用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-2A班, 埋位啦......
樓主: IP
go

2010-2A班, 埋位啦...... [複製鏈接]

終於可以放心了,亞仔放學話我知,佢已有三位朋友仔了 ,
唔好意思呀!有事想問問:剛剛睇自修簿內被老師寫了{欠包自修簿}...慘...請問我係咪已被記一次欠交紀錄呀?咁係咪得番四次呀?

放心啦!不會被記紀錄的

原帖由 szewing0213 於 10-9-4 00:55 發表
放心啦!不會被記紀錄的

係咁就放心啦...謝謝你

原帖由 goodmama2003 於 10-9-2 21:33 發表
詩淇媽, IP媽, 你地小朋友好嗎 , 我地小朋友分開左班, 我特來向你們問個好. :)
我粗粗地查左下... 發現有同學仔全級排前3名都分左你地班呀.. 勁呀.. ...
多謝關心,請問知唔知自修簿寫要買兩本Phncs書係咩書來架?邊間書局有得賣?

我都想知這是什麼?我仔本手冊冇寫。令外我想問問,數學星期一是用數a,請問正確嗎?書單冇叫買數a,我想睇下係咪我個仔寫錯,定我冇買!請問可否解答,謝謝

什麼phonics書?
原帖由 黃詩淇 於 4-9-2010 12:17 發表
多謝關心,請問知唔知自修簿寫要買兩本Phncs書係咩書來架?邊間書局有得賣?

我仔仔自修 簿沒寫要買phonics書喎? ? 可能是漏寫了!
不過我最頭痛的是我剛於暑假執野時扔掉所有小一書, 找不到數學的三本「二上」, 好在有轉校同學仔媽咪慷慨送給我, 否則自己又要去買書了。
原帖由 黃詩淇 於 4-9-2010 12:17 發表

回覆 3# sa_sallychan 的文章

數學2上A書應該是小一下學期用的那本。

那數a是要再買嗎?我仔仔沒寫錯?咁常是否正確呢?因常識書中沒有5,請問有沒有家長可幫幫忙提供自修冊中資料?因呀仔寫的我多數是沒有的!麻煩你們吧!先謝謝

原帖由 sa_sallychan 於 10-9-4 17:37 發表
那數a是要再買嗎?我仔仔沒寫錯?咁常是否正確呢?因常識書中沒有5,請問有沒有家長可幫幫忙提供自修冊中資料?因呀仔寫的我多數是沒有的!麻煩你們吧!先謝謝 ...

中文:帶書作2上(1)
英文:Sign Eng Plan
         買2本Phonics書
數學:帶2上A書、2上作及2上(良)
常識:Sci:Bring Book+WB(5)
其他:點收英文書及簽回條
         IT課不用帶書

原帖由 sa_sallychan 於 10-9-4 17:37 發表
那數a是要再買嗎?我仔仔沒寫錯?咁常是否正確呢?因常識書中沒有5,請問有沒有家長可幫幫忙提供自修冊中資料?因呀仔寫的我多數是沒有的!麻煩你們吧!先謝謝 ...

常識:Sci:Bring Book+WB(5),則係:New General Studies 2-5Love of Nature(2010)+New General Studies W/B 2-5Love of Nature(2010)

買2本Phonics書,我唔知係咩野。

數學:帶2上A書、2上作及2上(良),呢3本我估應係上學期的書。

真係好感激大家熱心幫助!謝謝!真的謝謝!

真係唔好意思,又有事想問各位家長!請問深藍色手冊是否被老師收了?我仔仔沒有了!慘啦!時間表在裡面,現在不知明天上什麼堂,怎辦好呢?

原帖由 sa_sallychan 於 10-9-5 19:48 發表
真係唔好意思,又有事想問各位家長!請問深藍色手冊是否被老師收了?我仔仔沒有了!慘啦!時間表在裡面,現在不知明天上什麼堂,怎辦好呢?
請查看私人信息。

原帖由 黃詩淇 於 10-9-5 20:47 發表
請查看私人信息。

黃詩淇媽媽:

真係好多謝你,好多謝您比您電話我,many thanks! 我剛開學真係好亂,咩都唔知,好在有你熱心的幫助! thanks a lot!

感謝每一位家長!

各位媽媽你們好!  我仔仔Cody 都是新插班生, 今年都會在2A班, 開學了數天, 我有些事情都不太清楚, 不過今天在這裡遇見你們, 我很開心, 請各媽媽多多指教!

原帖由 sa_sallychan 於 10-9-1 23:01 發表
HELLO! 各位家長你好呀!我仔仔是新插班生,今年會在2A班,請各位多多指教!

可以考慮在自修簿貼一份時間表,這會比看手冊更方便。
原帖由 sa_sallychan 於 5-9-2010 19:48 發表

你好啊,cody媽媽, 小朋友返學開心嗎? 我仔仔話有4位新同學呢。我們經常都有不明白的事情, 在這裡都不時會互相提點, 不要客氣。今天我又有一個問題: 明天上常識堂, 有4本書及作業,要帶哪一本才是? 要全部帶去又加重了書包重量!你們點做?
原帖由 melodypoonwk 於 6-9-2010 12:02 發表
各位媽媽你們好!  我仔仔Cody 都是新插班生, 今年都會在2A班, 開學了數天, 我有些事情都不太清楚, 不過今天在這裡遇見你們, 我很開心, 請各媽媽多多指教!

...
‹ 上一主題|下一主題