用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (4)
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (4) [複製鏈接]

原帖由 中c9 於 10-9-3 10:18 發表
我個仔1c班, 我想問各家長係咪一定要買多對黑鞋返學?

可以著白波鞋, 係有幾日就一定要著黑皮鞋, 如影班相, 結業禮....

原帖由 KooKoo 於 10-9-3 10:53 發表

可以著白波鞋, 係有幾日就一定要著黑皮鞋, 如影班相, 結業禮....

唔該哂KooKoo, 咁我唯有今個星期六同佢買多對黑鞋

中c9 ,

黑鞋可以不用太急買的, 因為會到學期尾影班相才需要著,即係下年6月。

另外我仔仔已3年班, 佢之前都係1c, 班主任又係鄺老師教數學。

iwff

原帖由 中c9 於 10-9-3 11:00 發表

唔該哂KooKoo, 咁我唯有今個星期六同佢買多對黑鞋

唔該iwff, 我個仔好怕事, 佢話老師話一定要買黑鞋, 日日都追我幾時買, 我都唔係咁想買住, 我都得套夏季校服襯白色波型仔d

原帖由 iwff 於 10-9-3 11:14 發表
中c9 ,

黑鞋可以不用太急買的, 因為會到學期尾影班相才需要著,即係下年6月。

另外我仔仔已3年班, 佢之前都係1c, 班主任又係鄺老師教數學。

iwff

...

原帖由 中c9 於 10-9-3 11:43 發表
唔該iwff, 我個仔好怕事, 佢話老師話一定要買黑鞋, 日日都追我幾時買, 我都唔係咁想買住, 我都得套夏季校服襯白色波型仔d

講真....夏季校服襯白波鞋真係幾

因著白波鞋, 佢地小息時可以去跑步徑跑步, 或打波, 如著黑皮鞋, 佢地就唔可以跑架啦

中c9,

其實老師都只係提醒學生要預備定黑鞋, 唔想要時又冇者。不過你仔仔聽老師說話係一件好事, 又未必係怕事的。我都覺得夏季校服襯白鞋型d的, 但冬季校服反而著黑鞋會好睇d, 因為藍色長褲再著白鞋有點"老土"

iwff

原帖由 中c9 於 10-9-3 11:43 發表

iwff, 我仔而家揀左呢4樣延伸: (1) 小小科學家, (2) table tennis, (3) 象棋, (4) 小小魔術師, 睇下到時邊樣得就學邊樣

Thanks iwff, 咁我11月先同佢買用嚟襯冬季校服

原帖由 iwff 於 10-9-3 11:58 發表
中c9,

其實老師都只係提醒學生要預備定黑鞋, 唔想要時又冇者。不過你仔仔聽老師說話係一件好事, 又未必係怕事的。我都覺得夏季校服襯白鞋型d的, 但冬季校服反而著黑鞋會好睇d, 因為藍色長褲再著白鞋有點"老土":joyo ...

Kookoo,

我仔仔選了(1)小小魔術師 (2) 小小科學家 (3) 綠色小先鋒 (4) 創意藝術。其實(1) & (2) 都係男仔的熱門選擇, 睇下佢地有冇機會啦。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-9-3 11:59 發表
iwff, 我仔而家揀左呢4樣延伸: (1) 小小科學家, (2) table tennis, (3) 象棋, (4) 小小魔術師, 睇下到時邊樣得就學邊樣

呀....... 但係下個禮拜一係咪要著黑鞋去開學禮?

原帖由 中c9 於 10-9-3 12:19 發表
Thanks iwff, 咁我11月先同佢買用嚟襯冬季校服

開學禮唔係1號已做左咩, 升旗咪係開學禮囉。下星期一及二應該係要影學生相所以要著校服, 但影半身可以著白鞋的。

iwff

原帖由 iniminimanimo 於 10-9-3 15:40 發表
呀....... 但係下個禮拜一係咪要著黑鞋去開學禮?

iwff, 呢兩日你仔個班嘅家課手冊, 英文係咪要做 reading 20 mins 呀?

Kookoo,

我問左阿仔英文冇要做 reading 20 mins喎, 佢連邊個教都未知。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-9-3 16:39 發表
iwff, 呢兩日你仔個班嘅家課手冊, 英文係咪要做 reading 20 mins 呀?

原帖由 iwff 於 10-9-3 17:01 發表
Kookoo,

我問左阿仔英文冇要做 reading 20 mins喎, 佢連邊個教都未知。

iwff

iwff, 明白, 可能我仔其中一個班主任係教英文, 所以就安排佢地回家要睇英文書, 好事黎嘅, 不過我仔昨日幾抵c, 同補習社亞sir 講話返屋企睇, 今日我要佢係補習社睇, 唔可以留返屋企

醒目開學勳章 王國長老

睇E-CLASS話:
下週一(6/9)為本校開學禮,請全體同學穿著整齊校服及黑皮鞋。
咁即係要黑鞋WOR
原帖由 iwff 於 10-9-3 04:03 PM 發表
開學禮唔係1號已做左咩, 升旗咪係開學禮囉。下星期一及二應該係要影學生相所以要著校服, 但影半身可以著白鞋的。

iwff

Charlotte_mom,

我地e-class 只係咁寫咋 :

請於下星期一和星期二穿著整齊夏季校服 (如在當天參與運動校隊選拔, 請帶備運動服更換)

各級各班的要求都唔同。 當然著定黑鞋就最穩陣了。

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-3 17:54 發表
睇E-CLASS話:
下週一(6/9)為本校開學禮,請全體同學穿著整齊校服及黑皮鞋。
咁即係要黑鞋WOR

我之前仲大安旨意無買黑鞋添. 呢個週末要去買喇

原帖由 iwff 於 10-9-3 18:02 發表

請於下星期一和星期二穿著整齊夏季校服 (如在當天參與運動校隊選拔, 請帶備運動服更換)

iwff

...

原帖由 iwff 於 10-9-3 18:02 發表

iwff

...

iwff, charlotte_mom, 點解我係ECLASS 唔見有嘅, 係邊個位置見到呀?

醒目開學勳章 王國長老

我係login左, o係右下"今日課室日誌"
(要睇返尋日wor)
原帖由 KooKoo 於 10-9-3 11:24 PM 發表

iwff, charlotte_mom, 點解我係ECLASS 唔見有嘅, 係邊個位置見到呀?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-4 13:08 發表
我係login左, o係右下"今日課室日誌"
(要睇返尋日wor)

我login左, 但冇課室日誌, 我同我仔個版面都冇, 今朝都同iwff 對過, 睇黎係我地個版面有問題, 我都打左返學校問, 佢地話會覆我, 而家仲等緊, 頭先再入過 eclass check, 都係未得
‹ 上一主題|下一主題