用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 KM K1 am class 報到
樓主: Smallpigbb
go

KM K1 am class 報到 [複製鏈接]

回復 159# kerkermui 的帖子

我想問你o地講o既phonics book係咪English First 1A呀?

Only English First is used sofar.....I didnt have any Phonic book neither

醒目開學勳章

回復 161# Smallpigbb 的帖子

no la.. it's another book

恐龍媽,

唔該曬你話我知道,因為我o地班真係無派過,真係奇怪喇

回復 1# Smallpigbb 的帖子

係最初學校派的通告,有話你知要帶邊幾本書,又會派邊幾本,我睇番佢話逢週五派回phonics,但又會收回來說普通話,之後在週一又派回。。
常存喜樂、感恩和樂觀的心,勇往直前吧!

回復 165# bonnielhp 的帖子

正正媽咪,

唔該曬呀,我都問過同學仔,我o地班真係唔派過,所以可能聽日返學要問問老師,因為都成兩個禮拜無派過喇。

唔該曬o甘多位解答,我今日收到o個本phonics 書啦。

想問下:生日會係咪只要帶個生日袋(裝通告袋同茶點?)返學校就ok?

我今日以為要拿書包回去,點知書包裡的東西全部無郁過,功課都無收。

阿仔今日生日會,主角之一,唔知玩得開唔開心呢?

佢話去左影相相,有個Thomas cake。

其他野就無乜點講。

醒目開學勳章

原帖由 fafa_yim 於 10-9-24 17:37 發表
想問下:生日會係咪只要帶個生日袋(裝通告袋同茶點?)返學校就ok?

我今日以為要拿書包回去,點知書包裡的東西全部無郁過,功課都無收。

其他 ...

yes, casual wear and b'day bag only~

Dino said.. they have pineapple and sausage =)

原帖由 kerkermui 於 10-9-24 20:40 發表

yes, casual wear and b'day bag only~

Dino said.. they have pineapple and sausage =)

pineapple and sausage...........make from hinhin's mami, hehe...............

Does he said: um....yummy yummy??? 

casual wear is ok? oh, hinhin wear  school uniform already.

wakaka.............

醒目開學勳章

原帖由 fafa_yim 於 10-9-25 10:22 發表

pineapple and sausage...........make from hinhin's mami, hehe...............

Does he said: um....yummy yummy???

casual wear is ok? oh, hinhin wear  school uniform already.

wakaka............ ...

哈哈~ yummy 呀!
個衰豬平時pizza上面d菠蘿又唔食, 但係菠蘿腸就食喎~ 都唔知搞乜!

係呀~ casual wear咋, 記得下次生日會唔駛著校服喇..

生日快樂! 原來係你仔仔生日.
我女只係識講有個藍色Boy生日, haha! 仔仔係咪著藍色衫?
原帖由 fafa_yim 於 10-9-24 17:37 發表

其他 ...

其他 ...

係呀,著便服,跟住帶生日會帶,裡面放通告帶、茶點、杯同濕毛巾,因為如果當個月無人生日佢o地就唔會有蛋糕食喇。

至於仔仔話影咗張相就會o係學期尾時有個folder俾你返喇,裡面有你小朋友o係學校裡面o既生活相。

原帖由 余魚媽 於 10-9-25 12:56 發表
生日快樂! 原來係你仔仔生日.
我女只係識講有個藍色Boy生日, haha! 仔仔係咪著藍色衫?

多謝晒。
不過我地著左校服呀。
藍色衫可能係另一位生日的同學仔。

今日收到張通知,訂購English First CD and CD-ROM同埋歌歌。

大家係咪都會訂架?

唔知好唔好呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 fafa_yim 於 10-9-29 21:36 發表
今日收到張通知,訂購English First CD and CD-ROM同埋歌歌。

大家係咪都會訂架?

唔知好唔好呢?

我無睇通告袋添~~~
應該就唔買喇.. 上堂教咗, d嘢又唔係好複雜, 唔駛响屋企又要play幾十次啦!
恐龍家

我都打算唔買,英文可以自己教到,唱歌就叫個女唱俾我聽咪ok囉。

我到e家為止都搵唔到你地之前講個隻cd,唔知有無媽媽得閒燒隻俾我呢?都唔知係老師無派,定係我自已放左去邊,搵左幾日都搵唔到。

唔該晒。

我老公話買晒喎,係屋企播下歌,大家都識唱就好d,因為阿仔唔會唱俾我地聽的。

原帖由 fafa_yim 於 10-10-2 10:21 發表
我到e家為止都搵唔到你地之前講個隻cd,唔知有無媽媽得閒燒隻俾我呢?都唔知係老師無派,定係我自已放左去邊,搵左幾日都搵唔到。

唔該晒。

我老公話買晒喎,係屋企播下歌,大家都識唱就好d,因為阿仔唔會唱俾我地聽的。 ...

你講o個只Phonics CD?個封面係綠色o既,應該係第一日返學老師派書o既時候一齊派,你一定有o家,你應該有一本唱書一本故事書同CD o家,用橡根扎住一齊派o家。

原帖由 Smallpigbb 於 10-10-2 14:46 發表

你講o個只Phonics CD?個封面係綠色o既,應該係第一日返學老師派書o既時候一齊派,你一定有o家,你應該有一本唱書一本故事書同CD o家,用橡根扎住一齊派o家。 ...

我有本故事書,都有唱遊書,但就搵唔到cd呀。頭痛ing.......

‹ 上一主題|下一主題