用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 KM 2010-11 K1 PM 家長閒談
樓主: 得巴
go

KM 2010-11 K1 PM 家長閒談 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Hello 各位媽咪,

知唔知我地學校教邊隻Phonic ?? jolly phonic / letterland / hook on ??

現在去返工,轉頭見....

得巴,

唔該晒你呀!我因為唔知, 日日比個女帶返學, 琴日老師終於忍唔住, 寫左張字條叫我唔洗帶, hahahaha~~~~

大肚腩媽媽,

好開心呀!有好多同班同學仔係度, 唔知我有無見過你呢?我女係B group的, 成個傻妹果個囉!可能係全班最細果個.

醒目開學勳章

Hi, 我仔讀K1CP的Marcus(啟衡), N1升上的.  我想問好似已經無左手冊呢樣野喇, 另外又無通告叫家長加入義工隊o既?  上年想中途加入話已經夠哂人, 今年我想試下.

醒目開學勳章

原帖由 LMCK 於 10-9-8 16:01 發表
Hi, 我仔讀K1CP的Marcus(啟衡), N1升上的.  我想問好似已經無左手冊呢樣野喇, 另外又無通告叫家長加入義工隊o既?  上年想中途加入話已經夠哂人, 今年我想試下. ...

頭先接放學時問左話遲d有家長義工的通告出, 你地有無興趣呀?

原帖由 LMCK 於 10-9-8 17:55 發表

頭先接放學時問左話遲d有家長義工的通告出, 你地有無興趣呀?

有興趣呀!上年又是同妳一樣話太多家長所以無份玩
妳地C班多功課嗎?

醒目開學勳章

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-8 20:45 發表

有興趣呀!上年又是同妳一樣話太多家長所以無份玩
妳地C班多功課嗎?

你仔仔Hugo係咪好多頭髮, 眼大大的, 我記得當時返PN前咪有個SUMMER COURSE係同佢一班的, 我覺得佢好靚仔, 所以印象好深, 而你而家係大緊肚的, 唔知係咪你地呢?

阿仔d功課咪就係跟第一日返學時老師派果張紙寫低每日會做咩功課一樣囉, 琴日就一樣功課, 畫直線, 今日就兩樣.  係咪每班都唔同的?

原帖由 LMCK 於 10-9-8 21:39 發表

你仔仔Hugo係咪好多頭髮, 眼大大的, 我記得當時返PN前咪有個SUMMER COURSE係同佢一班的, 我覺得佢好靚仔, 所以印象好深, 而你而家係大緊肚的, 唔知係咪你地呢?

阿仔d功課咪就係跟第一日返學時老師派果張紙寫低每 ...

我Hugo有返Summer course,但是B班班房,即入去右面第一個班房,我而家未大肚呀.....遲些看看有無haha...

妳地英文老師又是N1同一個老師咪幾好,我地B班3個都走哂,有時Hugo會問老師呢?想同佢見吓老師都唔得,話哂都是他讀書第一個老師...

醒目開學勳章

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-8 21:59 發表

我Hugo有返Summer course,但是B班班房,即入去右面第一個班房,我而家未大肚呀.....遲些看看有無haha...

妳地英文老師又是N1同一個老師咪幾好,我地B班3個都走哂,有時Hugo會問老師呢?想同佢見吓老師都唔得,話哂都是 ...

Oh no.  我又懶醒左 咁預祝你再下一城啦

Anyway, 係呀, Ms Camile幾好的, 原來佢係菲律賓人, 8月28日家長會果晚, 見TVB News訪問佢講關於人質事件佢作為菲律賓人的感受, 我先知佢係, 但佢唔似囉.

我仔就無心肝啦, 係第一日返學有提過黃老師外就無提過喇.

Doris,

唔好意思, 尋日再問我阿仔, 佢話Hugo 係 Rabbit組. 你check check 下係咪

原帖由 littlepig 於 10-9-8 12:27 發表
Doris,

Hugo同我果個該同組, 都是bear.

各位媽咪,

有冇收過班主任的電話(報告小朋友的在校的情況)? 我重未收過.

唔知會唔會好似N班開學時常打電話來報告?

heidi媽:
ashley=子澄
我地之前學校旅行食lunch 坐同一張枱ga~唔知你有無印象

hugo媽:
子澄好為食ga, n班開頭係比個細d 嘅box佢, 點知ms tina 打嚟話子澄攞同學仔d 食物...可能係因為佢食晒自己個d...所以之後我就轉左個大d嘅box 比多d 嘢佢食

子澄話自己係bear bear組, 有3女4男

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-8 01:36 發表

咪!子澄 lor....

Ashly媽:

Ashly同Ian 一組!

醒目開學勳章

你地D小朋友都好肯講學校D野, 我問我仔佢係咩組, 同邊個一組, 佢一時話自己黃組, 一時話紅組, 都唔知邊句真

醒目開學勳章

Doris,

我個女同你個仔真係1組呀.....
我日日問, 如果佢日日都答我同一答案, 我就當真.
我個女話仲有另1個男仔, 不過唔知叫咩名....我估可能係新同學.

原帖由 littlepig 於 10-9-9 09:41 發表
Doris,

唔好意思, 尋日再問我阿仔, 佢話Hugo 係 Rabbit組. 你check check 下係咪

醒目開學勳章

家長義工....我會參加呀... esp新年行花市... 我去年因大肚冇參加, 所以今年應該會join囉.  肚皮收工, 做咩都得..  

原帖由 LMCK 於 10-9-8 17:55 發表

醒目開學勳章

ashley 媽,

你講起有印象, 嗰日自己一個人帶阿女去picnic, 忙到一頭煙, 出出入入, 今年必定要c6一起去.. 我地媽咪團就去hea.....

原帖由 ashly11280 於 10-9-9 10:09 發表
heidi媽:
ashley=子澄
我地之前學校旅行食lunch 坐同一張枱ga~唔知你有無印象

hugo媽:
子澄好為食ga, n班開頭係比個細d 嘅box佢, 點知ms tina 打嚟話子澄攞同學仔d 食物...可能係因為佢食晒自己個d...所以之後我就 ...

原帖由 LMCK 於 10-9-9 12:53 發表
你地D小朋友都好肯講學校D野, 我問我仔佢係咩組, 同邊個一組, 佢一時話自己黃組, 一時話紅組, 都唔知邊句真

無分黃組,紅組,綠組,應該一樣是Little rabbit,Little dog,Little bear 呀...

原帖由 babellt 於 10-9-9 13:18 發表
Doris,

我個女同你個仔真係1組呀.....
我日日問, 如果佢日日都答我同一答案, 我就當真.
我個女話仲有另1個男仔, 不過唔知叫咩名....我估可能係新同學.

...

Haha!我Hugo比我日日話佢是little bear組,昨晚終於話自己是little bear,又唔知係唔係,我都就當真,等我再問老師先.....

原帖由 littlepig 於 10-9-9 10:14 發表
Ashly媽:

Ashly同Ian 一組!

子澄,Ian,Hugo,Heidi 又 一組,即是咩組??
‹ 上一主題|下一主題