用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P1 家長請進,一齊傾!^^
樓主: Lulu0820
go

2010/11 P1 家長請進,一齊傾!^^ [複製鏈接]

....我唔記得...老人癡呆症發作....

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-4 08:06 發表
Lulu

乜一年班有guided writing ? 唔係2年班先開始嗎?

其實而家最擔心係中文堂, 用普通話, 我仔冇出去學, 見個個同學都係出面學緊, 識聽識講, 有d已經識埋拚音, 我仔一d都唔識, 我怕佢追唔上呀

如果係我,我一定會找普通話老師再補,雖然我們四年班唔係普通話教中文,但我自己唔識所以我唔想佢唔合格,加上你地而家係教中文,話哂主科。
原帖由 waiwai2006 於 10-9-4 18:59 發表
hihi, 報到, 我仔係一愛班 ..

其實而家最擔心係中文堂, 用普通話, 我仔冇出去學, 見個個同學都係出面學緊, 識聽識講, 有d已經識埋拚音, 我仔一d都唔識, 我怕佢追唔上呀 ...
小蕎媽媽

Lulu

呢牌玩緊新野,唔好介意我過來x場。我唔係挑戰你。

原帖由 Lulu0820 於 10-9-4 10:35 發表
....我唔記得...老人癡呆症發作....

小蕎媽媽

買幾大呀?  要放畫簿orF4便ok?

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-2 15:02 發表
視藝袋通常都唔會放埋入書包,多數人都會買一個坊間的畫袋。

what is guided writing?  how to guide?

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-4 08:06 發表
Lulu

乜一年班有guided writing ? 唔係2年班先開始嗎?

咁熟咪玩啦!

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-4 20:45 發表
Lulu

呢牌玩緊新野,唔好介意我過來x場。我唔係挑戰你。

Hi, 個人意見,語言係要多接觸先學得好,上課時一班三十人,老師始終好難兼顧個別進度,如果可以既話,另外係出面補吓普通話,小朋友學習都會事半功倍!

原帖由 waiwai2006 於 10-9-4 18:59 發表
hihi, 報到, 我仔係一愛班 ..

其實而家最擔心係中文堂, 用普通話, 我仔冇出去學, 見個個同學都係出面學緊, 識聽識講, 有d已經識埋拚音, 我仔一d都唔識, 我怕佢追唔上呀 ...

好似composition,之前有段example,之後 D keywords 會轉左,叫小朋友跟example自己寫一段,要再清楚D,你去書局是但攞本英文作文補充練習,一二年班個D一定見到.

視藝袋大細無所謂,裝得晒老師叫你帶個D野就得,普通環保袋都得.

原帖由 PrinceAaron 於 10-9-5 23:08 發表
what is guided writing?  how to guide?

醒目開學勳章

原帖由 Lulu0820 於 10-9-6 10:23 發表
咁熟咪玩啦!
Lulu please check pm

原帖由 Lulu0820 於 10-9-6 10:29 發表
Hi, 個人意見,語言係要多接觸先學得好,上課時一班三十人,老師始終好難兼顧個別進度,如果可以既話,另外係出面補吓普通話,小朋友學習都會事半功倍!

...

死啦, 你地個個都咁講, 我就係找不到好的老師, 咁點算, 等我睇多佢1 個月, 睇下進度點先, 唔該晒你地意見呀 !

網上學習課程?

請問各家長有否訂購學校建議的網上學習課程呢?
我暫時傾向不訂購.

-蕙然爸爸

毎年開學都有好多這類網上學習課程, 如不適合大可不訂, 因為學校只係提供有關渠道, 不訂是不會有後果.

Hi, everybody,

I also want to know which internet course is much more better.  It seems that there is too much similar exercise.  Any advice ?

原帖由 SUSANNA 於 10-9-6 20:28 發表
毎年開學都有好多這類網上學習課程, 如不適合大可不訂, 因為學校只係提供有關渠道, 不訂是不會有後果.

蕙然爸爸,

我都發現有好多網上EX, 結果我同諾謙報了一個網上普通話同英文 (其實英文都有少少後悔), 見課程幾十元, 諗住試一年. 不過普通話我真係需要, 因為我一竅不通, 唯有靠其他資源幫下手.

我想問問大家what is墊檯紙? 文具店話無gum嫁野, 叫我買雞皮紙 bor....  Thanks!

原帖由 wig 於 10-9-7 17:56 發表
我想問問大家what is墊檯紙? 文具店話無gum嫁野, 叫我買雞皮紙 bor....  Thanks!

我都係用雞皮紙, 或者雜誌滑面那種報紙舖也可以

醒目開學勳章

Hi Lulu,
係隔離見到妳話細女病左, 祝佢快d好返~
講起細既仲發緊夢我都有同感, 好似頭先同老公一齊去睇亞仔食Lunch, 一去到就見佢好急咁食飯, 就問佢做咩食得咁急, 佢話一陣要去面試(課外活動), 我就覺得奇怪明明我幫佢報既係無需面試架 不過我又無理由唔信佢, 但我都有問下佢兩個同學仔, 大家都話"係呀去面試呀" 之後亞仔就好急咁用4啖食埋條香蕉(今日有水果送)就走出班房跟住d同學同小老師一齊走, 但又好奇怪地有d同學無去, 有d仲食緊飯, 咁我同老公就跟住去睇下...., 嘩!都好多人下喎....., 但係大家都係入同一個班房, 心諗咁多活動點面試呀 終於忍唔住問下門口個男老師....原來只係報左合唱團既至去面試 唉! 果下我同老公苦笑住走, 等亞仔自己係入面白撞下

原帖由 龍婆 於 10-9-8 15:09 發表
Hi Lulu,
講起細既仲發緊夢我都有同感, 好似頭先同老公一齊去睇亞仔食Lunch, 一去到就見佢好急咁食飯, 就問佢做咩食得咁急, 佢話一陣要去面試(課外活動), 我就覺得 ...

睇完笑左出來, 我諗我個仔可能都差唔多, on 居居咁

Haha.........

原帖由 龍婆 於 10-9-8 15:09 發表
Hi Lulu,
講起細既仲發緊夢我都有同感, 好似頭先同老公一齊去睇亞仔食Lunch, 一去到就見佢好急咁食飯, 就問佢做咩食得咁急, 佢話一陣要去面試(課外活動), 我就覺得 ...
‹ 上一主題|下一主題