用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

編班 [複製鏈接]

剛去電李小問何日可上網睇, 她說要1/9回校才通知學生, 我想像到當日會否好混亂?
   0    0    0    0
[

學校梗做法, 在行政上, 可以話唔掂, 有乜理由梗安排, 以前都話開學前二日知, 梗學生都有心理準備, 知道自己大概會同邊個一班, 起碼都放心啦,其實比起傳統學校, 在放暑假前(派成績表當日)已知, 我地的學校已經輸咗好一條街,如你所說要當日先知,細佬仔一定要自已係樓層搵, 我都唔明掂解唔可以早點公佈下, 學校點解要梗樣安排

今早已經打過去問,佢話1号返到學校小朋友自己上番所屬樓層會有老師安排,我話咁點早會、點排隊呀?小一都知派邊班啦,我話成一百廿幾人响一層樓點安排呀?小朋友心急實你推我撞,到時有碰撞咁點算。一向都係8月尾擺上網架啦,我問佢點解今年要製造混亂,佢猛話會反映,天氣又熱又焗,我跟住話而家唔係要你反映,係要31号前將班別安排放上網呀,真激氣!

但我前排打電話問學校,學校叫我8月30日上網睇喎?
其實我都唔明白學校點解要咁遲先公佈,我以為轉左新校長會改燮提早比家長知道小朋友編邊一班,我見考試時間改左?

重有早幾年上校車係小朋友各自上校車,舊年就要在有蓋操場等齊人先上車返屋企,天時暑熱,個個熱到一身汗先上車,最容易病,咁多人一齊排隊等車咪仲易交义感染。校方嘅解釋話危險,但啱啱打完放學鍾係唔會咁快可以開車囉,就算係開始出車,可以叫保母企响樓梯附近帶小朋友囉,日日放學返嚟好似游完水咁,成身濕哂。我都親眼見過校車陳叔帶遲落嚟嘅小朋友上車,其實真係反映吓。

其實早一兩天將資料放上網,有幾難?真不明白校方為何這樣處理。

真係希望李小改下這個情況,早些比家長知有乜問題,足足有成個幾月比你學校編班,編好左又唔願放上網比家長知,須唔須要搞到咁神秘呢?

思考左幾日, 真的不明點解要1/9回校才知道編咩班?
[

原來真係1/9小朋友返到學校先知道編邊一班!真係想問校長搞乜,人手唔夠咩,一定要整到小朋友開學混亂D好咩?

唉 ﹗既然可以係學校網教學生九月一日點做,為何不把分班表上網呢﹗究竟不上網有什麼好處?希望當天不要難為了學生及老師。

ridiculous:;pppp:

回咁多位家長:

實情係咩一回事, 我都唔多清楚, 因為我冇打過返學校, 但要小朋友9月1日返學校睇編班, 我個人覺得有好有壞...

好處:
記得呢家玩意, 我係升中時先玩, 估唔倒小朋友提早2年玩, 我會同阿仔講, 係呀, 以前喺升中時期先可以自己返學校睇編班, 感覺都好刺激, 因為唔知自己會讀邊班? 會有咩同學仔同班嘛? 加上, 某程度上, 我覺得小朋友自己睇編班亦可以多個機會讓佢地獨立... 因為我個仔早2年已經自己上網睇編班, 睇有咩同學仔同班,所以對佢嚟講今次好有刺激感~

我認為既壞處:

講真, 我從來都冇諗過要教阿仔包書, 因為佢由細到大小肌肉都唔好, 加上, 我自己真係好鐘意包書, 以往, 校網會喺開學前3日出通知, 我就會喺果3日入面, 包好晒所有書本, 但.... 今年就! 眾所周知, 每年開學頭, 就係家長會忙到爆既日子, 小朋友冇功課做, 但家長就會做到隻狗咁, 因為忙住要簽一大堆通告, 簽手冊, 開票等等..... 今年, 有幫小朋友包開書既家長, 就可能會多添一份功課喇....

但整件事, 校方亦有接家長電話, 了解點解會咁? 有咩問題等.... 但我知道以往有家長上網睇完編班後, 就打返學校投訴自己小朋友編果班唔好, 要求轉班, 亦有小朋友投訴唔想同某某同班, 又要求轉班, 講真, 開學前, 全世界既師生家長都同樣忙到爆. 但重要再處理特變事件, 校方今年咁做, 我相信, 絕對係因為有一班非常既家長, 會做非常事..... 我亦會投呢一票!
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

回覆 12# 家熹媽咪 的文章

To : 家熹媽咪

多謝你返來住持大局 !
忍不住出來對你的回應讚好 !

To : 各位家長

我沒有打電話到學校問原因,
也沒想過要問,
只是叫阿仔明天落校車就上所屬樓層,
然後問老師讀邊一班

自從上次中數事件, 這裡便變得沉寂
no news is good news !
為了這麼小的事又無風起浪,
何必呢, 唉~~

其實令我最擔心的,是學校以行政方便為第一位,而忽略了學生的利益。一所好的學校,學生利益應高於學校行政上的方便,。以往,我的小朋友總喜歡留意在這些時間,自己和那些同學一班。對於今年的安排,他顯得有些不安,其實小朋友也有不少壓力,能讓他們有充足的心理準備,相信會是一件好事。

原帖由 acalbum 於 10-8-31 15:11 發表
To : 家熹媽咪

多謝你返來住持大局 !
忍不住出來對你的回應讚好 !

To : 各位家長

我沒有打電話到學校問原因,
也沒想過要問,
只是叫阿仔明天落校車就上所屬樓層,
然後問老師讀邊一班

自從上次中數事件,  ...

acalbum:

唔好講到主持咁緊要, 哈哈... 只係學期頭喇, 先又有d時間上bk, 可能一陣又唔見咗我啦... kakak ^^

其實唔好講到話無風起浪咁嚴重, 在坐每個父母都緊張自己小朋友, 哽係會有所緊張, 亦有所擔心, 我亦不例外...

今次事件, 正正反影學校亦唔希望再有上年事情發生, 所以先有咁既決定, 但.... 最後點都好, 要相信學校每個決定, 戚既都係小朋友著相....
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原帖由 hkangel89 於 10-8-31 16:28 發表
其實令我最擔心的,是學校以行政方便為第一位,而忽略了學生的利益。一所好的學校,學生利益應高於學校行政上的方便,。以往,我的小朋友總喜歡留意在這些時間,自己和那些同學一班。對於今年的安排,他顯得有些不安,其實小朋友也有 ...

angle :

坦白講, 我自己又覺得, 9月1號先編班, 同之前編班, 2者同行政上又好似拉唔上關係? 但, 因為家長們只會企喺自己方向, 同埋小朋友方向去諗, 所以就唔會諗倒學校之所以有咁既決定, 到底係點解?

小朋友當然希望可以早d 知道,邊個同自己同班, 我地家長又可以早d 整理課本,唔好堆埋一齊做.... 但, 無奈地, 結果都唔係我地所想. 既然學校有咁既決定, 我地唯一可以做既就係點去同小朋友講呢件事...

原帖由 家熹媽咪 於 10-8-31 17:37 發表

angle :

坦白講, 我自己又覺得, 9月1號先編班, 同之前編班, 2者同行政上又好似拉唔上關係? 但, 因為家長們只會企喺自己方向, 同埋小朋友方向去諗, 所以就唔會諗倒學校之所以有咁既決定, 到底係點解?

小朋友當 ...

其實21/8 小一家長會已經post 出了編班名單,而且都交代時開課當日安排.可能沒有參加的家長唔太清楚,今年是沒有post 編班名單上網.

親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

我所說的行政考慮其實好簡單:
1.如果學校認為post 上網會引致家長打電話要求調班,便已是行政上的考慮(免了自己的痳煩),但似乎引致更多家長打去問為何不post上網。
2.如果post上網花了老師時間,因此不做算了。這也是行政上的考慮。
其實,問題不是網上有冇名單的問題,而是這樣的改動,對學生及家長帶來了什麼好處,是否真的比post好?

補充:剛看到學校有了新網頁,如果是這原因而不post編班,則可以理解,因要改動網頁。

其實, 我覺得學校方面咁多年的處事方針,都唔夠成熟, 往往斬腳趾避沙虫, 每次遇到問題就去避, 以下兩件事為例
1.好似考試派卷, 因有家長與老師間對答案有不同見解,為咗避開麻煩, 於是該年即刻不派卷,
學校有否想過, 對於想派卷, 想了解仔女邊方面唔好, 好讓自己能幫助仔女多點的家長, 又如何交代,

2. 今次事件, 如你所說, 在我來看, 亦是如此, 另數轉中亦一樣, 為何引起咁多迴響?????????因為校方忽略咗家長的知情權, 校方應多加強對小部份家長的溝通, 而唔係一刀切地不考慮大部份家長的意願

原帖由 家熹媽咪 於 10-8-31 17:37 發表

angle :

小朋友當 ...

原帖由 hkangel89 於 10-8-31 21:32 發表
我所說的行政考慮其實好簡單:
1.如果學校認為post 上網會引致家長打電話要求調班,便已是行政上的考慮(免了自己的痳煩),但似乎引致更多家長打去問為何不post上網。
2.如果post上網花了老師時間,因此不做算了。這也是行政 ...

Angel :

或者係我頭腦太簡單, 我冇諗到咁覆雜啦... 不過, 今朝眼見情況都唔太亂, 小朋友大多都好接受, 及笑容好燦爛, ^^ 希望新學年, 大家都進步啦~
‹ 上一主題|下一主題