用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-2A班, 埋位啦......
樓主: IP
go

2010-2A班, 埋位啦...... [複製鏈接]

IP,
謝謝你的意見,我諗我都真係要咁做,安全D嘛

MELODYPOONWK,
HELLO, 您好呀!你仔仔在新環境適應嗎?好高興認識

大家好
我的囡囡都是新插班生, 她叫Mavis, 她很喜歡aps, 又已經結識了很多朋友, 請多多指教.

你好呀, IP, 唔好意思我唔係經常上網, 所以遲了回覆!
仔仔方面, 我第一天有問過他, 他說好鍾意學校, 叫我唔好擔心! 但我再問他, 他才說他自己一個座, 隔離沒有同學仔, 再問佢有無識到同學仔, 佢話班裡面有個是幼稚園時的同學, 另外有一個男仔同佢講以前見過佢响舊學校做班長, 但仔仔說沒印象, 可能是隔離班的, 不過當我問佢同學仔叫咩名佢就話: 唔記得! 佢話小息時佢就自己散步! 我真係有點擔心佢是否不適應 因為之前佢小一開學返嚟都好多嘢講, 但宜家就問一句先答一句關於學校生活既事! 所以我都叫佢有咩唔明白就要主動D問番同學或者老師!

原帖由 IP 於 10-9-6 20:37 發表
你好啊,cody媽媽, 小朋友返學開心嗎? 我仔仔話有4位新同學呢。我們經常都有不明白的事情, 在這裡都不時會互相提點, 不要客氣。今天我又有一個問題: 明天上常識堂, 有4本書及作業,要帶哪一本才是? 要全部帶去又加重了 ...

回覆 43# melodypoonwk 的文章

Hi Cody Mama,

I am Aden's Mama. Do you remember Aden? We are in the same kindergarten ( U3B1) and the same class.

I don't know how to pm and leave me some word if you are available.

E-mail :[email protected]

Regards
Tongsumbb

cody媽媽, 小朋友去新學校都有一段適應期的, 不用太擔心。第1天返學我就印了一張2A班人名紙(校網最新消息下載)給仔仔帶回校, 請他去識同學和記人名,結果他回來就圈了12個名字, 話是他的好朋友(舊生可能著數D),仲有一個是新同學。 你不妨也印一份給他試試。第二, 小一時老師有每月調位一次的做法, 如果小二也一樣, 那他一人座位也只是1個月, OK的。第三, 你對仔仔說話的方式不知有沒有影響他的說話意慾? 如果(假設)你以「審問/醫生睇症」的語調問阿仔, 他好大機會是一問一答, 除非你改用輕鬆聊天的語調同他傾, 不時表示你對他話題的興趣或讚賞他, 可能會鼓勵他多講幾句, 我仔仔也是這樣。
原帖由 melodypoonwk 於 8-9-2010 01:48 發表
你好呀, IP, 唔好意思我唔係經常上網, 所以遲了回覆!
仔仔方面, 我第一天有問過他, 他說好鍾意學校, 叫我唔好擔心! 但我再問他, 他才說他自己一個座, 隔離沒有同學仔, 再問佢有無識到同學仔, 佢話班裡面有個是幼稚 ...

hi, IP, 好多謝你個提意, 我都試吓PRINT張俾佢試吓先    , 希望可以幫助他, 另外, 其實平時我同仔仔都係好似朋友咁傾計, 好小會好嚴厲咁同佢講嘢 (除非佢有做錯的地方), 最慘宜家連竟傾計佢都唔係好想講學校D嘢咁 , 不過, 我估佢可能係因為對新學校環境有點害怕, 因為一講到英文堂佢就好興奮, 好清楚講出所有事情. 因為佢由細到大對英文反應都好好, 相反, 中文就學習比較困難, 要轉到中文比較多既環境, 可能佢會覺得有點害怕甚至會有很多事情不明白(其實, 我都係唔想佢只專注於英文而缺乏對中文的興趣才選擇給他轉校), 唔知道係咪因為咁樣佢先會這樣, 不過, 我都相信比D時間佢, 等佢慢慢適應, 佢可以克服到, 我們會努力㗎! 多謝你哋支持呀!

原帖由 IP 於 10-9-8 13:31 發表
cody媽媽, 小朋友去新學校都有一段適應期的, 不用太擔心。第1天返學我就印了一張2A班人名紙(校網最新消息下載)給仔仔帶回校, 請他去識同學和記人名,結果他回來就圈了12個名字, 話是他的好朋友(舊生可能著數D),仲有一 ...

回覆 6# sa_sallychan 的文章

阿仔話有4個同學是坐單丁位的, 他們的位置很好, 小息時可以看風景, 很羨慕呢! 老師話月尾會調位。

小女今日既自修簿英文:
      (4)A picture (Hand in 13/9)
我睇唔明咩意思,請大家指教。

can anyone help?

my daughter said she has chinese writing homework today, but she only circle 6 words on the textbook, ONE word missing!!

Can anyone let me know which 7 words??

原帖由 x'mas 於 10-9-9 17:45 發表
can anyone help?

my daughter said she has chinese writing homework today, but she only circle 6 words on the textbook, ONE word missing!!

Can anyone let me know which 7 words??
1.弄濕(書上個濕唔係我甘寫,因我打唔出果個字)     2. 藏在    3. 嘴巴    4.生長    5.一株     6.喜歡7.鮮綠色

各位好, 仔仔由於插班, 未有買小一的課本, 仔仔說老師要買數學書, 習作2上A及良2上, 但手冊只是寫了數作2上A及良2上, 請問有無人知道數書2上要買嗎? 謝謝!

原帖由 melodypoonwk 於 10-9-9 20:58 發表
各位好, 仔仔由於插班, 未有買小一的課本, 仔仔說老師要買數學書, 習作2上A及良2上, 但手冊只是寫了數作2上A及良2上, 請問有無人知道數書2上要買嗎? 謝謝! ...
睇你仔仔既自修薄只寫數作2上A及良2上,就唔使買,但唔知佢有冇抄漏,所以你最好今日打個電話俾老師問清楚。

Thank you very much for your help!!!

原帖由 黃詩淇 於 10-9-9 18:35 發表
1.弄濕(書上個濕唔係我甘寫,因我打唔出果個字)     2. 藏在    3. 嘴巴    4.生長    5.一株     6.喜歡7.鮮綠色

Thanks for your help!

原帖由 黃詩淇 於 10-9-10 07:09 發表
睇你仔仔既自修薄只寫數作2上A及良2上,就唔使買,但唔知佢有冇抄漏,所以你最好今日打個電話俾老師問清楚。

[quote]原帖由 melodypoonwk 於 10-9-9 20:58 發表 我都買左數二上嘅三本書及作業,書早兩日好似有功課做,作業老師要呀仔做p1-18(相信係佢地之前已做的)

這是說要交一張同小朋友的dream job (oral 題)有關的圖片, 阿仔話仲可以加一張自己的大頭相在旁邊。
原帖由 黃詩淇 於 9-9-2010 16:46 發表
小女今日既自修簿英文:
      (4)A picture (Hand in 13/9)
我睇唔明咩意思,請大家指教。

數學書2上A好似已教完, 2上B在小二書單裡已買, 數作2上就應該未做完, 一定要買。

原帖由 sa_sallychan 於 10-9-2010 19:52 發表
[quote]原帖由 melodypoonwk 於 10-9-9 20:58 發表 我都買左數二上嘅三本書及作業,書早兩日好似有功課做,作業老師要呀仔做p1-18(相信係佢地之前已做的)

原帖由 IP 於 10-9-11 18:04 發表
這是說要交一張同小朋友的dream job (oral 題)有關的圖片, 阿仔話仲可以加一張自己的大頭相在旁邊。
阿女琴日話我聽,要搵一張有關的公仔圖片,然後用自己的頭相貼在公仔的身體上。都唔知岩唔岩。

下一堂IT堂你地帶咩書呀?個書包已經咁重,冇理由兩本帶齊架?

原帖由 黃詩淇 於 10-9-12 09:59 發表
下一堂IT堂你地帶咩書呀?個書包已經咁重,冇理由兩本帶齊架?

Hi, 我問亞仔佢話小畫家嗰本書,唔知係咪啱呢??
至於圖片係MY DREAM JOB 想做什麼職業,之後晝圖,將自己將相貼上去,就是這樣了!
‹ 上一主題|下一主題