用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 hlep!請問鑽石山靈糧堂同九龍塘迦南(正校) 如何選擇 ...
go

hlep!請問鑽石山靈糧堂同九龍塘迦南(正校) 如何選擇 [複製鏈接]

本人小兒已在迦南讀N1, 故可直升上K1, 但因地點鑽石山糧靈堂近我們地區, 我們住宏景花園, 能否告訴我兩校的取捨。
   0    0    0    0

當然係鑽石山靈糧啦, 我有朋友係一間出名既直資小學任教同interveiw小一收生, 佢話迦南唔入流, 但dhll就有提過好, 佢地都會收dhll既學生.

原帖由 tototo 於 10-8-30 00:11 發表
當然係鑽石山靈糧啦, 我有朋友係一間出名既直資小學任教同interveiw小一收生, 佢話迦南唔入流, 但dhll就有提過好, 佢地都會收dhll既學生.

請問你朋友係教邊間小學, 可否講吓迦南如何唔入流法呀.

我都想知點解九龍塘迦南唔入流呀! 因都有好多家長讚,而且有家長讀佢N1及升K1都考到CCKG基督堂名校。

我將會搬去鑽石山,請問除了靈糧堂外,還有沒有其他較好的幼稚園?

我亞B在九龍塘迦南讀PN,但都會轉去別的幼稚園讀K1。我身邊有不少小朋友讀迦南,雖然程度唔係特別深,但絕對唔系淺。我會話迦南唔好嘅地方係佢沒有特別好突出的長處,又沒有跟別的小學有聯系,我會話這間係一間中規中舉,但有個好校舍和設施的幼稚園,唔敢講全部老師都好好,但起碼我d朋友都滿意自己小朋友嘅老師!
我唔知咩叫做"唔入流",但我都想知邊d學校至叫"入流"!
咩學校(幼稚園)有會有小朋友可以考到人好的小學,校網特別重要,唔讀幼稚園都一校有好大機會人到好學校!
至於你話人流嘅幼稚園又係咪一定入到好嘅小學呢?如果唔一定,咁個間幼稚園又係咪"入流"呢?!
靈糧堂有佢嘅獨特長處,但課程也不算深,對我來說,都係一間好學校,但我就唔知佢"入唔入流"!
媽咪可以按學校的長處和自己著重的去排priority,唔match自己requirement的可以唔排。
唔好介意我有點"激動",我好唔鍾意d人以"專業"的口吻,"一鎚定音"去踩低別的學校…每間學校有有長處同短處…多人鍾意的學校一樣有媽咪讀過都同小朋友轉校…

醒目開學勳章

原帖由 天天2010 於 10-8-30 13:14 發表
我都想知點解九龍塘迦南唔入流呀! 因都有好多家長讚,而且有家長讀佢N1及升K1都考到CCKG基督堂名校。

cckg 無K1 架喎~ 佢點考呀?!

不過~ cckg收生係睇小朋友性格, 唔係睇讀邊間K1架~

醒目開學勳章

非常同意sheffield的講法!

原帖由 kerkermui 於 10-8-30 17:40 發表

cckg 無K1 架喎~ 佢點考呀?!

不過~ cckg收生係睇小朋友性格, 唔係睇讀邊間K1架~

我的理解, 該位媽媽的意思係個小朋友在迦南讀 n1 同 k1, 之後考到 cckg.

原帖由 sheffield 於 10-8-30 15:01 發表
我亞B在九龍塘迦南讀PN,但都會轉去別的幼稚園讀K1。我身邊有不少小朋友讀迦南,雖然程度唔係特別深,但絕對唔系淺。我會話迦南唔好嘅地方係佢沒有特別好突出的長處,又沒有跟別的小學有聯系,我會話這間係一間中規中舉,但有個 ...

你o甘"激動"但comments仍然o甘中肯
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 天天2010 於 10-8-28 12:18 發表
本人小兒已在迦南讀N1, 故可直升上K1, 但因地點鑽石山糧靈堂近我們地區, 我們住宏景花園, 能否告訴我兩校的取捨。

我跟你的情況完全一樣,個人覺得鑽石山靈糧堂與迦南差不多,不想阿仔再適應一次,也懶得去多次interview,辛苦大人,又辛苦小朋友,所以差不多的學校,我就唔再報了。

其實我都有諗過唔想小朋友再適應呢個問題。但我小朋友搭校巴回程都要一個鐘, 我覺得車程時間真係太長啦, 加上我都唔知鑽石山靈糧堂收唔收我個仔, 但如果我唔去面試就肯定唔駛諗(機會都無埋),如果佢收我個仔, 我就想佢讀靈糧堂, 因為好似您話差不多的學校。

車程都係其中一個重要的考慮因素…如果我係你,我會試考靈糧堂,因為我不能接受一程車都要一個鐘,再者,靈糧堂都係一間好學校…

原帖由 天天2010 於 10-9-1 15:42 發表
其實我都有諗過唔想小朋友再適應呢個問題。但我小朋友搭校巴回程都要一個鐘, 我覺得車程時間真係太長啦, 加上我都唔知鑽石山靈糧堂收唔收我個仔, 但如果我唔去面試就肯定唔駛諗(機會都無埋),如果佢收我個仔, 我就想佢 ...

靈糧堂都係一間好學校…

個人覺得迦南差得多,懶也去多次interview

靈糧堂好似唔收學卷, 同埋學費貴過迦南好多架喎.  同埋靈糧堂好似冇 outdoor playground.

靈糧收學劵架喎... 未扣學劵學費應該係二千幾, 不過佢地d 雜費都幾貴!

原帖由 chanwendy 於 10-9-2 10:48 發表
靈糧堂好似唔收學卷, 同埋學費貴過迦南好多架喎.  同埋靈糧堂好似冇 outdoor playground.
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

我仔剛在DHLL開学K.1, 這是一間開心, 以基督教精神及活在音樂的童年為教學宗旨,主張孩子思考, out-going, 閱讀,無乜功課, 訓練出孩子主動, 發問, 探究, 自信! 我仔一班25人有3個教学多年的班主任, 今年開始每級K.1,K.2, K.3各有一個native speaker外國人English teacker for 每一級, 減咗学卷約$1200/per month, 另每學期有約2千幾雜費include茶點,冷氣費....etc. 至於outdoor係無, 但好天時play room会開落地玻璃門!
真係在乎你想你小朋友在活動教學, 好開心的kindergarten抑或是push好緊的學校, 加埋你小朋友係咩性格, 將來你想派位或是直資私校, 因我極吾buy香港教育制度, 我prefer亞仔開心無壓カ下成長, 好好享受6歲前的記憶! 我去年12月收到waiting list幾傷心無助, 再留定位在啓思小學附屬幼稚園和學之園, 好彩最後神安排咗呢份大禮物比我, 由waiting 轉回正取生!
努力加油各媽媽們!!

原帖由 little-noon 於 10-9-2 11:24 發表
我仔剛在DHLL開学K.1, 這是一間開心, 以基督教精神及活在音樂的童年為教學宗旨,主張孩子思考, out-going, 閱讀,無乜功課, 訓練出孩子主動, 發問, 探究, 自信! 我仔一班25人有3個教学多年的班主任, 今年開始每級K.1,K ...

聽完大家講,我都係唔報啦,因為而家讀緊呢間n1同呢間都差唔多,重要有outdoor playground
‹ 上一主題|下一主題