用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P4 家長,報到啦!^^
樓主: Lulu0820
go

2010/11 P4 家長,報到啦!^^ [複製鏈接]

回復 1# 小蕎媽媽 的帖子

我覺得請工人+補習班= $5500+2000
Total: $7500

一d都唔平,係培正成日有full time mom講番如果去左返工,個小朋友唔係自動波既話,以上係好保守既支出。因未計興趣班,聽佢地講若果返完工仲去吐一肚血,就交比補習班算把了。

培正附近有架,天天放學去左做功課,可以考慮的。你收工夜唔夜?放工接番個小朋友都可以,仲多番親子時間,我知補習班可幫埋溫默書。

我唔係有錢,唔可以送女去補習班,除非我去返工。不過我真係搵埋唔夠佢補習,所以自己一腳啶無得異議架。

回復 3# pizzahut 的帖子

我以前請過鐘點,做做下都好多要求。加上想省用一點,好快冇用了。而家個女大d, 我又自己湊番,佢安全感大左,比以前好d了。

佢返左學我就去買菜,放學前煮好晒,老公回來就加熱。咁就可以跟阿女多一點,送出送入唔洗掛果餐飯囉。

如果我係在職媽媽,我一定請工人,當然,請工人係有好多吐血機會,但有佢又真係可以減少好多壓力,我C6而家都仲堅持請工人,佢話唔想返到屋企,我已經累到陪唔到佢,咁就慳第二樣,e.g.我堅持唔補習,自己教,有時真係好嘔血,不過心諗教得佢幾多年呀,上到中學想教都教唔到!

不過每日D時間好趕,依家佢地仲係九時左右訓覺,4:25pm先落校車,4.5個鐘內要做晒所有野包括做功課,食飯,沖涼,練琴等,真係無時間做運動同溫習,玩既時間就更小,尋晚都好辛苦先比佢二個係屋企玩左30分鐘螢光棒...我記得我細個中秋節前後,成個星期既夜晚都係到玩candles,依家兩個囡好似玩一陣都無時間咁...

請問英文默書是正楷定潦草?呀囡默潦草好唔掂呀!

Lulu
係默潦草呀!

醒目開學勳章

回復 3# Lulu0820 的帖子

LULU,

你2 個仲係9 點鍾要訓呀?

阿仔就不嬲都會係我放工前做哂d 功課嘅,如果個日得3,4樣功課, 咁我地8點開波同佢對功課+默書,都有機會可以9點幾做完, 再同佢玩一陣, 10點上床. 如果個日有5,6樣, 就真係無10:30都上唔到床呀, 陰公.

我琴日又係到諗, 聽日中秋點解學校唔可以放半日呢? 佢琴日又係無時間玩, 淨係攬住幾枝熒光捧擺係枕頭到陪佢訓, 就當玩左喇 (真係心痛!)

講開訓,我女平均都10:00先上床, 佢6:00就完成功課, 不過接下來都要練琴, 吃飯, 洗操等, 每晚都可溫15-30分鐘書, 其他時間就係睇電視同玩, 其實會吾會小朋友係你地未返之前已經有小休, 只係你地吾知呢?

醒目開學勳章

回復 1# SUSANNA 的帖子

我個仔係由落車開始, 之後食tea + tv 到5:15, 工人就會熄tv, 佢就開始做功課, 6:00 就練琴45mins, 如果我地未返, 就要佢睇書(咩書都得).

而且我地夜晚都唔開tv, 直到佢上床, 我地係床到陪佢玩一陣,1030之後先開來睇新聞.

咁都唔知佢算唔算有free time 喇.

都算有 free time, 可以睇下tv, 有時要比佢地輕鬆下, 個腦休息下, 咁再溫書先入腦.

pizzahut:

唔係我個住家飯,我只係聽人講,我自己係唔會考慮的。

原帖由 pizzahut 於 10-9-20 21:51 發表
小kiu 媽, 你個住家飯二人份量都要成$1xx一餐, 仲要唔包送上門, 咁又真係貴得滯.

我都明你要星期6,日比佢學幾樣野, 因為我自己都係, 我又唔放心比工人帶佢去d 要搭車嘅centre 到學.

我個人就唔讚成小四咁大個仔先 ...
小蕎媽媽

你個仔都好乖喎,自動自覺做功課,你返來之前就做晒,重練埋琴,唔似你平時講到咁喎。

原帖由 pizzahut 於 10-9-21 10:59 發表
我個仔係由落車開始, 之後食tea + tv 到5:15, 工人就會熄tv, 佢就開始做功課, 6:00 就練琴45mins, 如果我地未返, 就要佢睇書(咩書都得).

而且我地夜晚都唔開tv, 直到佢上床, 我地係床到陪佢玩一陣,1030之後先開來 ...
小蕎媽媽

醒目開學勳章

回復 1# 小蕎媽媽 的帖子

做左唔= 做得好, 有時衰到係成板生詞可以擦哂!

練琴又唔=練左, 因為佢中間會去左飲水呀,wee wee 呀, 呢d 我會叫工人全部講返比我知佢打蛇打左幾耐.

如果佢事實與行為都係一樣, 咁我地就唔使同佢對功課都對到9點幾啦!

醒目開學勳章

回復 4# SUSANNA 的帖子

不過都唔係晚晚有時間溫書呢!:(

呢排咁多 project 做, 我都只夠時間溫黙書, 吾得閒溫其他野, 你地會吾會都係咁.

回復 2# pizzahut 的帖子

今朝又落雨,我又去街市,剛做好飯,上黎chat下。

pizzahut,
你仔真係算幾好了 ,你放工可以對功課就OK, 呢類孩子唔去補習班都可以。當然有執灟,但你算係guide得佢幾好。

回復 2# SUSANNA 的帖子

我跟係差不多.

醒目開學勳章

回復 2# Ellensu 的帖子

多謝你嘅美言!

你去邊個街市架? 咁大雨咪好論盡?

如果佢有日d 功課係可以半個鍾之內對完,我直頭攬住佢來錫tim 呀!

唉...都係個句,就係唔夠時間做野,佢兩個係學校多數都做唔晒D功課,落左校車又起碼休息到5:00pm先開工,食飯,沖涼又慢,所以真係無物時間溫習,唯有放假先溫!

但我好呀Q,我好堅持要佢地夠訓,夠食,夠運動,所以功課就睇開D!

回復 2# pizzahut 的帖子

今日大雨去過百佳,但阿女喜歡食魚,我去左百利達那邊街市。得呢到近何文田街,待老公返先蒸魚囉。

回復 2# Lulu0820 的帖子

我女平日冇溫書的,我都係要佢早睡早起。做完功課就一家人睇書同埋傾計。我地為佢改變左好多好多,明白孩子係今世緣,大d佢唔會咁痴我兩老吧。我地而家見佢開心左,冇計較佢既功課同成績了。

所以晚餐我地好簡單,好快完成。佢而家日日自動練琴45分鐘,真係改變左。
‹ 上一主題|下一主題