用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: idy926
go

2010-11年 G1E 齊來報料 [複製鏈接]

做功課初段OK, 尾段開始攪事.

網上家課冊要check黎check去, 例如今晚, 竟然過左10點先upload. ENG今日又無.

小息時有跟同學傾計, 昨日請人食野, 好現象黎既.

BTW, 有無留意OLE時間表? 有一項我地無揀, 但竟然派左, WHY?

我摛日6點巳經download到啦喎.
但大家有無發現老師diary同小朋友自己寫的planner,功課欄成日都有分別?吾知我女係咪寫漏,總知次次佢都話得1-2樣功課,但download左又見仲有其他,於是亞女就話明明老師都無講,吾多願做....暫時我地都未適應...如果可以早 D download會好D,起碼吾洗以為做完玩玩下又做番功課,發忟....

OLE如果揀大熱門會有機會抽吾到,咁就會隨機架啦,我全部1st or 2nd都抽到因冷門野

有無人知English, Math, Chinese分組有無分程度?

咁古怪? 我同daddy睇左好多次都唔見, 直至10點幾先見, 但都係無ENG.

係呀, 阿仔抄返黎、阿仔口講、網上entries, 總係有小小出入.
還有, 昨日網上既CHI split class 寫 "食物及活動名稱", 但老師既planner寫 "食物名稱".  

總之我就好鬼驚欠功課,check黎check去,神經緊張...

星期五老師手冊Math的功課,CL同Supp.Ex兩本都無攞到返黎,吾知係classwork做左交左,定我女吾見左Lee兩本書,大家有無做?成日都對吾齊真煩惱!

CL / Supp. Ex / CW 都響度, 但Textbook就無, 阿仔話收左, 都唔知係咪.

有可能放左入drawer唔記得攞返黎. 如果問阿女問不出頭緒, 或者打去學校問下老師, 他們好好人, 通常好快就覆.

我而家對功課真係對到有d精神緊張.

原帖由 idy926 於 10-9-20 08:37 發表
星期五老師手冊Math的功課,CL同Supp.Ex兩本都無攞到返黎,吾知係classwork做左交左,定我女吾見左Lee兩本書,大家有無做?成日都對吾齊真煩惱!

下?textbook我又有喎,吾知係咪分左組所以吾同.
唉!女,我幫你吾倒架啦,上堂留心D呀,執生!

P.S.順便問下,你地打電話去搵老師,係咪個老師用邊種語言教,你地就用番果種語言嘅呢?

原帖由 danielson 於 10-9-20 13:26 發表
CL / Supp. Ex / CW 都響度, 但Textbook就無, 阿仔話收左, 都唔知係咪.

有可能放左入drawer唔記得攞返黎. 如果問阿女問不出頭緒, 或者打去學校問下老師, 他們好好人, 通常好快就覆.

我而家對功課真係對到有d精神緊 ...

課程簡介會講解內容

通告話今日六時後upload, 但仲未見喔??

hi,我仔仔都係1E班,jean tsang. 近日班內好多小朋友病,我個仔係其中一個.由九月到+月加起來都有2星期無返學,真令我擔心,大家都要小心你哋的小宝貝.

Hi, 你好,我女啱啱都病左,touchwood小事,其實spilt class走來走去,細箘都周圍傳,無計,唯有多休息增強抵抗力. 同埋班中有小朋友出水痘,大家都要注意下,打左水痘針未呢?如打左,染到都無咁辛苦㗎.

原帖由 gloriabear 於 10-10-12 23:28 發表
hi,我仔仔都係1E班,jean tsang. 近日班內好多小朋友病,我個仔係其中一個.由九月到+月加起來都有2星期無返學,真令我擔心,大家都要小心你哋的小宝貝.

試下按refresh button.因為試過幾次發覺沒有upload,但後來另一個家長提我按refresh.應該無問題.

原帖由 danielson 於 10-9-27 21:51 發表
通告話今日六時後upload, 但仲未見喔??

tintincreations,

Tks very much for your advice. 現在可以早D睇到啦.

原帖由 tintincreations 於 10-10-17 19:27 發表
試下按refresh button.因為試過幾次發覺沒有upload,但後來另一個家長提我按refresh.應該無問題.

可否幫忙?

請問有沒有1E家長可以send張上課時間表timetable給我?阿仔前幾日不見了Student Planner包書膠套,今日又不見了timetable
感激不盡!!!:loveliness:

你有無email address? 可以pm我, 我再send比你 (因為我唔知呢度點加入file)

Fyi, 明天上Eng, Math, ICL, Chi, OLE.

原帖由 tintincreations 於 10-10-28 17:38 發表
請問有沒有1E家長可以send張上課時間表timetable給我?阿仔前幾日不見了Student Planner包書膠套,今日又不見了timetable

Dear Poprice,
已PM email給你,萬分感激!!!!:D

已寄, 請查收.

原帖由 tintincreations 於 10-10-29 11:31 發表
Dear Poprice,
已PM email給你,萬分感激!!!!:D

世事真係奇,禽晚睇到你個post, 我就scan左time table諗住send比你,但吾識attach, 之後見pop-rice話比你, 咁我就無啦, 點知今曰輪到我個女吾見左本planner, 好彩我scan左time table,你間接幫左我呢, : 唉!希望monday揾番. 佢禽曰巳吾見左jacket 仲未揾番la, 激C !

原帖由 tintincreations 於 10-10-28 17:38 發表

星期三中文assessment點溫好?

不知大家有何高見? 我個仔字都唔識多個,不知從何入手,上次的黙書又忘記得一乾二淨,昨晚看看他的作文練習,要作人物,時間,地點,動作的句子,超難!如果assess作句,一定無好結果

希望你個女快啲搵番啲失物啦!可以試下放學時略略check下有沒有留下物件,即時發現立即可上學校找,比較容易搵得番,我個仔試過好幾次了,大部分都可以在課室找回.

原帖由 idy926 於 10-10-29 22:36 發表
世事真係奇,禽晚睇到你個post, 我就scan左time table諗住send比你,但吾識attach, 之後見pop-rice話比你, 咁我就無啦, 點知今曰輪到我個女吾見左本planner, 好彩我scan左time table,你間接幫左我呢, ::" /> 唉!希望mon ...

吾識字就真係作吾到句子,我女兩次assess都係衰係作句度,仲話吾夠時間(其實吾識寫, 諗太耐,好在作句都係放係最後),所以我諗住時不時同佢睇多D故事書,有時默下字....我有朋友去出面用圖像法學認字,都認得好多同幾深,識吾識寫我就吾知,但我估對寫都係有些幫助的.

我女都係默時識晒,過一排就比番晒老師啦....

至於人物,時間,地點,動作的句子, 你個仔口講有無問題?如有,口頭上先練多些再寫;如果無咁就學寫多些字啦,努力下啦,吾洗太心急.

原帖由 tintincreations 於 10-11-1 10:06 發表
不知大家有何高見? 我個仔字都唔識多個,不知從何入手,上次的黙書又忘記得一乾二淨,昨晚看看他的作文練習,要作人物,時間,地點,動作的句子,超難!如果assess作句,一定無好結果 ...
‹ 上一主題|下一主題