用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

淺成咁?? [複製鏈接]

攞咗書嘞,但見到好似好淺咁.之前都聽聞icqm係比較淺,巳有心理準備,但攞咗書一睇,比預期仲淺.英文本write to learn由A,B,C教起, maths又好似好淺咁,教10以內的數數. 請問係咪所有P.1都係由好淺開始架??
   0    0    0    0

有同感.
希望唔係用成個學期學番晒ABC,
而係抽若干堂當温習.
一但發現大家都掌握得到,
就快快趣教深番啲.
AhLing :wink:

write to learn 係 copy book嚟架, 比學生練執筆寫字, 唔係textbook, 通常係用來做長假期功課. 恒常的英文textbook 是pop up now. 你地可以研究一下與本地常用的英文textbook有何分別.

香港的小學數學課程由數數開始,為學生建立良好的數學整全概念.

原帖由 daddywai 於 10-8-31 12:50 發表
write to learn 係 copy book嚟架, 比學生練執筆寫字, 唔係textbook, 通常係用來做長假期功課. 恒常的英文textbook 是pop up now. 你地可以研究一下與本地常用的英文textbook有何分別.

香港的小學數學課程由數數開始,為學生 ...

多謝你的回應,係copy book練寫字都好D,仲以為由A開始教.

醒目開學勳章

原帖由 daddywai 於 10-8-31 12:50 發表

香港的小學數學課程由數數開始,為學生 ...

幸好有你解答..... 初初看 post 有d驚

講開, 我有印象小學時都有寫 copy book...

祝你們的子女讀得開心.

唔洗擔心, 我看見有二個朋友的小一書, 都同我地差唔多的, 開始時都係ABC, 所以我想唔係太'谷'小朋友的學校都係差唔多!!!

放心我小朋友個補習老師講過, 音小同出面d小學英文程度差唔多, 唔會差過出面.
除了書本外, 佢地有許多notes, 跟notes 教.

唔簡單~

千祈唔好睇到寫下ABC就以為簡單,那只是給小朋友練筆順。等開咗學就知音小課程都幾有深度的~

原帖由 wwcuy 於 10-8-30 11:05 發表
攞咗書嘞,但見到好似好淺咁.之前都聽聞icqm係比較淺,巳有心理準備,但攞咗書一睇,比預期仲淺.英文本write to learn由A,B,C教起, maths又好似好淺咁,教10以內的數數. 請問係咪所有P.1都係由好淺開始架?? ...

They teach mathematics in English.  It would be better to start from the very beginning.

原帖由 wwcuy 於 10-8-30 11:05 發表
攞咗書嘞,但見到好似好淺咁.之前都聽聞icqm係比較淺,巳有心理準備,但攞咗書一睇,比預期仲淺.英文本write to learn由A,B,C教起, maths又好似好淺咁,教10以內的數數. 請問係咪所有P.1都係由好淺開始架?? ...

我想了解下數學程度, 不知如何? 因為小兒對數學非常有興趣.

原帖由 vyvy 於 10-11-11 22:51 發表
我想了解下數學程度, 不知如何? 因為小兒對數學非常有興趣.

數學程度只係按小一的課本去教, 暫時沒有教EXTRA 既野.  功課都只係按課本的EXERCISE去做.

Thank you.

原帖由 rabbitpiggy 於 10-11-16 10:53 發表

數學程度只係按小一的課本去教, 暫時沒有教EXTRA 既野.  功課都只係按課本的EXERCISE去做.
‹ 上一主題|下一主題