用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (4)
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (4) [複製鏈接]

原帖由 樂熙媽媽 於 10-11-5 15:52 發表
可以呀, 深籃色就得, 今晚要去買衫, 又大出血!

咁都好啲, 咁下身呢? 可唔可以著米色襪衭+白短襪, 不過對小朋友黎講就會覺得好麻煩, 唉....又話月頭畀, 又話月中會安排換貨(如有唔對辦), 而家話要到月尾, 真係玩c 啲家長, 我叫好彩舊年買大左少少, 今年仲可以著.

有冇攬錯呀? 現在又月尾先有貸, 好在工人姐姐幫仔仔條校服褲改長左, 不過褲頭都係窄架。早知我自己去買校服, 只訂新運動服唔一起訂啦。

最慘係d小一學生冇冬季校服, 我早上送仔仔校車, 有個小一女仔著住夏季運動服真係凍架(早上6點幾特別凍的)。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-11-5 16:23 發表

咁都好啲, 咁下身呢? 可唔可以著米色襪衭+白短襪, 不過對小朋友黎講就會覺得好麻煩, 唉....又話月頭畀, 又話月中會安排換貨(如有唔對辦), 而家話要到月尾, 真係玩c 啲家長, 我叫好彩舊年買大左少少, 今年仲可以著. ...

原帖由 iwff 於 10-11-5 16:57 發表
有冇攬錯呀? 現在又月尾先有貸, 好在工人姐姐幫仔仔條校服褲改長左, 不過褲頭都係窄架。早知我自己去買校服, 只訂新運動服唔一起訂啦。

最慘係d小一學生冇冬季校服, 我早上送仔仔校車, 有個小一女仔著住夏 ...

唔知點解今次金綸會咁失策, 學校係咪應該出番個通告畀家長, 尤其係小一新生, 係未有新校服前, 寬容下, 著住深色長衭, 到收到新校服先換返, 好過啲小朋友凍病呀嘛

總之可以著便服就唔理幾時有冬季校服!

原帖由 KooKoo 於 10-11-5 17:44 發表

唔知點解今次金綸會咁失策, 學校係咪應該出番個通告畀家長, 尤其係小一新生, 係未有新校服前, 寬容下, 著住深色長衭, 到收到新校服先換返, 好過啲小朋友凍病呀嘛 ...

原帖由 樂熙媽媽 於 10-11-5 17:53 發表
總之可以著便服就唔理幾時有冬季校服!

呢句正呀

今朝見到學校網頁upload左班歌班口號同課室佈置的video.
睇返d小朋友表演班歌班口號, 都覺得佢地好開心
不過我開唔到校園相簿. 你地開唔開到呢?

----------

o岩o岩又睇到個相簿喇喎, 可能今朝公司block o左

我想問下前輩, 說話評估是怎樣考的? 不知怎準備好.

細路無壓力, 阿媽就有...

醒目開學勳章 王國長老

作為所謂"前輩", 我答你:
從來無溫過, 亦無留意考咩
(係咪令人滴汗呢............)

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-12 22:30 發表
作為所謂"前輩", 我答你:
從來無溫過, 亦無留意考咩
(係咪令人滴汗呢............)

原來係考佢講故事, 畀幅4格圖畫, 由佢自由創作個故事出黎, 當然要用國語講啦

醒目開學勳章 王國長老

尋日終於收到拎校服既通告啦
原來, 我根本無幫個仔訂校服 (我一直以為訂左攪到我唔敢去買), 真係該燴

轉涼以黎佢一路著住家姐既2手冬天運動衫, 我見班中都仲有2/3小一新生著夏季校服, 真係好凍架

希望今次係因為轉款至攪到咁複雜, 唔該下次RESUME NORMAL, 搵日黎賣校服咪算LOR, 一次過攪掂佢喇.........
原帖由 KooKoo 於 10-11-16 09:42 AM 發表

原來係考佢講故事, 畀幅4格圖畫, 由佢自由創作個故事出黎, 當然要用國語講啦

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-16 16:27 發表
尋日終於收到拎校服既通告啦
原來, 我根本無幫個仔訂校服 (我一直以為訂左攪到我唔敢去買), 真係該燴

轉涼以黎佢一路著住家姐既2手冬天運動衫, 我見班中都仲有2/3小一新生著夏季校服, 真係好凍架

...

星期六都可以返學校買, 金綸會預備少量係個日賣喎.

over over..
我有一件校褸,唔係好記得應該係個仔升5年級時買。著得唔多有8成新,FOC送出。如家長有興趣請pm我地點時間取。

醒目開學勳章 王國長老

多謝, 我黎報到先
不過我做"架兩"咋 , 我仔同我女都有校褸(舊款), 留返俾其他有需要既家長

今年轉新款呀你知嗎? 不過我暫時唔打算買了 (同個女講過2年升中, 大把新校服你著 )

你同仔仔好嗎? 早2日"碌"個電話簿至見到你個名

原帖由 savoy 於 10-11-16 06:04 PM 發表
over over..
我有一件校褸,唔係好記得應該係個仔升5年級時買。著得唔多有8成新,FOC送出。如家長有興趣請pm我地點時間取。

吓 ! 轉左新款呀,早知舊年送出啦。我諗呢度d家長的小朋友係低年班,所以等佢地大d再出post問有無人要。而家叫呀仔唯有keep住當記念啦。

下個月4號College有open day. 你會來嗎? 過黎既話又無約其他家長就call我去睇下。相信水準都幾高。btw, 尋日parent day係個禮堂到見老師,感覺好似老師人數多過家長(分session見)可以用陣容頂盛來形容。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-16 18:14 發表
多謝, 我黎報到先
不過我做"架兩"咋 , 我仔同我女都有校褸(舊款), 留返俾其他有需要既家長

今年轉新款呀你知嗎? 不過我暫時唔打算買了 (同個女講過2年升中, 大把新校服你著 )

你同仔仔好嗎? 早2日 ...

醒目開學勳章 王國長老

唔駛擔心, 新款舊款都仲可以著, 有5年過渡期, 著多2轉都得

我知12月4日open day呀, 我都想黎睇下, 有咩highlights呢可?
原帖由 savoy 於 10-11-16 06:40 PM 發表
吓 ! 轉左新款呀,早知舊年送出啦。我諗呢度d家長的小朋友係低年班,所以等佢地大d再出post問有無人要。而家叫呀仔唯有keep住當記念啦。

下個月4號College有open day. 你會來嗎? 過黎既話又無約其他家長就call我去睇下 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-16 21:28 發表
唔駛擔心, 新款舊款都仲可以著, 有5年過渡期, 著多2轉都得

我知12月4日open day呀, 我都想黎睇下, 有咩highlights呢可?

咦....咁好嘅, 中學有open day 架, 等我出年都黎參觀

savoy,

好多冇見你上來傾計了, 你仔仔係書院讀得開心嗎? 我相信都好快適應。你仔仔現在係中二, 我仔仔小三, 將來我仔仔升中一時, 你仔仔已中六了。 希望你間中都上來報下書院的資料比我地知啦!

iwff

原帖由 savoy 於 10-11-16 18:40 發表

下個月4號College有open day. 你會來嗎? 過黎既話又無約其他家長就call我去睇下 ...

iwff

其實阿仔升中後,我已經95%抽身無再睇佢功課。剩5%係睇下通告咋。當然學校舉辦什麼活動呀家長會呀我都儘量參加,但不是pta member當然收料會少好多。所以舊年S1去澳門trip時,我即時報名做facilitator了解一下百幾二百個學生去trip時會唔會失控也看看學生既組織能力和服從性,最後結論係完全放心。

我肯定港同小學學生升中後會更享受中學生活,學生有更多機會接觸不同層面的人,令他們增加很多非學術性知識和技巧。或者你想知道些什麼我試下從那方面攞料啦。

原帖由 iwff 於 10-11-17 13:32 發表
savoy,

好多冇見你上來傾計了, 你仔仔係書院讀得開心嗎? 我相信都好快適應。你仔仔現在係中二, 我仔仔小三, 將來我仔仔升中一時, 你仔仔已中六了。 希望你間中都上來報下書院的資料比我地知啦!

iw ...
‹ 上一主題|下一主題