 18:22 發表

Shwamy:

是的,常識要帶書和作業。

Hi ,大家好,我也是1B的家長,小兒說明天只是帶1.4常識作業,但又不需要作裹面的題目,中文和數學又不需要帶書,英文又要帶5本故事書,很疑惑,誰能向你們的子女証實一下,謝謝.

6/9:

常識:1.簽專題指引
         2.14/9交專題P.1-3

其他:1.明帶回英文圖書

原帖由 sixdollar 於 10-9-6 17:29 發表
Hi ,大家好,我也是1B的家長,小兒說明天只是帶1.4常識作業,但又不需要作裹面的題目,中文和數學又不需要帶書,英文又要帶5本故事書,很疑惑,誰能向你們的子女証實一下,謝謝. ...

常識1.4作業今日已經交咗俾老師,阿女話中文剩係帶識字,教完識字才教書,即每日都帶識字,數學作業交咗俾老師,應該喺學校做完才教書(1c),今日無講Sci&普通話要否帶書

謝謝你們的回覆.

我想問下本圖作係咪留左係學校冇帶番來?
另外你地有冇帶SCI & 普通話書? 我結果都係比阿仔帶左番學校.
B班的手冊唔係寫咁多野, D班好似寫多D.

原帖由 haloha818 於 10-9-6 17:52 發表

常識1.4作業今日已經交咗俾老師,阿女話中文剩係帶識字,教完識字才教書,即每日都帶識字,數學作業交咗俾老師,應該喺學校做完才教書(1c),今日無講Sci&普通話要否帶書 ...

Double:

圖作放喺學校,sci帶咗Home(書、作)i.e.我見大女小一嗰陣教Home本書先,所以照帶,不過唔知今年點教,我唔夠膽post出嚟,普通話都有帶上冊,但係我唸第一堂,就算無帶書都無問題o既!

根據English Plan, 不是下星期一才要帶英文圖書嗎?

原帖由 haloha818 於 10-9-6 17:37 發表
6/9:

常識:1.簽專題指引
         2.14/9交專題P.1-3

其他:1.明帶回英文圖書

Shwamy:

帶回英文圖書是指尋日派o既嗰袋story books,令你誤會真的不好意思!

7/9:

中文:1.詞(識字)
數學:1.作P1-2
Sci:1.Sci. Bk1.2 P.4 (15/9交)
普通話:讀課文二遍
‹ 上一主題|下一主題