用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P4 家長,報到啦!^^
樓主: Lulu0820
go

2010/11 P4 家長,報到啦!^^ [複製鏈接]

小蕎媽媽
我女開學到現在欠左帶一次功課, 我無話佢, 只叫佢要小心, 其他野我都無理佢, 致於溫書, 我都係叫佢自己溫, so far 成績都過得去, 其實我地係時間要放手, 吾係佢地點大.

原帖由 小蕎媽媽 於 10-10-8 16:49 發表
Susanna:

我都係想訓練佢的自理能力,所以好多野我同你一樣都冇睇,有一個好處,佢會知道自己應該要負責的野,但唔好處就係開學以來已經第n次欠交or欠帶功課。可能我知道我女無論點讀點溫佢都唔會有90幾分,佢唔會唔合格就算, ...

放唔放手,唔係因為你係咪出來返工,而係你自己點諗。唔返工都可以有自己的天地、自己的計劃。返工亦有自己的打算,除左小朋友,自己都要平衡吓。

原帖由 Ellensu 於 10-10-8 16:57 發表
睇到你地可以肯放手,我好羨慕呀!我就忙過不停,好似陪住佢走路咁。所以我唔洗返工都冇時停。 不過佢成績係好左,同我感情密切左,所以我又唔忍心唔理佢。

...
小蕎媽媽

Susanna:

同意呀! 我昨日睇返小一本手冊,我笑我女小一全年都只係一次久功課,而家小四開學個多月就咁多,佢無奈咁望住我。我個friend 話我小一係我同佢執功課又點同呢。

我係好羨慕你教得個女咁乖咁生性。今年唔同你一班,如果唔係等呀女向你女多多學習。

原帖由 SUSANNA 於 10-10-8 17:18 發表
小蕎媽媽
我女開學到現在欠左帶一次功課, 我無話佢, 只叫佢要小心, 其他野我都無理佢, 致於溫書, 我都係叫佢自己溫, so far 成績都過得去, 其實我地係時間要放手, 吾係佢地點大.

...
小蕎媽媽

小蕎媽媽

你太客氣了.

我係知道自己個女點都吾係頭班馬, 所以對佢要求吾會太高, 正如我聽人講, 如你個女係攞80分的人, 你好難或要好努力先可以谷佢攞85或以上, 咁又何必呢, 我都好認同, 所以我情願佢係無壓力下攞80分, 心理上, 我覺得佢仲有進步空間, 可能等佢大D, 認諗, 會自發努力, 到時會攞到更好分數又吾使太辛苦.

(P.S. 分數只係比喻)

原帖由 小蕎媽媽 於 10-10-8 17:26 發表
Susanna:

同意呀! 我昨日睇返小一本手冊,我笑我女小一全年都只係一次久功課,而家小四開學個多月就咁多,佢無奈咁望住我。我個friend 話我小一係我同佢執功課又點同呢。

我係好羨慕你教得個女咁乖咁生性。今年唔同你一 ...

科科80分我都要按住半邊咀笑架啦,你諗吓85分就係優異生喎。

原帖由 SUSANNA 於 10-10-8 17:44 發表
小蕎媽媽

你太客氣了.

我係知道自己個女點都吾係頭班馬, 所以對佢要求吾會太高, 正如我聽人講, 如你個女係攞80分的人, 你好難或要好努力先可以谷佢攞85或以上, 咁又何必呢, 我都好認同, 所以我情願佢係無壓力下攞 ...
小蕎媽媽

大家收左尋日個張計分方法通告之後,有無覺得清楚左老師點評分?我就唔係好知究竟D分點計,唯一領悟就係其實樣樣都計,都係要日日溫書,but...談可容易呀....

Lulu
學你話齋,係樣樣都要計! 課程又去得快!

大家錦話!D課程真係去得好快,日日係到賽跑錦!個細囡仲攞命...今年都無辦法,好多野大囡都要靠自己!

Project個度真係要多謝你同二小姐!!唔該晒你呀!我個囡真係唔係leader材料,你有物野就叫佢做啦!佢好鬼被動嫁!Thank you so much!!

原帖由 heilai 於 10-10-13 20:26 發表
Lulu
學你話齋,係樣樣都要計! 課程又去得快!

lulu,

講開Project我俾阿女激到扎扎跳,佢乜都想自己攞番黎做,平時放學後上埋課外活動已經無咩時間淨,測驗又殺到埋身,仲要攬晒上身。我同佢解釋呢份係Group work,要分工合作,阿女早係九月已做好一部份,我話不如叧外個d係學校一齊商量好,然後位partner番去整理,快快攪掂咪算lor,希望佢會明啦。

叧外,阿女今個學期第一次參加奧數,你囡囡返屋企識唔識做呢?事関阿女好多時都要問我地點做,又要煩多樣功課

原帖由 Lulu0820 於 10-10-14 08:49 發表
大家錦話!D課程真係去得好快,日日係到賽跑錦!個細囡仲攞命...今年都無辦法,好多野大囡都要靠自己!

Project個度真係要多謝你同二小姐!!唔該晒你呀!我個囡真係唔係leader材料,你有物野就叫佢做啦!佢好鬼被動嫁!Thank  ...

....講起都有D唔好意思...我個囡就係唔多主動做個隻...我驚佢推晒比人咁就唔好啦!

唉...學你話齌,真係煩多份功課...我已經唔錦教佢,叫左佢老豆星期六頂左佢,個堆野對於我黎講叫"懊惱",唔係"奧數"!老公係電腦人,鐘意數學,佢都唔知幾happy,就比佢同個女"enjoy"吓!

我叫過呀囡唔好學,坦白講我覺得佢未到個個層次,但老公就好支持佢繼續,咁唔洗我理就由得佢地,不過真係好晒時間,兩個坐埋都做成粒鐘,佢爸話一定要解到佢明為止喎...

原帖由 J'smama 於 10-10-14 11:20 發表
lulu,

講開Project我俾阿女激到扎扎跳,佢乜都想自己攞番黎做,平時放學後上埋課外活動已經無咩時間淨,測驗又殺到埋身,仲要攬晒上身。我同佢解釋呢份係Group work,要分工合作,阿女早係九月已做好一部份,我話不如叧外 ...

同你情況一樣,又係隊俾我老公教,同樣係話d數好好玩,無計...唯有等佢地慢慢諗啦!

原帖由 Lulu0820 於 10-10-14 11:42 發表
....講起都有D唔好意思...我個囡就係唔多主動做個隻...我驚佢推晒比人咁就唔好啦!

唉...學你話齌,真係煩多份功課...我已經唔錦教佢,叫左佢老豆星期六頂左佢,個堆野對於我黎講叫"懊惱",唔係"奧數"!老公係電腦人,鐘意 ...

你地講奧數我搭唔到咀,講project得唔得,今次呀女又幾醒,搵個同佢差唔多,2個都有contribution ,幾唔錯。上星期日去左partner屋企快快手個埋佢,partner's daddy 非常professional,教晒佢地點做,大家分工合作,做吓休息吓,又食吓野,2個妹妹不知幾開心。

原帖由 J'smama 於 10-10-14 11:20 發表
lulu,

講開Project我俾阿女激到扎扎跳,佢乜都想自己攞番黎做,平時放學後上埋課外活動已經無咩時間淨,測驗又殺到埋身,仲要攬晒上身。我同佢解釋呢份係Group work,要分工合作,阿女早係九月已做好一部份,我話不如叧外 ...
小蕎媽媽

各位我想問下現在有多少份 project 要做,及何時交?

中文 (Group work) - 我女班明天交初稿
常識 (自己) - 科創畫已交初稿,正稿應該考完試先交

原帖由 SUSANNA 於 10-10-14 14:20 發表
各位我想問下現在有多少份 project 要做,及何時交?

其實我係想佢地可以快d攪掂,了左件事,然後可以開始温書咋。

可能佢地真係仲細,唔知掂處理project。好似話要自創一個節日,佢地真係就咁寫低一個節日名,跟住就寫樣食物,完全不作解釋,幾行字就寫完。我咪教佢要諗好多"點解"咯,仲之發大黎寫。其實點解上堂老師唔教既

原帖由 小蕎媽媽 於 10-10-14 12:21 發表
你地講奧數我搭唔到咀,講project得唔得,今次呀女又幾醒,搵個同佢差唔多,2個都有contribution ,幾唔錯。上星期日去左partner屋企快快手個埋佢,partner's daddy 非常professional,教晒佢地點做,大家分工合作,做吓休息吓,又食吓野 ...

J'smama

Thank you very much.

原帖由 J'smama 於 10-10-14 15:15 發表
中文 (Group work) - 我女班明天交初稿
常識 (自己) - 科創畫已交初稿,正稿應該考完試先交

Lulu

5好咁講啦! 我會        佢地ga ! take care 妹妹先啦!

Thank you soooOOOO Much, heilai!!你真係要多D 我囡,成日遊白雲,都唔知幾時先醒!

原帖由 heilai 於 10-10-14 22:02 發表
Lulu

5好咁講啦! 我會        佢地ga 啦! 你take care 妹妹先啦!  

昨天睇到手冊,又要溫黙書,真係無氣斗,邊到仲有時間溫測驗呀?

去補習班係咪會幫阿女溫左默書呢?我老公成日叫我試下比佢去,咁我就唔洗4-9冇停手。我係咪接番佢放補習後,唔需要跟功課/默書,集中只跟練琴同溫書呢?

全職媽媽都想每日多2個鐘自己休息架!所以諗下補習班可能比到阿女一個冇鬼得阿支阿左既環境,勝過我跟都未定。

大家可以比d意見我嗎?

原帖由 SUSANNA 於 10-10-15 09:10 發表
昨天睇到手冊,又要溫黙書,真係無氣斗,邊到仲有時間溫測驗呀?
‹ 上一主題|下一主題