用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-2A班, 埋位啦......
樓主: IP
go

2010-2A班, 埋位啦...... [複製鏈接]

阿仔都係咁講, 但我就無法把阿仔張相貼在有關圖片上, 因為好怪, 於是用箭嘴指住阿仔相張, 不知咁做得唔得?

原帖由 黃詩淇 於 12-9-2010 09:55 發表
阿女琴日話我聽,要搵一張有關的公仔圖片,然後用自己的頭相貼在公仔的身體上。都唔知岩唔岩。

Would anybody pls tell me what is the homework for Chinese today? (my son didn't write clearly)
Thanks!

原帖由 IP 於 10-9-12 17:28 發表
阿仔都係咁講, 但我就無法把阿仔張相貼在有關圖片上, 因為好怪, 於是用箭嘴指住阿仔相張, 不知咁做得唔得?

原帖由 dcba 於 10-9-14 18:57 發表
Would anybody pls tell me what is the homework for Chinese today? (my son didn't write clearly)
Thanks!

1.明交「26週」EX3,4+對(EX1-4)
             2.「閱」EX1+對
             3.《自習篇章》(一)

黃詩淇,

Thank you very much!

原帖由 黃詩淇 於 10-9-14 20:28 發表
1.明交「26週」EX3,4+對(EX1-4)
             2.「閱」EX1+對
             3.《自習篇章》(一)

各位老友, 這幾天忙得沒上來, 真抱歉! 我想請問大家: 星期天10:30的感恩崇拜, 仔女回校是否要穿校服?

前兩天去摩士游水, 阿仔話幾好玩, 你地的小朋友是否都一樣?

回覆 1# IP 的文章

阿仔昨天上完音樂堂, 竟然入了「管樂組」,話逢day4練習, 之後就沒其他資料。有沒有家長知道多一些詳情呢?

IP,

Every "Day 4" need to bring 樂器 to school and practice in the music lesson

你們好! 今早仔仔返到學諗住參加五十五週年感欣崇拜, 點知道擺底阿仔無耐, 佢响校務處打返屋企話佢返錯, 我叫佢問校務處姐姐, 我哋有收到通告18a話仔仔已被老師甄選... ...而我們亦已覆回條答應0900帶仔仔回校集合, 1030我和老公再去參加, 點知道响聽筒聽到呀仔照我叫佢同校務處講, 我哋收到通告, 是否真的不需要返學? 但... ...反應係 : (語帶不滿地說) 唔知喎! 你叫佢自己問老師啦! 我叫呀仔請問她要問那位老師? 但呀仔好像很害怕的沒有發問! 咁, 我都唔想佢再問, 反正都唔會答佢, 我就只好叫老公返轉頭車佢返屋企, 但總結事件: 好嬲! 同在錯不在我的情況下受到不禮貌對待! 不過已經唔係第一次!

原帖由 IP 於 10-9-16 22:45 發表
各位老友, 這幾天忙得沒上來, 真抱歉! 我想請問大家: 星期天10:30的感恩崇拜, 仔女回校是否要穿校服?

前兩天去摩士游水, 阿仔話幾好玩, 你地的小朋友是否都一樣? ...

我都好明白你心情,唔好咁嬲吧!可能佢地太多嘢做了!

你地小朋友鍾唔鍾意學校個午膳呀?小女只鍾意個甜品但唔鍾意個飯盒,前段時間我每日送餐俾佢,結果學校果份老師要佢拎返來,整到個書包成陣味。

oh I see! Thank you X'mas!
原帖由 x'mas 於 18-9-2010 23:57 發表
IP,

Every "Day 4" need to bring 樂器 to school and practice in the music lesson

melody,我覺得你地同阿仔都好無辜! 如果我係你, 我會查返通告上有沒有負責老師, 可以即時跟進一下。不過, 今日是學校的大日子, 又要綵排, 可能真是忙到暈! 吃餐勁的逗自己開心吧! 希望早d消消氣!
原帖由 melodypoonwk 於 19-9-2010 09:21 發表
你們好! 今早仔仔返到學諗住參加五十五週年感欣崇拜, 點知道擺底阿仔無耐, 佢响校務處打返屋企話佢返錯, 我叫佢問校務處姐姐, 我哋有收到通告18a話仔仔已被老師甄選... ...而我們亦已覆回條答應0900帶仔仔回校集合,  ...

melodypoonwk,

May be they're really busy that's why make the mistake.

Actually most of the teachers are nice and benevolent to the kids.

Hope it won't bring you hard and bad feeling this time.

原帖由 melodypoonwk 於 10-9-19 09:21 發表
你們好! 今早仔仔返到學諗住參加五十五週年感欣崇拜, 點知道擺底阿仔無耐, 佢响校務處打返屋企話佢返錯, 我叫佢問校務處姐姐, 我哋有收到通告18a話仔仔已被老師甄選... ...而我們亦已覆回條答應0900帶仔仔回校集合,  ...

For my gal, lucky she likes to take lunch at school and always said it's yummy

BTW, just wonder why the teacher still ask yr daughter to bring the lunch box back home if you bring the lunch to yr daughter by yourself ??

The lunch box cannot eat anymore as the weather is so HOT and keep it in box for more than 2 hours?? or may be you can try to call the teacher & let her know...

原帖由 黃詩淇 於 10-9-19 16:47 發表
你地小朋友鍾唔鍾意學校個午膳呀?小女只鍾意個甜品但唔鍾意個飯盒,前段時間我每日送餐俾佢,結果學校果份老師要佢拎返來,整到個書包成陣味。 ...

melodypoonwk,

唔好意思, 我是路過的.
多口問問, 你囝囝是否有參加9月11及18日下午2時至4時的排練呢? 如果有的話, 今早9時回校報到就不會返錯的. 如果這兩天都沒有排練, 是否你會看錯通告的內容呢? 而通告只得18而沒有18a的, 又或者你看錯了"倘 貴子弟已被老師甄選於當日擔任獻唱或獻奏,請穿著整齊校服(女同學請穿著藍色校裙),帶備樂器及曲譜,提早於九時正向負責老師報到."

是"倘 貴子弟已被老師..." 是否你以為 "貴子弟已被老師...."

原帖由 melodypoonwk 於 10-9-19 09:21 發表

原帖由 x'mas 於 10-9-19 22:21 發表
For my gal, lucky she likes to take lunch at school and always said it's yummy

BTW, just wonder why the teacher still ask yr daughter to bring the lunch box back home if you bring the lunc ...
可能因小女個飯盒完全未吃過,老師想教育我地唔好浪費啩。

Hehe 路過回應吓, 遇著學校有大食會, 已訂餐的同學如果該日飯盒未開過, 都要帶回家的. 或許下一次, 寫一張 Memo 通知班主任, 派飯時不用派給囡囡, 因為老師不知道你們是否要回該飯盒架.
** 我阿囡覺得今年飯盒供應商已經較去年個間為好, 她反而覺得個甜品唔好味.

原帖由 黃詩淇 於 10-9-19 16:47 發表
你地小朋友鍾唔鍾意學校個午膳呀?小女只鍾意個甜品但唔鍾意個飯盒,前段時間我每日送餐俾佢,結果學校果份老師要佢拎返來,整到個書包成陣味。 ...

回復 1# HY412 的帖子

我個仔話d飯盒好味過上年, 有兩次仲全盒食晒!
今年的書包好似比去年重, 大家覺唔覺?:;pppp:

我仔仔都好鍾意學校d飯盒,但仔仔未食過上年嘅所以冇得比較!不過呀仔話e家好食!

回復 75# mabelma 的帖子

你好, mabelma! 我正是收到的的而且確是紙張通告18a/2010號, 內容大致是 : 敝子弟已被老師甄選於當日擔任獻唱,請穿著整齊校服(女同學請穿著藍色校裙),帶備樂器及曲譜,提早於九時正向負責老師報到."

不過沒關係吧, 只是找個平台呻呻吧!
‹ 上一主題|下一主題