用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 2010-2011年度G1D班招集處
go

2010-2011年度G1D班招集處 [複製鏈接]

Any 1D classmate????
   0    0    0    0

今天小兒上堂,佢話坐位跟學號排,有維他奶和biscuit食。但早上有大概一小時在唔知係地下度等.等.等.....有perfect姐姐哥哥看住佢哋。又有Ms Chong 教做手工。先生好似叫Ms Wong????Ms Chong??? Ms Wat???(Long Hair, No Glasses)都唔知係咪真

Cyrus 都係 1D班,星期一我接佢放學,個個老師都係同家長小朋友講英文,仔仔講只係音樂老師講中文.我見果個唔知係係咪班主任呢! 叫MISS MAGGIE WONG.

真開心有人在1D班回應,小兒是20號Gaby(佢話佢係全班最高和最大隻喎! ),佢同Cyrus一樣本來讀聖約瑟英小,但HKBUAS call waiting list 收小兒,所以無去註冊,Cyrus 是否在九龍塘啲幼稚園讀呀? Gaby 在 Kentville 讀,佢話無同學仔在HKBUAS讀小一喎。另外,校巴要成一小時先drop off Gaby,佢成日想我車佢,唉!!!!

原帖由 KPMS 於 10-9-1 01:25 發表
Cyrus 都係 1D班,星期一我接佢放學,個個老師都係同家長小朋友講英文,仔仔講只係音樂老師講中文.我見果個唔知係係咪班主任呢! 叫MISS MAGGIE WONG.

回覆 1# katiemaro 的文章

Katie,
勁!咁都知 Cyrus 都係考讀聖約瑟英小,不過無你咁好彩,waiting list 都無位,要交聖約瑟學費,第二日再叩門先至收,咁就唔見咗幾千啦.Cyrus 讀 york kindergarten,校長都有講有幾個入咗HKBUAS,同班有一個不過小一在1E.
我之前都有D後悔,親友同我講HKBUAS 程度好淺混亂老師時時更換,攪到我好擔心,係咪自己真係決擇錯誤呢?我其實一心想仔仔入拔萃小學抽唔到,本想再叩門,我先生又話唔想仔仔太辛苦,所以咪決定入HKBUAS,點知睇住兩個朋友都考倒,真係有D唔甘心,但係當接放學的時候,見倒D老師對學生講英文(家長都用英語對答)我都放心咗D.希望各同學快D適應,努力加油.

KPMS,

其實我以往常常看Education Kingdom的料,再問小兒小女學校係咪有依啲事發生,再取笑佢哋在學校唔好做壞事,話亞媽係學校有朋友會報料,哈哈!今年終於比亞女識穿咗,因為我常常忘記login name & password,要問返亞女,而Katie正是小女。

我見到你個用户名好熟,再看其他標題至知道,我都係八卦先知。

今天Gaby 返來就好認真同我講,Mummy你慘啦,有功課------但要比我做,仲要我星期一前看完和填完,真係比佢吹脹:tongue:

你就好啦!至小有以前啲同學仔識,Gaby一個都無。今天Gaby話小食部有得買嘢食,可用Octopus咭比錢,佢仲imagine 有 popcorn,燒買和魚蛋,再問吓先話學校主要買健康的食物喎

原帖由 KPMS 於 10-9-1 15:05 發表
Katie,
勁!咁都知 Cyrus 都係考讀聖約瑟英小,不過無你咁好彩,waiting list 都無位,要交聖約瑟學費,第二日再叩門先至收,咁就唔見咗幾千啦.Cyrus 讀 york kindergarten,校長都有講有幾個入咗HKBUAS,同班有一個不過小一 ...

回覆 1# katiemaro 的文章

你仔仔係大仔定細仔呀? 點解你唔讀 St. Joseph's ? 家長填的資料要今日交,唔係星期一呀.你有無買報紙或雜誌?係咪要買在堂上討論架?

我仔仔是大仔,其實唔選St. Jo 因為佢果區中學校網無咁好,而HKBUAS是有中學,唔使小六再煩多次,加上小女已在傳統學校讀,要應付功課、温書和課外活動已無乜時間left,所以唔想細果個又係咁。

我無打算買報紙(因屋企已日日訂),而雜誌亦末想訂住,因為家姐在學校已訂,但次次派完得個拿,返到屋企做完功課温完書已無乜時間看。(除非在堂上講)

其實知道OLE會讀乜未呢?我下星期會幫佢帶text books,枱墊和餐具。另外想問問牙醫保健 Ms Kwong叫我交支票,你知道抬頭寫乜呢? (我個女年年都係交cash返學校)

原帖由 KPMS 於 10-9-3 11:24 發表
你仔仔係大仔定細仔呀? 點解你唔讀 St. Joseph's ? 家長填的資料要今日交,唔係星期一呀.你有無買報紙或雜誌?係咪要買在堂上討論架?

Sorry!遲咗覆你。我都唔記得寫咗嘜抬頭,又無影印份表,交咗啦幫唔倒你啦,你打返學校問啦。有事PM我,日後大家再聯絡好嗎?

原帖由 katiemaro 於 10-9-3 18:41 發表
我仔仔是大仔,其實唔選St. Jo 因為佢果區中學校網無咁好,而HKBUAS是有中學,唔使小六再煩多次,加上小女已在傳統學校讀,要應付功課、温書和課外活動已無乜時間left,所以唔想細果個又係咁。

我無打算買報紙(因屋企已日日訂), ...

牙醫保健抬頭: HKBUAS Wong Kam Fai S & P School

原帖由 katiemaro 於 10-9-3 18:41 發表

我無打算買報紙(因屋企已日日訂), ...

Thank you for your reply. 因為星期六忘記打返學校,我唯有寫了張$20的支票叫Ms Kwong幫我填返個抬頭。

This Friday 有 Parent-Teacher Coffee and Tea Social, 有無人去呀?

Parent-Teacher Coffee and Tea Social  我請唔倒假,你係咪去呀?知唔知講什麼架?

原帖由 katiemaro 於 10-9-7 16:43 發表
Thank you for your reply. 因為星期六忘記打返學校,我唯有寫了張$20的支票叫Ms Kwong幫我填返個抬頭。

This Friday 有 Parent-Teacher Coffee and Tea Social, 有無人去呀? ...

各位知唔知英文是否分咗班啦!我仔仔同我講有第二班的同學仔一齊上堂,今日派咗通告,共有七組,劃咗(WHITE GROUP)但係在網上HOMEWORK只有六組沒有白組,點算呀?

英文是分了班,我見昨日Gaby有多一個環保袋和folder係書包,但無留意係乜嘢組。而昨天中文科有功課(做精練),係老師幫佢寫係佢手冊度。

其實個meeting係家長了解吓小朋友在校內的情况。我記得Gaby同我講Monday有日去洗手間,裡面有個G1小朋友去完大便無紙巾,唔知點算好so Gaby將佢包紙巾比咗佢(我讚佢做得好,小朋友應互相幫助)。Gaby可能係大仔,個人成熟啲,所以老師選了佢幫手派飯餐(仲有一個女同學喎)。

昨天,佢已經光顧了學校小食部,五元一串燒買或魚蛋。佢仲話約咗Edward今天去買喎!真為食

原帖由 KPMS 於 10-9-9 02:25 發表
各位知唔知英文是否分咗班啦!我仔仔同我講有第二班的同學仔一齊上堂,今日派咗通告,共有七組,劃咗(WHITE GROUP)但係在網上HOMEWORK只有六組沒有白組,點算呀? ...

你有冇每日上網睇吓當日的Homework?要同仔仔對一吓如果唔係會漏咗.
我今日打去問學校話已分咗班,可能白組未有upload file,要今晚再睇吓有冇再打去問.昨天派咗兩張紙第一頁背面有highlighted咗組別,唔知果個係咪呢?
星期五學校話只是同家長見面,唔會講課堂仔仔的表現.

我無比錢仔仔買野食,只係帶小食,因為唔想佢日日都習慣取錢買野,叫佢把零用錢儲起,有需要時用.

原帖由 katiemaro 於 10-9-9 09:54 發表
英文是分了班,我見昨日Gaby有多一個環保袋和folder係書包,但無留意係乜嘢組。而昨天中文科有功課(做精練),係老師幫佢寫係佢手冊度。

其實個meeting係家長了解吓小朋友在校內的情况。我記得Gaby同我講Monday有日去洗手 ...

Hello Everybody, My son Edwin also studies in this class.  Hope we can share more about our kids in this school.

My son also like 燒買 in tuck shop.  He told me he went with a classmate to buy 燒買 in tuck shop few day ago.

Hello Edwin Mummy,

Very happy to talk with you. I think the classmate your son mentioned is my son "Gaby"(The one went to the tuck shop for 燒買) . I asked him and he told me that the classmate he said called "Edward" have the student no. 14. After I check it out and find that No. 14 is your son but not called Edward. I already told my son that he is wrong.

今天Gaby話佢哋由一個個坐轉了一group group 咁坐,佢係group 4,同4號Jason和兩個女仔一group(at group 4), 而Edwin 坐 group 6喎。

今天見student planner, Gaby Math split class 去咗 Square Group. 有時都split到頭暈。

另外今天IS有功課"a movie of yourselves during the seasons",我見Gaby畫咗隻"龜",跟住同我講draw 隻龜一年四季的改變。但....唔係 movie of "yourselves"??????
‹ 上一主題|下一主題