用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-2A班, 埋位啦......
樓主: IP
go

2010-2A班, 埋位啦...... [複製鏈接]

請問這個星期五中默背(1)課文學1.1, (2)詞語1.2及(3)新作,甚麼是"新作"呢?

szewing0213,

"新作" similar as "unseen" :)

Ip,
yes, the school bag is very heavy this year

星期五中默的事, 我星期四才捉阿仔溫la, 這兩天放學後,都要上樂團/樂器班, 結果回家後都要睡1個多鐘, 要扭晒計才肯起牀吃飯! 為什麼這兩天上學特別累? 上兩周又不見阿仔這樣誇張。

原帖由 IP 於 10-9-21 22:16 發表
星期五中默的事, 我星期四才捉阿仔溫la, 這兩天放學後,都要上樂團/樂器班, 結果回家後都要睡1個多鐘, 要扭晒計才肯起牀吃飯! 為什麼這兩天上學特別累? 上兩周又不見阿仔這樣誇張。 ...

請問是用普通話默"詞語"+"新句", 定是用廣東話呢?

請問詞語是默書本上的詞語還是老師圈的詞語?

大家好!剛剛來報到,祝大家中秋節快樂!!!!
明天要溫中默..........

詞語是默老師圈的詞語(好似是六個)!
原帖由 sa_sallychan 於 10-9-22 12:59 發表
請問詞語是默書本上的詞語還是老師圈的詞語?

回覆 4# HEI29A 的文章

我都想知是用粵語定普通話讀默?

回覆 1# IP 的文章

阿仔話中文要用普通話讀默, 後來又話詞語用粵語讀默, 不知邊樣啱。

今天同他做常識專題報告及科學科星座介紹(用英文寫), 唉, 完全是家長去做的, 小朋友只有抄寫和剪貼的份兒----究竟是學校要求太高? 定係自己個仔能力太低?

原帖由 KAMANPANG 於 10-9-22 23:26 發表
詞語是默老師圈的詞語(好似是六個)!

Thanks a lot!
我想問問中文係唔係無功課做呀?我個仔自修簿中文無寫嘢,所以我想問下大家,中文係咪都係無寫,thanks

中文:
1.詞 (2.2) 9
2.26週 EX. 5,6+對
10-9-23 18:30 發表

Thanks a lot!
我想問問中文係唔係無功課做呀?我個仔自修簿中文無寫嘢,所以我想問下大家,中文係咪都係無寫,thanks [/quote]

Many thanks

我仔仔書包裡沒有以下兩本習作:
1.G.E. workbook (淺藍色英文簿)
2.數作
請問你們子女有沒有收到? 定係星期五放學時才派? (當時話阿仔跟游水班先離開課室時,都未見老師派, 唔知他講得咁唔咁?)都唔知明天交什麼給老師

p.s. 阿仔星期五放學上游泳班, 換完衫後竟然不見了件短袖運動衫, 過一陣姐姐發現, 再同工作人員入去男更衣室找都找不見, 真慘! 要著住件底衫回家 希望有人發現攞錯衫後, 可以自動送回校務處就好了!

回覆 93# IP 的文章

Hi IP

我囝囝有GE薄但無數作。如真無收到GE薄 , 可在自修薄通知老師。

你囝囝的運動衫有無寫名?如有的話應該可以尋回。

Regards
Tongsumbb

Thank you Tongsumbb, 寫自修簿都是好辦法! 仔仔件衫有貼名牌, 我都希望件衫可以尋回!

BTW,
明天27是截止交音樂節報名的日期, 我仔仔不想報獨唱, 但他入了樂團, 照往年計樂團都會參加音樂節比賽, 而且成績都入三甲, 那是不是可以這樣計: 音樂科那項「校際音樂比賽10%」應該沒問題吧? 我不是想計較, 而是其實也不想仔仔到下學期又要兼顧個人比賽練習, 又要兼顧樂團比賽練習, 忙到飛起! 大家可以給意見我嗎?
原帖由 tongsumbb 於 26-9-2010 16:22 發表
Hi IP

我囝囝有GE薄但無數作。如真無收到GE薄 , 可在自修薄通知老師。

你囝囝的運動衫有無寫名?如有的話應該可以尋回。

Regards
Tongsumbb

我仔仔都係冇數作但GE

my girl has GE book and NO any maths workbook

真高興呀, 今天有糾察把阿仔遺失的運動衫還給阿仔啦, yeah! 謝謝!

原帖由 IP 於 26-9-2010 16:36 發表
Thank you Tongsumbb, 寫自修簿都是好辦法! 仔仔件衫有貼名牌, 我都希望件衫可以尋回!

BTW,
明天27是截止交音樂節報名的日期, 我仔仔不想報獨唱, 但他入了樂團, 照往年計樂團都會參加音樂節比賽, 而且成績都入三甲 ...

好嘢, 本周只返三日學! 星期五小朋友有得去旅行, 阿仔好興奮!
原帖由 goodmama2003 於 1-10-2010 22:34 發表

Yeah !!~~~~~
‹ 上一主題|下一主題