用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 2010小二生,開學啦!
樓主: Xanthe
go

2010小二生,開學啦! [複製鏈接]

醒目開學勳章

唔知劉老師明天回來嗎?明天check check!!

原帖由 AK 於 10-9-17 22:07 發表
Xanthe...係囉...我都想問....呀女話同同學仔傾完大家都唔知做咩??  仲有..中默又有寫 下(五)中默;書P...唔知係未寫錯..

好多功課真係...

Hello !!

我都想問寫什麼"中默又有寫 下(五)中默;書P???
一年班得個6-7樣功課, 現在一下子那麼多功課, 實在有點措手不及>.<

其實我想分享一件事, 阿仔今日遇到一件令他很down的事, 他說大息的時候, 突然有個同學仔行埋他的坐位說他很"hill 張", 他聽了很不開心, 還走入洗手間偷偷哭.....我聽了之後, 一想到仔仔自己在洗手間偷偷哭, 我都好唔開心呀!!我不知道如何教他釋懷這件事?
因不清楚那個同學仔為何這樣, 可能真的係我的仔仔有問題!!
如果你地係我, 會怎樣安慰他?

如果係我,我會話比班主任聽,我仔上年都有遇過不愉快事件,我有同班主任講,林老師處理得好好.

原帖由 mimoma 於 10-9-18 01:07 發表
Hello !!

一年班得個6-7樣功課, 現在一下子那麼多功課, 實在有點措手不及>.<

其實我想分享一件事, 阿仔今日遇到一件令他很down的事, 他說大息的時候, 突然有個同學 ...

DDC:

我有問他需唔需要我處理這件事 (告訴給班主任聽), 但他說唔需要, 我為有叫他若果個同學仔再這樣做, 一定要向老師說, 不要啞忍, 其實我驚這件事會影響他認識新朋友, 聽仔仔說他大息的時候只係跟一個高年班玩(因同一補習社)....希望呢件事係幫助他成長而不會影響他啦!!

醒目開學勳章

與班主任聯絡真係做中文書p.24-25

原帖由 Xanthe 於 10-9-17 18:01 發表
請問中文功課自習課本p.24-25做什麼?(做書?)

醒目開學勳章

小朋友與小朋友的相處總有一些問題,包括我們大人。如果我的小朋友發生這件事,我會同呀仔講與不同人的相處總有不同的反應和感覺,我會叫呀仔問個同學仔點解覺得自己好像囂張,在那邊方面.....,如果同學仔講到而真係覺得自己有錯咪自己留意下囉。如果個同學仔講唔出咪叫自己小朋友少與個同學仔一齊玩囉,因為免得傷友誼!小朋友的相處要開始比佢地自己解決。

Hello !!

其實我想分享一件事, 阿仔今日遇到一件令他很down的事, 他說大息的時候, 突然有個同學 ...

mimoma, 完全明白你...比著我我都會好唔開心....以下係我小小既分享..

其實我成日都會同呀女講...每個人都會鐘意唔同既野, 對不同既事物都有唔同既睇法, 大家未必會中意同一樣既野, 所以每個人講的說話,  唔代表一定岩, 人地講你咩, 你唔好太緊張, 自己諗一下, 人地講唔=你就係架嘛, 總之做返你自己岩既, 對既行為, 真係唔雖要理其人地既說話.....要另佢地明你, 佢地係你心目中永遠係我地最愛既小寶貝.....

我覺得你可以寫手冊, 叫老師幫手留意下仔仔既情緒..

其實小朋友, 好快冇事架喇...放心..加油~

Hello !!

如果阿仔話唔洗,我會尊重佢既意願,我會有意無意同佢傾返件事,睇下佢點睇,同佢講的正面的既鼓勵說話,之後跟進下有無壞影響,例如過幾日又問下"佢仲有無咁話你呀?"

原帖由 mimoma 於 10-9-18 09:43 發表
DDC:

我有問他需唔需要我處理這件事 (告訴給班主任聽), 但他說唔需要, 我為有叫他若果個同學仔再這樣做, 一定要向老師說, 不要啞忍, 其實我驚這件事會影響他認識新朋友, 聽仔仔說他大息的時候只係跟一個高年班玩(因 ...

Hi every mami, e 家d功課越來越多 下星期默中&英.好忙呀!
Hi DDC, 中文預簿係咪派錯紙?噤快第二冊?

好多謝各位

頭先都有再輕輕問他, 睇下他有無緊緊於懷, 原來不是他的同班同學, 反而係一位一年級生.....問他的時候仔仔還反問我點解提起這件事, 於是老實對他說我希望話比班主任聽, 希望班主任留意一下...他話不想, 因希望原諒那個同學仔一次....
所以, 我想應該尊重下仔仔, 若再有下次才出手!!!

係呀下星期默中文同英文,好"金"呀!

頭先同佢默中文,老師淨係講單元一,咁即係默邊課呀?阿仔話默哂啦.默左個幾鐘呀!陰公!

我諗唔係掛,似係跳來教.

原帖由 HIMMAMA3 於 10-9-18 23:44 發表
Hi every mami, e 家d功課越來越多 下星期默中&英.好忙呀!

...他話不想, 因希望原諒那個同學仔一次....==>佢識咁諗都好成熟喎,應該無野啦,不過之後都要跟進下,等佢知你關心佢,有事會同你講.

原帖由 mimoma 於 10-9-19 00:00 發表
好多謝各位

頭先都有再輕輕問他, 睇下他有無緊緊於懷, 原來不是他的同班同學, 反而係一位一年級生.....問他的時候仔仔還反問我點解提起這件事, 於是老實對他說我希望話比班主任聽, 希望班主任留意一下...他 ...

thank you!

原帖由 Xanthe 於 10-9-18 10:08 發表
與班主任聯絡真係做中文書p.24-25

係呀... 而家 d 功課越來越多... 阿仔有兩晚都做到11點半 (因為佢等我收工回來才做)... 中英文默書又比以前默多好多字... 真係忙到 c ... 都冇時間溫下書 ... 下個月話咁快又考試... 諗起都 ....  大家努力呀!!!

原帖由 HIMMAMA3 於 10-9-18 23:44 發表

阿仔而家有時懶到唔寫手冊...話趕唔切喎...

原帖由 Xanthe 於 10-9-17 23:14 發表
下(五)中默;書P. ==> 呀仔冇寫到,但星期五應該唔駛默因為星期二默左!

真係陰公呀! ... 第二課好多字呀... 頭都   

我地有寫明默邊課... 但都好"金"呀!!!

原帖由 DDC 於 10-9-19 00:33 發表

頭先同佢默中文,老師淨係講單元一,咁即係默邊課呀?阿仔話默哂啦.默左個幾鐘呀!陰公!

...

醒目開學勳章

默小松樹和綠豆 - 這2課屬於單元一

原帖由 DDC 於 10-9-19 00:33 發表

...

第二課超多字,第三課都唔弱呀!

原帖由 Cindy媽咪 於 10-9-19 01:52 發表
真係陰公呀! ... 第二課好多字呀... 頭都   

我地有寫明默邊課... 但都好"金"呀!!!

第三課拔苗助長都係單元一,唔敢唔準備喎!

原帖由 Xanthe 於 10-9-19 08:18 發表
默小松樹和綠豆 - 這2課屬於單元一

e...我地寫....下星期二中默(第一課詩+第二課詞+挑戰站), 即係 第一課詩 (個4句)  加 第二課既詞語 +  挑戰站 (唔知咩野), 好似唔係好多咋話....

原帖由 DDC 於 10-9-19 11:00 發表
第三課拔苗助長都係單元一,唔敢唔準備喎!
‹ 上一主題|下一主題