用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P4 家長,報到啦!^^
樓主: Lulu0820
go

2010/11 P4 家長,報到啦!^^ [複製鏈接]

你大女真係懂事左,可能大左真係好d. 加上有兩個小朋友就唔洗專注力係一個孩子身上,係對大家都好既。

原帖由 Lulu0820 於 10-9-7 08:07 發表
我都覺得高小真係有D唔同,明顯地課程係緊張D,但我好安慰既係大囡今年好乖,大部份既野都可以自己攪掂,可能真係要放手佢先會大得快,我今年真係完全唔得閒理佢!細囡小一真係物都唔得,仲發緊夢咁...今日仲發燒返唔到學, ...

小蕎媽
講起Friday查英文字真係好 仲要用英文去解釋,變左用多左好多時間再去查解釋入面d字,真係 ,好彩昨天開始話可以寫番中文解釋!
原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-6 11:46 發表
Susanna:

ic.

我女星期五的功課係查字典,中英文都有,英文重係要寫返英文解釋,你地係咪咁樣呀?

係呀,星期五的英文解釋真係做左好多時間。昨日寫中文解釋都唔知係快好多,不過唔知係咪一次半次。

原帖由 brianchungma 於 10-9-7 09:16 發表
小蕎媽
講起Friday查英文字真係好 仲要用英文去解釋,變左用多左好多時間再去查解釋入面d字,真係 ,好彩昨天開始話可以寫番中文解釋!
小蕎媽媽

lulu
    家姐真係好乖ga 做野好有交帶呀!! E E 比個
你可以放心啦!!祝妹妹快d 好番!

Honey
    My GOD!! 好彩 little brother 醒咋!

多謝EE既讚賞!不過有物特別野都麻煩通知聲,今年真係唔得閒理大囡!

有心有心!呀妹無事喇!佢腸胃炎,尋日痾左十幾次,依家無事,不過就瘦到得番排骨...都唔知點先可以肥D...

原帖由 heilai 於 10-9-7 20:56 發表
lulu
    家姐真係好乖ga 做野好有交帶呀!! E E 比個
你可以放心啦!!祝妹妹快d 好番!

lulu
    好呀!!佢地e家做緊個project,希望佢地自己搞得惦,我地5使跟太多啦!我打中文好慢ga!如不介意,你有咩叫呀囡同ニ小姐拿我的手電啦!
     我切d肥肉比呀妹呀!

Thank you so much!我叫左大囡問二小姐喇,有電話係方便D!!我都係唔出手個隻媽咪,盡量比佢自己做,不過我心軟既,如果最後佢叫我幫手打字,我都會幫既,睇吓佢做成點先算!

真係好想佢兩個肥D,大囡都係好瘦,點解唔可以同我交換,我係飲水都會肥,佢兩個就攪成咁...

原帖由 heilai 於 10-9-8 20:52 發表
lulu
    好呀!!佢地e家做緊個project,希望佢地自己搞得惦,我地5使跟太多啦!我打中文好慢ga!如不介意,你有咩叫呀囡同ニ小姐拿我的手電啦!
     我切d肥肉比呀妹呀! ...

醒目開學勳章

想請問大家今次中文出左生詞表未呀? 係咪就係書入面詞庫圈出來個幾個呀?

同埋今年係咪唔使寫生詞架喇? 因為我地都仲未寫過生詞簿.

thanks!

pizzahut

我地寫了兩次生詞是重九這一課.

原帖由 pizzahut 於 10-9-9 10:45 發表
想請問大家今次中文出左生詞表未呀? 係咪就係書入面詞庫圈出來個幾個呀?

同埋今年係咪唔使寫生詞架喇? 因為我地都仲未寫過生詞簿.

thanks!

醒目開學勳章

吓? 點解我地班無架? 下星期3 默書喇喎?

你記唔記得係邊d生詞呀?

thanks!

原帖由 SUSANNA 於 10-9-9 10:51 發表
pizzahut

我地寫了兩次生詞是重九這一課.

sorry, 我吾記得,或許,今日放學後我打上網.

醒目開學勳章

唔好意思, 今次真係要麻煩哂你

原帖由 SUSANNA 於 10-9-9 11:45 發表
sorry, 我吾記得,或許,今日放學後我打上網.

生詞
習俗
格外
災禍
佩載
傳說
牲畜
多虧
流傳

字辨
災禍
安樂窩
蝸牛
犠牲
性命
姓氏
佩載
栽培
盛載

光班都係寫左以下的生詞.

原帖由 SUSANNA 於 10-9-9 16:40 發表
生詞
習俗
格外
災禍

傳說
牲畜
多虧
流傳

字辨
災禍
安樂窩
蝸牛
犠牲
性命
姓氏

栽培
盛載

各位靚靚Mami
       D project 、 口號排住隊咁交,六日末做到無停手!

醒目開學勳章

Thank you J'smama & Susanna.

仲有想問默課文有無範圍, 定係成課要同佢溫哂呀?

原帖由 J'smama 於 10-9-9 19:19 發表
光班都係寫左以下的生詞.

我女班口號今日已經交左,而中文projec就仍在搜集資料階段。

仲有常識科呀,阿女話今年唔洗寫常生詞,甘咪大鑊,即係要自己溫晒d字咯,一定唔會甘好死全部有得抄掛。

原帖由 heilai 於 10-9-9 20:23 發表
各位靚靚Mami
       D project 、 口號排住隊咁交,六日末做到無停手!

Of course 成課溫哂 la !!

原帖由 pizzahut 於 10-9-9 21:19 發表

pizzahut,

你仔今年邊班呀?

原帖由 pizzahut 於 10-9-9 21:19 發表

其實4年班係咪好大轉變架?咁多生字點溫呢?不過我睇化左了,有時自己仲緊張過個女真係唔得0既!比老師迫下仲好過我常"娥"佢啦,佢自己揀讀番培正,我同DADDY係預左佢好辛苦的,因我女專注力唔長,傳統教學對佢有難度的。C6頭先仲問我轉唔轉間輕鬆d喎 。玩咩!

原帖由 J'smama 於 10-9-9 21:47 發表
我女班口號今日已經交左,而中文projec就仍在搜集資料階段。

仲有常識科呀,阿女話今年唔洗寫常生詞,甘咪大鑊,即係要自己溫晒d字咯,一定唔會甘好死全部有得抄掛。

...
‹ 上一主題|下一主題