用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P4 家長,報到啦!^^
樓主: Lulu0820
go

2010/11 P4 家長,報到啦!^^ [複製鏈接]

醒目開學勳章

回復 3# Lulu0820 的帖子

啱架, 啱架, 早睡早起, 身體健康就係成功嘅一半呀:D

醒目開學勳章

回復 2# Ellensu 的帖子

係呀,我都係好阿Q, 唔好同人地比, 但求佢隱隱陣陣升到上培中, 咁就夠架喇.

不過今年唔知點解每班都多左1-2個學生呢? 而家唔係30人一班, 係31-32人一班.

Thank you so much!

原帖由 SUSANNA 於 10-9-21 09:13 發表
Lulu
係默潦草呀!

回復 2# pizzahut 的帖子

Wa...如升上培正就唔洗煩呀。:D 你講得對,唔同人比較。31-32人一班係個別而已。

Lulu
    默書 下次好似要用原子筆呀!呀二小姐寫得慢到........

望下日曆好快又測驗la!!D書又教得快,我都末消化呀!!

heilai,

你女咁叻 唔洗 ,相反我而家先如夢初醒。

原子筆係擦得果隻嗎?

heilai,

早晨!中秋節快樂!

你囡囡唔洗驚喇,佢好叻囡嫁,我囡尋日pre-dict先大鑊到比老師捉去再培訓,我都無理佢,老師教好過我話佢!不過問過佢,佢話下學期先開始用鉛子筆默書,唔知真唔真,有無其他媽咪知道?

Lulu

原帖由 heilai 於 10-9-22 20:36 發表
Lulu
    默書 下次好似要用原子筆呀!呀二小姐寫得慢到........

望下日曆好快又測驗la!!D書又教得快,我都末消化呀!!

Lulu0820,

我女話而家用鉛筆,不過有其他mami印証下就穩震點。點解要再培訓呢?係咪教佢寫好潦草呀?如果老師肯花時間跟下都好好了。

原帖由 Lulu0820 於 10-9-23 08:50 發表
heilai,

早晨!中秋節快樂!

你囡囡唔洗驚喇,佢好叻囡嫁,我囡尋日pre-dict先大鑊到比老師捉去再培訓,我都無理佢,老師教好過我話佢!不過問過佢,佢話下學期先開始用鉛子筆默書,唔知真唔真,有無其他媽咪知道?

Lulu

...

Lulu
呀二小姐開學無奈講話老師說第一次默書可以用原筆,下次就用原子筆。我5知有無聽錯。
唉!!老實講每一年我都要同佢一齊培訓嫁! 四年級嘅課程要求又5同左。好似常識咁無生字寫,但測、考就不供詞!時事題重好似無得選擇添!!

錦可能要叫呀囡再問吓老師,佢好"恰"嫁,年年都係咁,開學頭兩個月都係傻吓傻吓,我都未錦諗測驗,等佢"清醒"番D先,而家第一目標係攪掂功課,明白老師教物...真係見步行步!

細個個就好小小,D野都好整齊,以為好D啦,點知就無記性,今日記得學左既,過兩日又唔識...要買個豬腦煲吓湯補補佢!

原帖由 heilai 於 10-9-23 21:01 發表
Lulu
呀二小姐開學無奈講話老師說第一次默書可以用原筆,下次就用原子筆。我5知有無聽錯。
唉!!老實講每一年我都要同佢一齊培訓嫁! 四年級嘅課程要求又5同左。好似常識咁無生字寫,但測、考就不供詞!時事題重好 ...

再培訓=罰,廢事寫咁白啦...

原帖由 Ellensu 於 10-9-23 14:20 發表
Lulu0820,

我女話而家用鉛筆,不過有其他mami印証下就穩震點。點解要再培訓呢?係咪教佢寫好潦草呀?如果老師肯花時間跟下都好好了。

我有d懷疑今日用潦草英默係好易出事的

原帖由 Lulu0820 於 10-9-24 09:04 發表
再培訓=罰,廢事寫咁白啦...

佢地寫潦草已有3星期,應該吾使擔心 la.

我同呀女昨日用潦草pre-dict,佢默到發晒"皮4",佢話佢自己識串,但用潦草就寫唔到出來,好似school呢個字,佢潦草就寫左sckoal。我冇辦法,惟為同佢祈禱啦。

原帖由 SUSANNA 於 10-9-24 10:16 發表
佢地寫潦草已有3星期,應該吾使擔心 la.
小蕎媽媽

幫你2個女祈埋,交比天父啦。

原帖由 Lulu0820 於 10-9-24 09:02 發表
錦可能要叫呀囡再問吓老師,佢好"恰"嫁,年年都係咁,開學頭兩個月都係傻吓傻吓,我都未錦諗測驗,等佢"清醒"番D先,而家第一目標係攪掂功課,明白老師教物...真係見步行步!

細個個就好小小,D野都好整齊,以為好D啦,點知就 ...
小蕎媽媽

今年進度好似好快咁,下星期又要黙中文,想溫下其他野都無時間,你地係咪都係咁呀?

下星期黙中文要背默,所以昨日一早都要阿女背默左先下晝出街,其他科都係無咩時間掂,點解年年想放手,年年都放唔到。  

原帖由 SUSANNA 於 10-9-24 11:59 發表
今年進度好似好快咁,下星期又要黙中文,想溫下其他野都無時間,你地係咪都係咁呀?

都要幫我女祈埋,識串字未必寫得到

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-24 11:27 發表
幫你2個女祈埋,交比天父啦。

你女已係超級快手呀,我女未識背同默。我估我唔放得手住,事關阿女仲要媽咪陪讀,只是今年協議星期日唔開書包,佢反而肯平日少少咁溫下。或者對我而言,已係放佢手了!

原帖由 J'smama 於 10-9-24 12:19 發表
下星期黙中文要背默,所以昨日一早都要阿女背默左先下晝出街,其他科都係無咩時間掂,點解年年想放手,年年都放唔到。  

Ellensu

你女都放左學,可以問佢識吾識,吾係祈禱 la. 今個星期六日又要溫中默, 真係無得斗氣.

原帖由 Ellensu 於 10-9-24 16:25 發表
都要幫我女祈埋,識串字未必寫得到
‹ 上一主題|下一主題