用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請幫忙為小兒解決"如廁"問題!實在困擾了很久 ...
go

請幫忙為小兒解決"如廁"問題!實在困擾了很久 [複製鏈接]

經朋友介紹此babykingdom網頁給我, 有勞各位!

小兒今年4歲, 自閉症傾向. 言語表達比較差.

到現在依然未肯表達"如廁"須要. 現在大個仔一點佢可以"忍"耐一點, 故我們會定時帶他到廁所小便, 並在飯後帶他到廁所大便.(他痾完有時會講"痾屎夠啦)

有時會"好彩"看見他想去大便個樣.

若不幸已賴了在褲內, 我會立即帶佢入廁所再坐廁板, 再拎起佢舊屎比佢睇(佢好抗拒)話佢去廁所唔講, 又賴了要媽咪攪. (佢會睇住我攪, 好似好內疚)

奇怪在佢曾經有段時間想大小便時,會拉我或姐姐入廁所, 但最近又沒有. 反而有時在大便時會說"痾臭臭呀"

另外不喜歡學校那個洗手間, 因不是"一人一格"沒有私隱, 因小兒如廁時並不喜歡有陌生人出出入入(其實我地大人都係, 會痾唔出的)小便他還可以接受, 但大便他會選擇"賴"以致老師在午餐後要為他穿紙尿褲.

真的令我兩作為父母的很煩, 鬧過, 打過, 講過數以千次都係一樣沒改進, 我為了這問題日想夜想就快要入"青山"了
   0    0    0    0

如廁問題實在困擾著很多A仔和他的家人,我都覺得這是一個很深奧值得寫博士論文的東西;由於每個小朋友都不同,探討這件事非實戰不可。

你小朋友是讀普通學校嗎?我相信那裡的廁所和協康差不多,那裡有專業人員教你的小朋友自理,你想問問嗎?詳情請看http://www.heephong.org/webprod/cht/child-development-and-training/training-skills/basic_skills

原帖由 why-me 於 10-8-29 16:11 發表
經朋友介紹此babykingdom網頁給我, 有勞各位!

小兒今年4歲, 自閉症傾向. 言語表達比較差.

到現在依然未肯表達"如廁"須要. 現在大個仔一點佢可以"忍"耐一點, 故我們會定時帶他到廁所小便, 並在飯後帶他到廁所大便.( ...

Hi, Pattsui11,
你實在太了解了, 為了此事時常與丈夫爭執, 佢主張打及罸企, 我主張耐心教...但我有時EQ有限, 當小兒又"出事"我都會忍唔住打佢.
小兒返S位, 年多內都沒有改善, 只係由當初小小就"賴"到現在可以忍長久一點.
煩在小兒有段時間肯表達, 但現在又"回塘"
我會上你提供的網站參考, 謝謝你. 如有更好提議煩告訴我.

原帖由 pattsui11@yahoo 於 10-9-3 01:53 發表
如廁問題實在困擾著很多A仔和他的家人,我都覺得這是一個很深奧值得寫博士論文的東西;由於每個小朋友都不同,探討這件事非實戰不可。

你小朋友是讀普通學校嗎?我相信那裡的廁所和協康差不多,那裡有專業人員教你的小朋友自 ...

s位不是也要教自理的嗎?他的老師不會、還是沒有教他?

原帖由 why-me 於 10-9-3 21:42 發表
你實在太了解了, 為了此事時常與丈夫爭執, 佢主張打及罸企, 我主張耐心教...但我有時EQ有限, 當小兒又"出事"我都會忍唔住打佢.
小兒返S位, 年多內都沒有改善, 只係由當初小小就"賴"到現在可以忍長久 ...

WHY-ME
我覺得學校有D問題, 點解要同佢著片呢? 就算佢要LAI, 老師係要教佢, 唔係由得佢, 食完LUNCH可以要佢坐厠, 如無得柯, 到課室又LAI咪罰佢囉, 唔比佢上一D喜歡的課堂咁, 而且在學校係最好學自理的地方
當初, 我亞仔學戒片時, 都有阻礙, 亞仔戒小就好快, 但戒大就好煩, 開始時, 唔要用厠所又唔用譚罐, 好多時都LAI, 每次我地都會唔同佢清潔, 要佢自己講LAI左啱唔啱呀, 屎屎好臭, 等一陣, 佢哭啦, 我地就問佢下次用譚罐柯好唔好, 先同佢清潔, 大約三幾次后, 佢真係叫柯屎, 但好攪野唔肯坐譚罐, 要工人幫佢攞佳, 佢呢就習馬嘅情況下完成第一次, 跟住呢個情況又用左3-4個月, 終於佢肯試坐譚罐, 跟住又用左4-6個月, 佢又用厠所, 但問題都未解決, 點解, 佢一定要用屋企個厠所, 你話係咪想死, 我又用左3-5個月時間, 終於真正解決左啦, 前後都用左2年幾時間, 有時, 真係要EQ好高呀, 唔係真係入青山都有份
原帖由 why-me 於 10-9-3 21:42 發表
小兒返S位, 年多內都沒有改善, 只係由當初小小就"賴"到現在可以忍長久 ...
‹ 上一主題|下一主題