用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 小一生明天開學了
go

小一生明天開學了 [複製鏈接]

家長們, 你們為仔女準備好未呢? 你們和仔女緊張嗎?

我有點緊張, 因為我囡囡在過去2年多有放假後遺症"喊". 直至升k3後的2個月後囡囡才不會在放假後回校喊.
希望明天不會見到佢喊啦.

0    0    0    0
Hello ! 我叫Jodie於2004年12月7日出世(重3.495kg)*  現在就讀於浸信會倍理學校

我囡囡表面不緊張,但容易為小事而喊,我想是情緒,她自己不自覺.

Eunice今早上學怎樣?  我見到佢爸爸好早已在學校門口等待著女兒回校.
我的Jodie好早(6:15am)就自己起床, 佢樣樣都話要自已做, 穿衣鞋襪及背書包都話要自已做, 我突然感到囡囡大過咗, 我見到囡囡今天的表現真係從心裏開心起來.
Jodie佢表現緊張得來又好興奮.
等佢哋放學回來再問問吓佢哋的心情啦.

原帖由 BluMa 於 10-8-31 23:21 發表
我囡囡表面不緊張,但容易為小事而喊,我想是情緒,她自己不自覺.

Hello ! 我叫Jodie於2004年12月7日出世(重3.495kg)*  現在就讀於浸信會倍理學校

佢今早反應比平時沉默話眼訓,爸爸想比佢Surprised但佢冇反應,爸爸覺得佢有些緊張.

剛剛午飯時間我去睇囡囡,
佢話放學乘校巴回家時同Eunice和碧華同車. 好開心的模樣.

hihi,大家好呀,我囡囡都係今年入讀,佢係1C班嘅芷晴,大家多多指教呀!

我囡囡係讀1F班, 咁arm坐係佢隔離的同學仔又係叫"芷晴".

原帖由 Vienbobo 於 10-9-2 11:16 發表
hihi,大家好呀,我囡囡都係今年入讀,佢係1C班嘅芷晴,大家多多指教呀!

囡囡話1/F厠所維修要到2/F如厠.小息厠所要排長龍,要趕快食小食.2ND小息就到操場,不過就唔到地方坐.
本來很大的校舍在千多師生使用下,無論在空間或時間都顯得不足夠.

我囡囡話比我聽佢個班都有幾個叫芷晴,哈哈!真係咁岩個年好多女仔都改呢個名,叫我要講佢全名啦,佢叫劉芷晴......

囡囡話第一個小息時與隔離位的同學"芷晴"交換小食感到好開心喎(人家帶了3件芝士餅, 佢就已經食咗人2件, 緊係開心啦 .)
仲有佢話班裏的男同學有一個靚仔叫陳xx(我不太記得全名了)

其實我之前都有叫阿囡請下其他同學仔食自己啲bread,不過佢話老師唔比請人食野woo!

原帖由 cherilau 於 10-9-3 14:14 發表
囡囡話第一個小息時與隔離位的同學"芷晴"交換小食感到好開心喎(人家帶了3件芝士餅, 佢就已經食咗人2件, 緊係開心啦 .)
仲有佢話班裏的男同學有一個靚仔叫陳xx(我不太記得全名了) ...

原帖由 Vienbobo 於 10-9-3 14:28 發表
其實我之前都有叫阿囡請下其他同學仔食自己啲bread,不過佢話老師唔比請人食野woo!

今日阿囡帶熊仔餅做茶點, 我提佢記得請下同學, 佢都係話老師唔俾, 要佢地好好坐係自己個位食

就係law,所以唔可以同同學仔分享lu.....

原帖由 婕婕媽 於 10-9-3 14:40 發表

今日阿囡帶熊仔餅做茶點, 我提佢記得請下同學, 佢都係話老師唔俾, 要佢地好好坐係自己個位食

9月3日學校派了2010-2011年度的"多元學習活動" 通告, 請問咁多位家長, 你們會為囝囝囡囡報名參加那一個活動? 我就想同囡囡報名參加游泳班及其中一項樂器班. 但係唔知報那一項樂器班好?

原帖由 Vienbobo 於 10-9-3 15:26 發表
就係law,所以唔可以同同學仔分享lu.....

聽阿囡講, 班主任話唔好請人食係怕d小朋友, 你拿我拿時,唔知自己原來有唔舒服, 變相分享病菌

原帖由 cherilau 於 10-9-4 10:23 發表
9月3日學校派了2010-2011年度的"多元學習活動" 通告, 請問咁多位家長, 你們會為囝囝囡囡報名參加那一個活動? 我就想同囡囡報名參加游泳班及其中一項樂器班. 但係唔知報那一項樂器班好? ...

我囡想參加中國舞

我再同囡囡商量過, 佢最終想報泳班及西方舞蹈.

原帖由 cherilau 於 10-9-7 09:37 發表
我再同囡囡商量過, 佢最終想報泳班及西方舞蹈.

我都想幫阿囡報泳班, 但唔知報咩時間好
‹ 上一主題|下一主題