用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (4)
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (4) [複製鏈接]

Kookoo,

我個仔都有這個情況出現, 又係漏左d功課係學校櫃桶, 我都有嬲架, 他要去205室其實好似當冇野咁, 又話反正小息冇野做, 激死我。不過佢都有向我道歉, 話以後唔會, 我同佢講要自己負責任及同老師解釋(其實冇得解釋了, 係佢自己大意), 唔好當冇一件事。

我地都係時候放手, 由他們去錯下才知要改 , 講得多都悶呀!!!

另外, 阿仔話仲欠一本"木棉樹"未有貨喎。

我地個班仲未見有英文默書的通知呀!

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-9-15 12:11 發表

charlotte_mom, iwff,
我好想對住佢 , 佢又唔記得帶家課返黎做, 昨晚我嬲到唔知同佢講乜好, 最嬲係仲要畀籍口, 講到全唔關佢事, 唔係佢嘅錯, 本來好聲好氣咁教佢(見佢咁冇記性), 下次咁做咁做....啦, 佢 ...

原帖由 iwff 於 10-9-15 12:37 發表
Kookoo,

我個仔都有這個情況出現, 又係漏左d功課係學校櫃桶, 我都有嬲架, 他要去205室其實好似當冇野咁, 又話反正小息冇野做, 激死我。不過佢都有向我道歉, 話以後唔會, 我同佢講要自己負責任及同老師解釋(其實冇得 ...

iwff, 我真係要硬起心腸, 真係唔可以跟得咁多, 佢真係依賴晒我地, 會幫佢頂, 木棉樹本書喺攞書個日已有啦(係晒袋書內), 我張欠書單都有印欠呢本書, 但後尾又刪除左, 你個張係點架, 仲未收英文默書通知, 都過左兩日喎, 會唔會3年級會唔同日子默呀?

仲有, 昨日派左10月餐單, 你收唔收到呀? 真係有 S 餐喎

Kookoo,

我收到10月餐單呀, 但冇留意有S餐喎, 回家睇下先。如果這星期我收到英默的資料和你告訴我的一樣, 真係要同老師講下, 因為應該同級同日派的。

木棉書我要回家再睇, 阿仔又係放哂係D新書係櫃桶, 攪到我冇得對書, 我只有信佢有邊本冇邊本, 責任都係佢負返。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-9-15 13:30 發表
仲有, 昨日派左10月餐單, 你收唔收到呀? 真係有 S 餐喎

原帖由 iwff 於 10-9-15 14:09 發表
Kookoo,

我收到10月餐單呀, 但冇留意有S餐喎, 回家睇下先。如果這星期我收到英默的資料和你告訴我的一樣, 真係要同老師講下, 因為應該同級同日派的。

木棉書我要回家再睇, 阿仔又係放哂係D新書係櫃桶, 攪到我冇得 ...

iwff, 我頭先打去午飯供應商問個 S 餐點填, 點解會咁問, 因為小三至小六係有3款餐 -> S - 盛飯形式(2餸+飯), C - 特色粉/麵/飯, D - 素食+白飯, S 係可以自己出去盛飯, 但10月張餐單係右面選擇欄(平時填開個圓圈), 仲係 A, B, C, D, 個位小姐解答, 佢地出左呢張單後先發覺個欄錯左, 但唔緊要, 即使填 A 或 B, 佢地都會當係 S 餐

醒目開學勳章 王國長老

我都無留意TIM, 因為我叫個女自己揀(費事揀完又EE哦哦), 我只負責俾錢
原帖由 KooKoo 於 10-9-15 02:51 PM 發表

iwff, 我頭先打去午飯供應商問個 S 餐點填, 點解會咁問, 因為小三至小六係有3款餐 -> S - 盛飯形式(2餸+飯), C - 特色粉/麵/飯, D - 素食+白飯, S 係可以自己出去盛飯, 但10月張餐單係右面選擇欄(平時填開個圓圈), ...

我是新手, 請大家多多指教

醒目開學勳章 王國長老

HI~! 你小朋友幾年班?
原帖由 pianoyml 於 10-9-17 03:40 PM 發表
我是新手, 請大家多多指教

醒目開學勳章 王國長老

好彩我已經同幾個相熟家長建立左"家庭式功課傳送網絡" , 因為咁岩我地屋企都有4合1(scanner+printer+影印+fax), 有咩漏左可以即時互相scan同email, 再油返白黎影印
當我女發現無帶功課, 我要佢自己搵人send俾佢架! 人地未必o係屋企架嘛所以有時都攪到好麻煩, 又要麻煩到auntie幫手所以我會叫我女自己同人道歉架! 等佢負返d責任都好
原帖由 iwff 於 10-9-15 12:37 PM 發表
Kookoo,

我個仔都有這個情況出現, 又係漏左d功課係學校櫃桶, 我都有嬲架, 他要去205室其實好似當冇野咁, 又話反正小息冇野做, 激死我。不過佢都有向我道歉, 話以後唔會, 我同佢講要自己負責任及同老師解釋(其實冇得 ...

iwff, 我仔個班係10月4日背默中文, 挑戰題係唐詩一首, 咁同七言絶句一唔一樣架?

醒目開學勳章 王國長老

http://cls.hs.yzu.edu.tw/300/ALL/ALLFRAME.htm
拿, 揀隻易背既咪得LOR
原帖由 KooKoo 於 10-9-24 03:21 PM 發表
iwff, 我仔個班係10月4日背默中文, 挑戰題係唐詩一首, 咁同七言絶句一唔一樣架?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-24 15:42 發表
http://cls.hs.yzu.edu.tw/300/ALL/ALLFRAME.htm
拿, 揀隻易背既咪得LOR

簽名被屏蔽

Kookoo,

係呀, 中默今日通知改了10月4日才默, 可能唔想和英默書太近啦。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-9-24 15:55 發表

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 個袋仲大過個書包
我叫阿仔直接放o係locker啦, 都係d美勞文具之嘛, 自己買多set o係屋企費事拎黎拎去
原帖由 chrisam 於 10-9-24 04:56 PM 發表
Hi, 各位 :

我個仔是1A班, 老師派了一個特大的文件袋給他放剪刀, 膠水等文具,  這個袋由派了到現在都放在書包內, 問他是否每天都要帶, 佢又唔知, 請問是否天天都要帶回校? 什麼放那裏少東西要派更大的袋呀? 比功課 ...

原帖由 chrisam 於 24-9-2010 16:56 發表
Hi, 各位 :

我個仔是1A班, 老師派了一個特大的文件袋給他放剪刀, 膠水等文具,  這個袋由派了到現在都放在書包內, 問他是否每天都要帶, 佢又唔知, 請問是否天天都要帶回校? 什麼放那裏少東西要派更大的袋呀? 比功課 ...

Hi, 我是1D家長. 個袋係視覺藝術堂用的. 我個女話有堂先要帶.
@_@"  

HIHI,
咁多位, 我有個關於學樂器問題!
我個女將會係學校學大提琴, 妳地知唔知個琴幫學校買好OR自己出面買好?? (邊面平D) 定係出面租琴好 OR 買二手好呢??

請指教!! THX!

醒目開學勳章 王國長老

好似學校有得借樂器(唔肯定), 你問下先啦
原帖由 ihv2kids 於 10-9-26 01:09 AM 發表
HIHI,
我個女將會係學校學大提琴, 妳地知唔知個琴幫學校買好OR自己出面買好?? (邊面平D) 定係出面租琴好 OR 買二手好呢??

請指教!! THX! ...

原帖由 ihv2kids 於 10-9-26 01:09 發表
HIHI,

請指教!! THX! ...

你可以打電話去通告上面的電話問唷!因為仔仔是蕯克管,沒有寫在上面說是否可以租借,但通告有寫新生可以借樂器,於是我們打電話去問,負責的老師說我們學的可以向校方借,到時候買個人使用吹奏的頭即可…(可向樂團訂購)…要快打唷!因為通告28日就要交了!

但就係因為明天假期, 問唔到!! 我份通告無話借, 只係自己買or 學校集體購買.......

原帖由 small_cc 於 10-9-26 15:32 發表

你可以打電話去通告上面的電話問唷!因為仔仔是蕯克管,沒有寫在上面說是否可以租借,但通告有寫新生可以借樂器,於是我們打電話去問,負責的老師說我們學的可以向校方借,到時候買個人使用吹奏的頭即可…(可向樂團訂購)…要快 ...
‹ 上一主題|下一主題