用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 性教育一問
go

性教育一問 [複製鏈接]

剛啱知道朋友幾歲大o既囡囡被老師性侵犯,已向校方投訴及報警處理!

我想問你o地會幾時開始灌輸性教育意識比小朋友?
早d比性教育佢,教佢保護自己有冇用呢?
定還是比佢學兒童功夫班旁下身好呢?

小朋友開始大,一定要比佢接獲外面世界,一定要返學讀書,但係e+ d人越來越變態兼猖狂.....有乜唔妥,好容易响佢o地心靈留低烙印!
點先有效保護我o地o既小朋友?
好擔心!
   0    0    0    0

我當年大約個仔3,4歲開始教了, 當然唔駛咁深入教點樣會有BB, 只係好自然同佢沖涼時話比佢知佢係男仔, 媽咪係女仔開始, 然後再進一步告訴佢你什麼位置唔可以比人掂,跟住就同佢玩問答題,同學掂唔掂得? 老師掂唔掂得?工人姐姐掂唔掂得? 媽咪掂唔掂得?爸爸掂唔掂得? 最後就笑哈哈! 跟住你再問有人掂你你會點呀? 你教佢即時叫佢停手, 同講比大人聽, 最緊要同媽咪,DAD講. 因為無人比我同DAD更識保護你, 知道嗎?
QQ

我都係三歲度同個仔講性教育。我都係同佢講身體邊度係私處唔可以俾人摸。仲要係個個都唔可以摸!特別係佢而家六歲啦,有時自己去公厠,我會同佢講如果有人望你wewe你就走開,如果佢想掂你,你就大叫,媽咪一定係門口會聽到!
有時去街如果有陌生人話帶你去街,你唔好跟去,如果佢死拉你、就踢佢同大叫,如果佢按你個咀,你就咬佢再大叫。你知啦任何情形都有機會發生,想起咩自救方法我都會教佢,始終教識佢點保護自己好過一世要阿媽保護!!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我買咗家計會嘅"德德家家"呀!
恐龍家

‹ 上一主題|下一主題