用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 KM K1 am class 報到
樓主: Smallpigbb
go

KM K1 am class 報到 [複製鏈接]

最近仔仔唔知點解好似唔係好想返學咁。
每朝起床,樣樣拖慢來做,擦牙洗臉,食早餐,著校服,樣樣都慢,搞到有時坐校巴都遲少少。

問佢返學係咪有唔開心,佢又話開心喎。
但一著校服,就話唔想著。

你地的寶貝有這情況嗎?可以怎樣改善情況?

醒目開學勳章 貢獻勳章

因為天氣涼咗, 個人痴床咗囉!

我嗰個都係架.. :;pppp:
恐龍家

我囡又無咁情況喎,相反越來越喜歡返學。
反而我擔心亞囡係咪跟唔到課程,問佢隻隻字都唔識讀,連同學名都只係講到一個。
原帖由 fafa_yim 於 10-10-6 10:19 發表
最近仔仔唔知點解好似唔係好想返學咁。
每朝起床,樣樣拖慢來做,擦牙洗臉,食早餐,著校服,樣樣都慢,搞到有時坐校巴都遲少少。

問佢返學係咪有唔開心,佢又話開心喎。
但一著校服,就話唔想著。

你地的寶貝有這情況嗎?可以怎樣改 ...

原帖由 余魚媽 於 10-10-6 15:17 發表
反而我擔心亞囡係咪跟唔到課程,問佢隻隻字都唔識讀,連同學名都只係講到一個。

認字呢D慢慢嚟啦,都只不過係剛剛開學一個月,你咪試o下每日同佢認o下囉,好似當玩遊戲o甘,但我就無我都係一個禮拜認一次,不過有時佢o地會o係老師面前認得好D,o係亞媽面前認唔到o家。

Sorry,好少上嚟,依家先報到會唔會過咗deadline?
仔仔Ryan K1CA由N1CA上嚟其中一個舊生.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ryanmun 於 10-10-7 10:39 發表
Sorry,好少上嚟,依家先報到會唔會過咗deadline?
仔仔Ryan K1CA由N1CA上嚟其中一個舊生.

hihi~~~
我都唔係好記得阿仔d同學仔嘅名..
我係國笙媽媽呀~ 阿仔今日有幾聲咳, 無返學呀~~
恐龍家

國笙媽媽, Ryan仔成提起蔡國笙ga! 仔仔點呀?希望快啲好番啦! 你仔仔好叻仔! Ryan油顏色仲係出哂界,你仔仔已經可以自己油得靚靚喇!
Ryan仔話比我知佢係蘋果組,佢話仲有香蕉組同埋提子組,有冇人知道係唔係真ga?佢講嘅時候响到笑,好係整古緊我咁!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ryanmun 於 10-10-7 11:44 發表
國笙媽媽, Ryan仔成提起蔡國笙ga! 仔仔點呀?希望快啲好番啦! 你仔仔好叻仔! Ryan油顏色仲係出哂界,你仔仔已經可以自己油得靚靚喇!
Ryan仔話比我知佢係蘋果組,佢話仲有香蕉組同埋提子組,有冇人知道係唔係真ga?佢講嘅 ...

我嗰隻仔唔講學校嘢架! 問都未必答.. 所以我都未聽過香蕉蘋果提子呀..  哈哈~ Ryan有無話國笙上堂好曳, 成日走嚟去去呀?!

我隻麻煩人氣管唔好, 好易咳架! 我估呢幾人涼d, 吹親啦~ 佢無乜事, 好生猛, 我想睇清楚佢氣管點先俾佢返學..
吳老師啱啱打俾我問候佢..
恐龍家

唉,我個女o尋日起身探熱37.7都無返學去咗睇醫生,原來喉嚨有D紅,醫生叫休息兩日,佢都無發到燒算好彩,聽日都可以返學喇。

希望國笙都快D好返啦。

邊本叫"主題書"?
老師留左字條叫唔使帶.

PS 天氣轉涼,大人,小朋友都要保重

原帖由 余魚媽 於 10-10-7 19:32 發表
邊本叫"主題書"?

老師留左字條叫唔使帶.

主題書咪係本中文故事書,上次係第一天上學,今次係布娃娃不見了,第一日返學張通告寫只係帶英文書同普通話書就得喇。

原帖由 小曳人 於 10-10-7 12:43 發表

我嗰隻仔唔講學校嘢架! 問都未必答.. 所以我都未聽過香蕉蘋果提子呀..  哈哈~ Ryan有無話國笙上堂好曳, 成日走嚟去去呀?!

我隻麻煩人氣管唔好, 好易咳架! 我估呢幾人涼d, 吹親啦~ 佢無乜事, 好生猛, 我想睇清楚 ...

我個仔又係氣管敏感,醫生話要大d先會改善。
好易咳,大喊完,咳;食多左甜野,咳;天氣轉,又咳。
你有無乜野方法用緊?減少咳情況?

我個醫生介紹左隻藥食,佢話補肺用,要食成年再睇情況。

原帖由 小曳人 於 10-10-6 11:00 發表
因為天氣涼咗, 個人痴床咗囉!

我嗰個都係架.. :;pppp:

係?咁點?有無好辦法?

原帖由 余魚媽 於 10-10-7 19:32 發表
邊本叫"主題書"?
老師留左字條叫唔使帶.

我都收到張紙。係咪個個都有架?
因為阿仔書包只有普通話書同英文書,主題書無,但都收到張紙。我以為自已搞錯左。

原帖由 余魚媽 於 10-10-6 15:17 發表

咁就好啦,越來越鐘意返學,最鐘意聽到呢d。

認字,我都係同阿仔玩遊戲咁認。我印晒A4 size,大大隻同佢一齊認,佢好鐘意玩,學校教的都識晒。

我平時仲同佢認。。基礎漢字500。。。個d字,佢鐘意認字。

但同學名,老師話佢同一個同學仔好好朋友,佢只係講得出個個名,其他同學仔佢就唔講,蘋果提子個d都無提過。

但間中就提下吳老師今日叫佢地做乜乜咁囉。

仲有個問題,10月25日做評估,請問評估乜野?我地有乜要做?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 fafa_yim 於 10-10-8 09:12 發表

我個仔又係氣管敏感,醫生話要大d先會改善。
好易咳,大喊完,咳;食多左甜野,咳;天氣轉,又咳。
你有無乜野方法用緊?減少咳情況?

我個醫生介紹左隻藥食,佢話補肺用,要食成年再睇情況。 ...

我早兩三個月開始俾佢食fish oil.. 我自己食咗2-3年, 係有好到, 但係佢食咗就未見效.. 不過感覺上咳會快少少好返囉! 我見佢肯食, 上次baby expo 入咗半年貨喇!

我自己最近都發作.. 咳咗個幾月, 買咗兩次健康工房嘅鱷魚湯明顯好咗.. 飲埋第三次就清哂! 所以等個傻仔d鼻水清咗, 得返d咳, 我就會買俾佢試吓~ 好過食西藥 (無鬼用!) 中藥佢又唔肯飲~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 fafa_yim 於 10-10-8 09:16 發表

係?咁點?有無好辦法?

我個無乜太大問題, 因為我預好早叫佢起身 (我家兩位公子, 好多時都6點半醒, i.e. 我都要醒! 咁佢一個星期個1-2日遲過我醒囉~), 同我玩一陣先出門口
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 fafa_yim 於 10-10-8 09:26 發表
仲有個問題,10月25日做評估,請問評估乜野?我地有乜要做?

我會~ 乜都唔做!
恐龍家

淇淇媽,

嘉淇無咩事嗎?日勤呢幾日都開始有的唔舒服
呢的天氣真係玩死人架!!!!

講起認字,我都好頭痛
日勤完全無心機認,你呢頭做巧課教佢認
轉頭立即就唔記得,我都無晒辦法
你地有咩方法令到佢地記得的字架!!!!
‹ 上一主題|下一主題