用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (4)
go

港大同學會小學家長 (4) [複製鏈接]

各家長,

開學啦! 所以都開個新 topic 比新舊家長一起傾, 學校都換了一個新網業, 大改變呀!

阿仔今早6:00已起身, 好精神咁去等校巴。 希望各位同學都有開心愉快的新學年, 學業進步。

iwff
   0    0    0    0

今天學校俾家長入內看升旗禮和早會, 場面真另人感動.

醒目開學勳章 王國長老

耶~~我走寶TIM
今日我仔繼續烏下烏下咁返學 , 今日班主任都有打俾我講返第一日佢上堂情況
原帖由 樂熙媽媽 於 10-9-1 10:04 AM 發表

hi all,
aiay,  i had planned going to school w/ my daughter, but at the end i changed my mine........ i missed. :(
btw, i cannot browse the web site.......

我女係1C班, 多多指教 :)

我今日只係8點前o係學校大門口裝左陣, 好快就走左, 完全唔知有升旗禮啊.

Hi, my daughter is in 1D.
@_@"  

Hi ndleung

My daughter also in 1D.  

原帖由 ndleung 於 10-9-1 22:50 發表
Hi, my daughter is in 1D.

原帖由 iwff 於 10-9-1 08:55 發表
各家長,

開學啦! 所以都開個新 topic 比新舊家長一起傾, 學校都換了一個新網業, 大改變呀!

阿仔今早6:00已起身, 好精神咁去等校巴。 希望各位同學都有開心愉快的新學年, 學業進步。

i ...

iwff, 昨日放左1日假, 冇入到bk, 今朝就見到有新topic, 真開心和多謝你呀

原帖由 樂熙媽媽 於 10-9-1 10:04 發表

吓.....你今年咁好嘅, 有得睇埋升旗禮先走, 我仔話學校多左兩樣新野, 禮堂新添兩部投射機, 1樓排隊個邊整左個框, 係用黎排隊, 同埋今年排隊個方向亦唔同左

另..... 你終於入黎一齊傾啦

係呀!  多多指教.  

琴日, 所有n4 小朋友著住小學校服返幼兒園找梁老師, 好感動呀!  每個小朋友大個好多. 時間真的過得很快, 快d 去facenook 睇下啦!

原帖由 KooKoo 於 10-9-2 09:48 發表

吓.....你今年咁好嘅, 有得睇埋升旗禮先走, 我仔話學校多左兩樣新野, 禮堂新添兩部投射機, 1樓排隊個邊整左個框, 係用黎排隊, 同埋今年排隊個方向亦唔同左

另..... 你終於入黎一齊傾啦 ...
Grace Lee

原帖由 樂熙媽媽 於 10-9-2 09:56 發表
係呀!  多多指教.  

琴日, 所有n4 小朋友著住小學校服返幼兒園找梁老師, 好感動呀!  每個小朋友大個好多. 時間真的過得很快, 快d 去facenook 睇下啦!

...

係.....昨日見到朱家兄弟, 都話返兒園探老師, 但今年我仔就話唔返喎(唔知係咪大個左, 變左有啲怕羞), 所以冇緣見到你地, 咁老師有冇

iwff, 今年3 年級嘅延伸活動好似只係星期五, 時間仲係 1:10開始, 係咪今年開始唔同左, 定係以前(3年級)都係咁架? 咁今年開始逢星期五都係會 2:25 放學

Kookoo,

係呀! 今年延伸活動唔同左呀, 最初睇唔係好明的。我記得以往高年班都係放學後才上延伸活動的, 但今年唔知小一及小二是否都改了。不過即係只可上一個活動(選幾個次序按優先排列)。

反而校隊, 合唱團及樂器班就放哂在放學後上堂。所以我仔仔只會有一天上初級合唱團, 其他日子不用遲回家了。

今年學校都有好多野都改變左, 如: 網頁, 冬季校服, 課外活動, 雜費收費方法, 手冊 等等。我相信陸續會有更好的改革。暫時都覺得唔錯。

請問你有冇收到家長証呀? 我唔見有呀。但回條有一項要click 已收兩張家長証喎。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-9-2 10:39 發表
iwff, 今年3 年級嘅延伸活動好似只係星期五, 時間仲係 1:10開始, 係咪今年開始唔同左, 定係以前(3年級)都係咁架? 咁今年開始逢星期五都係會 2:25 放學 ...

原帖由 iwff 於 10-9-2 13:34 發表
Kookoo,

係呀! 今年延伸活動唔同左呀, 最初睇唔係好明的。我記得以往高年班都係放學後才上延伸活動的, 但今年唔知小一及小二是否都改了。不過即係只可上一個活動(選幾個次序按優先排列)。

反而校隊, 合唱團及樂器 ...

iwff, 我諗住同我仔報花式跳繩, 睇吓入唔入到, 同埋都會照報其他延伸活動, 如入到跳繩, 就會quit 左個延伸活動, 家長証 - 我問左我仔啦, 佢話今日派左, 有兩張, 今日仲有一份通告, 但老師唔畀佢地睇, 派完就叫佢地即刻收好

Kookoo,

我仔仔只喜歡上科學及數學班之類的活動, 我都想佢上下運動的堂, 但佢又唔係好想。我唔係好明你講什麼入到跳繩就quit左個延伸活動呀? 唔係星期五只可上一個延伸活動咩(但可以選幾個做後備)。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-9-2 13:43 發表

iwff, 我諗住同我仔報花式跳繩, 睇吓入唔入到, 同埋都會照報其他延伸活動, 如入到跳繩, 就會quit 左個延伸活動, 家長証 - 我問左我仔啦, 佢話今日派左, 有兩張, 今日仲有一份通告, 但老師唔畀佢地睇, 派完就叫佢地 ...

有 update 校曆表啦, 可以入校網放大黎睇啦

回覆 3# Charlotte_mom 的文章

Hi Charlotte, I can only locate the P2-P6 ECA.  P1 is not available yet, correct? I am scared that I have missed some memos from the teachers.  

醒目開學勳章 王國長老

無wor, 我女就有通告, 我叫佢約好"腳"自己填
阿仔似乎未有wor

原帖由 bobee 於 10-9-2 03:21 PM 發表
Hi Charlotte, I can only locate the P2-P6 ECA.  P1 is not available yet, correct? I am scared that I have missed some memos from the teachers.  

回覆 18# Charlotte_mom 的文章

Thank you Charlotte_mom

我個仔1c班, 我想問各家長係咪一定要買多對黑鞋返學?
‹ 上一主題|下一主題