用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (4)
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (4) [複製鏈接]

原帖由 ihv2kids 於 10-9-9 22:31 發表
下? 我買校服個時, 佢地話D背心係送去學校比小朋友喎! 唔使自己去攞架? (可能因為係P1卦)

Hi, 請問你收到背心未呀? 如果天氣凍, 可以穿長袖嗎?

原帖由 iwff 於 10-9-10 09:14 發表
Kookoo,

係呀, 英文話劇真係著運動服, 因我已問左今早坐校車的4年班女仔, 所以阿仔都有3日要著運動服。

學校今年改革左不少, 昨天見到那個學生月歷好靚呀, 掛起來都睇學校事務好清楚。

iwff

...

iwff, 我都想講呢個 , 個月曆好靚, 好似係將成個校曆再印係個月曆內, 仲有加插同學嘅作品, 唔錯唔錯

原帖由 ihv2kids 於 10-9-9 22:31 發表
下? 我買校服個時, 佢地話D背心係送去學校比小朋友喎! 唔使自己去攞架? (可能因為係P1卦)

ic, 原來已有咁嘅安排

原帖由 WingYanMa 於 10-9-10 10:07 發表

Hi, 請問你收到背心未呀? 如果天氣凍, 可以穿長袖嗎?

係未換季前, 係可以著長袖外套(寶藍色)

醒目開學勳章 王國長老

有需要隨時都可以著架, 我而家都有俾小朋友帶返學備用
原帖由 KooKoo 於 10-9-10 10:23 AM 發表
係未換季前, 係可以著長袖外套(寶藍色)

有關小棟樑問題: 妳地有無JOIN過呀?? 暑假個陣因為去旅行, 所以無JOIN到! 而家, 又因為要湊細仔返學放學, 唔係好上到! 如果, 無join會唔會有d咩大問題! 但我又怕我個女問我, 做咩人地媽咪黎同佢玩, 我又唔到.....

醒目開學勳章 王國長老

我無返呀, 因為仔仔係返全日制nursery, 8月中至放暑假, 我唔想走左去攪亂上課秩序(仲有畢業禮採排呢)
而家就更加啦, 我要返工, 突然中六合彩唔駛做至算啦.......
你睇下遲d下午單元都有小棟樑的, 學生一定有得join, 放心, 至於家長義工, 大把選擇wor 你個女一定有機會o係學校見到你既~!
原帖由 ihv2kids 於 10-9-10 04:13 PM 發表
有關小棟樑問題: 妳地有無JOIN過呀?? 暑假個陣因為去旅行, 所以無JOIN到! 而家, 又因為要湊細仔返學放學, 唔係好上到! 如果, 無join會唔會有d咩大問題! 但我又怕我個女問我, 做咩人地媽咪黎同佢玩, 我又唔到..... ...

簽名被屏蔽

戲劇單元, 跳舞單元, 游水堂都要。

iwff

原帖由 chrisam 於 10-9-10 17:14 發表
想請問pe服除了pe堂外, 什麼時候還可以著呀?

醒目開學勳章 王國長老

仲有小棟樑
原帖由 iwff 於 10-9-10 05:20 PM 發表

iwff

原帖由 iwff 於 10-9-10 17:20 發表

iwff

我仔由星期一至四都係著運動服

IWFF, 我地兩個仔嗰數學老師係同一個呀 , 另我又要問你野, 之前咪有幾本書未攞到嘅, 呢幾日你仔個班收到未呀?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

如果無PE, 又無需要著PE衫既單元, 應該係要著校服, 不過隨時都可以著運動鞋(除左特別日子如開學禮, 結業禮, 表演等)
原帖由 chrisam 於 10-9-13 11:07 AM 發表
如果平時不是PE堂或以上的單元課, 穿了PE服可以嗎?

iwff, 昨日收到其餘嘅書啦, 仲有昨日英文堂派左張紙(A5 size), 通知 30/9 英默, 唔知你仔有冇收到, 不過我都 send 左個 copy 畀你, check email 啦

Kookoo,

點解我仲未收到書既, 阿仔個班真係慢半拍了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-9-14 10:34 發表
iwff, 昨日收到其餘嘅書啦, 仲有昨日英文堂派左張紙(A5 size), 通知 30/9 英默, 唔知你仔有冇收到, 不過我都 send 左個 copy 畀你, check email 啦

原帖由 iwff 於 10-9-14 12:29 發表
Kookoo,

點解我仲未收到書既, 阿仔個班真係慢半拍了。

iwff

iwff, 可能今日先派, 放左學打畀你仔問下, 欠書單: No.1-4就放係屋企, No. 6 個本係教科書會帶黎帶去, No.7 & 8 會係功課, 7 個本似係堂上做(我仔話昨日係堂上做, 交左畀老師), 8 個本係家課要帶返屋企做

iwff, 今日我仔有英文戲劇堂, 但老師叫著正常校服, 唔知以後都係, 定係因今堂係第一堂呢 , 我又要呻啦 , 佢前日犯嘅毛病, 以為昨日改善左, 我仲好 , 點知 又重犯 , 真係想 左佢, 食返落肚算數

醒目開學勳章 王國長老

無理由我忍到, 你忍唔到架WOR
我仔D軟皮蛇性格幾時至會改
原帖由 KooKoo 於 10-9-15 09:32 AM 發表
iwff, 今日我仔有英文戲劇堂, 但老師叫著正常校服, 唔知以後都係, 定係因今堂係第一堂呢 , 我又要呻啦 , 佢前日犯嘅毛病, 以為昨日改善左, 我仲好 , 點知 又重犯 , 真係想 ...

Kookoo,

係呀, 英文戲劇應該不用著運動服的, 阿仔話當日得好少同學仔著, 但我們的老師又冇叫普回校服, 而單元堂的戲劇就要著運動服了, 不過我都會著返校服上英文戲劇的。

你仔仔係什麼毛病呀? 我仔仔都有好多未改喎!

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-9-15 09:32 發表
iwff, 今日我仔有英文戲劇堂, 但老師叫著正常校服, 唔知以後都係, 定係因今堂係第一堂呢 , 我又要呻啦 , 佢前日犯嘅毛病, 以為昨日改善左, 我仲好 , 點知 又重犯 , 真係想 ...

原帖由 iwff 於 10-9-15 11:25 發表
Kookoo,

係呀, 英文戲劇應該不用著運動服的, 阿仔話當日得好少同學仔著, 但我們的老師又冇叫普回校服, 而單元堂的戲劇就要著運動服了, 不過我都會著返校服上英文戲劇的。

你仔仔係什麼毛病呀? 我仔仔都有好多未改 ...

charlotte_mom, iwff,
我好想對住佢 , 佢又唔記得帶家課返黎做, 昨晚我嬲到唔知同佢講乜好, 最嬲係仲要畀籍口, 講到全唔關佢事, 唔係佢嘅錯, 本來好聲好氣咁教佢(見佢咁冇記性), 下次咁做咁做....啦, 佢唔接受不得止, 仲要駁咀仲要覺得我好煩(真係好想打佢一身 ), 冇氣啦 , 嬲得滯唯有話"唔做唔交係你嘅事, 去205係你嘅事, 我唔理啦", 到今朝都未嬲完, 我好失敗, 個 EQ 極低, 希望唔好搞到要見家長就得啦
‹ 上一主題|下一主題