用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

K1課程 [複製鏈接]

家長日,老師說k1無寫字,只係劃線,會唔會太過活學呢?因為我d朋友仔女,出名or唔係好出名d 學校,k1下學期都有d字寫.課程比較簡單.
   0    0    0    0

以我自己所知, 亦有朋友當幼稚園教師, 他們是不建議K1就要正式學寫字, 一般k1都是學執筆晝下線條, 因為佢地手指既小肌肉係未完全發展好, 所以一定要佢地去執筆寫字都唔一定係好事.

回覆 2# pakayalo 的文章

聽講民生是跟足教育局的課程指引編排幼兒班的課程,應該是十分配合幼兒的發展程度.
上學期通常以訓練大小肌肉為主,讓幼兒的大小肌發展穩定後再學習運筆寫線條練習,故家長不用太擔心,如果你的仔女比同齡幼兒發展特快,家長可能配合幼兒的興趣去報讀不同興趣班,幼兒的個別差異發展不一,老師也會因應幼兒的個別差異作配合.
民生大家庭是很多家長信賴及支持的.
當你選擇幼稚園時,也應該對學習有足夠的了解............嘗試到民生網頁看看課程的介紹.祝福你們

完全同意

原帖由 lee111mama 於 10-9-7 08:11 發表
聽講民生是跟足教育局的課程指引編排幼兒班的課程,應該是十分配合幼兒的發展程度.
上學期通常以訓練大小肌肉為主,讓幼兒的大小肌發展穩定後再學習運筆寫線條練習,故家長不用太擔心,如果你的仔女比同齡幼兒發展特快, ...

同意,  呢個年齡0既小朋友
都未識靈活控制手仔,
所以遲d至學都冇緊要.
而且佢地有寫前練習架嘛!
民幼0既課程唔算太淺,
尋日派果本學習範疇,  都好全面呀!

原帖由 tsobaba 於 10-9-7 12:32 發表
完全同意

醒目開學勳章

下,係呀,我個仔執筆油顏色都好似打大風咁架,執筆寫字對佢真係有難度
‹ 上一主題|下一主題