用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P4 家長,報到啦!^^
樓主: Lulu0820
go

2010/11 P4 家長,報到啦!^^ [複製鏈接]

醒目開學勳章

LULU,

我個果又係, 成日都寫唔到潦草a 同 o, 仲有個大楷s又係寫得好肉酸, 希望老師今次高抬貴手,見係第一次dict.,鬆手d啦.

醒目開學勳章

想問你地pth 有無開左本簿來默拼音架?

pizzahut
Yes!

原帖由 pizzahut 於 10-9-24 17:49 發表
想問你地pth 有無開左本簿來默拼音架?

醒目開學勳章

dear heilai,

thanks!

想問你係咪都係working mom 呀?

原帖由 heilai 於 10-9-24 23:07 發表
pizzahut
Yes!

pizzahut
我一星期返1,2日half-day job !因無再請姐姐 & 要"恰"住二小姐!!所以暫時祇想找half-day job!

原帖由 pizzahut 於 10-9-27 11:03 發表
dear heilai,

thanks!

想問你係咪都係working mom 呀?

heilai,

一星期返咁少half day, 咁又幾好播,係邊類型工作呀?

原來你同我一樣冇請工人,辛唔辛苦呀?

原帖由 heilai 於 10-9-27 21:03 發表
pizzahut
我一星期返1,2日half-day job !因無再請姐姐 & 要"恰"住二小姐!!所以暫時祇想找half-day job!

Ellense
   我係幫個舊同事手,d時間好趕羅!放學後就要佢地合作,乖乖練琴同做功課,咁我心情就會好d。5係就   
原帖由 Ellensu 於 10-9-27 21:07 發表
heilai,

一星期返咁少half day, 咁又幾好播,係邊類型工作呀?

原來你同我一樣冇請工人,辛唔辛苦呀?

heilai,

有工作過下日晨都幾好喎,又唔洗天天上班。你自己帶返小朋友,放學跟到最perfect 啦。如果我好似老公咁,成8pm先返歸,日日有工作壓力,睇怕阿女一早就 。8pm而家係rest & reading time, 早睡早起,已經c少左cell cell la.  

原帖由 heilai 於 10-9-28 20:33 發表
Ellense
   我係幫個舊同事手,d時間好趕羅!放學後就要佢地合作,乖乖練琴同做功課,咁我心情就會好d。5係就   

醒目開學勳章

你8 pm 已經可以攪掂哂.......

我地就8pm 先啱啱食完飯, 之後重要趕沖涼,對功課, 溫習,有時間就叫佢彈一次琴比我聽下.......

原帖由 Ellensu 於 10-9-29 12:13 發表
heilai,

有工作過下日晨都幾好喎,又唔洗天天上班。你自己帶返小朋友,放學跟到最perfect 啦。如果我好似老公咁,成8pm先返歸,日日有工作壓力,睇怕阿女一早就 。8pm而家係rest & reading time, 早睡早起,已經c少左c ...

醒目開學勳章

嘩, 你又係無請工人? 咁阿老大幾大呀?

一次過同2 個溫習, 仲要做家務 - - - - > 勁!

原帖由 heilai 於 10-9-27 21:03 發表
pizzahut

醒目開學勳章

8 下你地上次中默同英默, 班入面有無人100分呀?

因為我地個班中文無人100分呀.

pizzahut
勁鬼咩!個個父母e家都係咁一齊努力嫁!
老大中三了,佢自己温習,係下佢練piano羅!
上次中默無人100分,英默就有。

原帖由 pizzahut 於 10-9-29 14:47 發表
8 下你地上次中默同英默, 班入面有無人100分呀?

因為我地個班中文無人100分呀.

醒目開學勳章

中三又真係無得同佢溫,真係要靠佢自己.

上次中默我諗個個都衰課外, 因為都幾深下!

琴日個中默我個就話淺, 因為有趣味默書,佢話可以補返d 分喎 (其實我都唔係好明佢講乜 ).

原帖由 heilai 於 10-9-29 21:06 發表
pizzahut
勁鬼咩!個個父母e家都係咁一齊努力嫁!
老大中三了,佢自己温習,係下佢練piano羅!
上次中默無人100分,英默就有。

如果有趣味默書, 係會額外多十分, 甘滿分咪有110咯。通常呢十分都係用黎補貼下課外讀默d失分。

原帖由 pizzahut 於 10-9-30 11:00 發表
中三又真係無得同佢溫,真係要靠佢自己.

上次中默我諗個個都衰課外, 因為都幾深下!

琴日個中默我個就話淺, 因為有趣味默書,佢話可以補返d 分喎 (其實我都唔係好明佢講乜 ).

...

醒目開學勳章

icic, 我就係諗唔明滿分原來會多過100分.

慘啦, 小三時有無架? 我好似無咩印象呢........

原帖由 J'smama 於 10-9-30 12:35 發表
如果有趣味默書, 係會額外多十分, 甘滿分咪有110咯。通常呢十分都係用黎補貼下課外讀默d失分。

小三已有趣味默書架!

已出測驗時間表,真係快,阿女話大把時間溫,叫我咪咁緊張 。次次都係我緊張過佢,我有時都要向佢呢個樂觀性格學習一下。假期又已約好左朋友活動,咁就輕鬆埋呢個假期先吧。我女話大把時間溫係指今日仲係9月喎!

原帖由 pizzahut 於 10-9-30 15:12 發表
icic, 我就係諗唔明滿分原來會多過100分.

慘啦, 小三時有無架? 我好似無咩印象呢........

Susanna,

多謝你D糖!祝囡囡生日快樂!

Lulu

Lulu

吾吏多謝,最緊要小朋友開心,話時話,我都無時間同你囡囡傾下計添.

原帖由 Lulu0820 於 10-10-5 08:19 發表
Susanna,

多謝你D糖!祝囡囡生日快樂!

Lulu

唉....佢都無物時間同我傾計...

原帖由 SUSANNA 於 10-10-5 09:42 發表
Lulu

吾吏多謝,最緊要小朋友開心,話時話,我都無時間同你囡囡傾下計添.

今日得閒d,想講下個日返學校,在上樓時都遇到不少認識同學仔,以前佢地會主動叫我,但今次就發現好多都係眼望望吾主動打招呼,比起以前,我覺得佢地無以前咁有禮貌.吾知你地成日返學校的家長,有無同感?
‹ 上一主題|下一主題