用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-3B班同學仔,請進!
樓主: kit-long
go

2010-3B班同學仔,請進! [複製鏈接]

14/9

中: 1) 明交26週(1,2+對)
      2) 作改 P.2-4
      3) 預習書 P.57 - 想問要做什麼??亞囝應該寫錯咗。

數: 1) 良 P.33+對+改

視: 1) 明帶用具(廣告彩)

其他:
1)  派發閱讀紀錄表
2)  派發專題設計P.1-3+封面(課堂內完成, 未完成-在
      家做)& P.11-實地考察(2-7週期間,自行完成)
3)  派發Scholastic book 訂購表格

通告: 24号+2份= (3份)

原帖由 11kingdom28 於 10-9-14 16:44 發表
14/9

2) 作改 P.2-4
      3) 預習書 P.57 - 想問要做什麼??亞囝應該寫錯咗。

Eng: Eng Plan-16/9 Oral(Weather Report) -
        係咪即係要背晒Poem(1,2)????

其他:
1)  (簽回)派發閱讀紀錄表
2)  派發專題設計P.1-3+ ...

各位Daddy/Mami,
如有错漏, 請告知, thank you very much.

Bosco'mum

中文科我個仔都有寫"預習書 p.57";

常識: Day 6 交專題P.1-3

原帖由 11kingdom28 於 10-9-14 16:44 發表
14/9

2) 作改 P.2-4

其他:
1)  派發閱讀紀錄表
2)  派發專題設計P.1-3+ ...

先來said hi 先, 小女.. Cicei ! 辛雅斯 !

me too.

原帖由 陳師奶 於 10-9-14 17:39 發表
中文科我個仔都有寫"預習書 p.57";

常識: Day 6 交專題P.1-3

Thanks! I will try to take a look.

原帖由 joannespapa 於 10-9-14 15:32 發表
有訂過,有好多類型嘅書選擇,有啲外面書局好少見到,值得揀番啲畀小朋友

Hello, wellcome Cicei!

原帖由 andrew02 於 10-9-14 18:06 發表
先來said hi 先, 小女.. Cicei ! 辛雅斯 !

Bosco Mum,

Eng??我想不是要做功課.而是老師教.

原帖由 11kingdom28 於 10-9-14 17:17 發表

各位Daddy/Mami,
如有错漏, 請告知, thank you very much.

Bosco'mum

15/9 功課

中: 1. 詞語
      2. 造句預習

英: 1. Do smart hello a4 No. 2-6 on GE book

數: 1. 良 p.34 + 對 + 改
      2. 作p.26

其他: 視:帶剪刀, 膠水

kit-long,
上次中文詞語原來係8組, 我個仔寫漏左一組, 所以報錯料, 真係唔好意思囉!

原帖由 陳師奶 於 10-9-15 16:40 發表
15/9 功課

中: 1. 詞語(1.餅罐2.厚布3.封面4.筆迹5.薄紙6.承載
                 7.斜路8.志願9.寶貝)
      2. 造句預習(1.志願 2.寶貝) - 各作一句
      3. 明天中默(1.1課+1.2詞)

英: 1. Do smart hello a4 No. 2-6 on GE book

2. 作p.26

kit-long,
上次中文詞語原來係8組, 我個仔寫漏左一 ...

陳師奶

不要緊,你已經好好,寫上綱,我可以對下,個仔不知何時明白.

原帖由 陳師奶 於 10-9-15 16:40 發表
15/9 功課

中: 1. 詞語
      2. 造句預習

2. 作p.26

kit-long,
上次中文詞語原來係8組, 我個仔寫漏左一 ...

16/9

中: 1) 作 P. 5-7
      2) 26週3,4 + 對(20/9交)

英: 1) Bring Poem(1,2) + Phon bok
      2) Sup Ex.1 P.4 - No 6,7,8

數: 1) 作 P.27-28
      2) 書 P. 25,26

普: 1) 工(1)

其他: 1) 派 Time to Celebrate WS(Unit 1)
        2) 明游泳 (帶游水用品)

唔該哂!唔知點解啲功課一日忽然間好多,一日又好少,平均啲我哋冇咁辛苦啦

原帖由 11kingdom28 於 10-9-16 16:51 發表

16/9

中: 1) 作 P. 5-7
      2) 26週3,4 + 對(20/9交)

英: 1) Bring Poem(1,2) + Phon bok
      2) Sup Ex.1 P.4 - No 6,7,8

數: 1) 作 P.27-28
      2) 書 P. 25,26

普: 1) 工(1)

其他: 1) 派 Time to Cele ...

我聽日會去做游泳班家長義工, 你地有無人去呀?

陳師奶,

我的仔黃傑朗)有濕疹,可不可以提他去沖身,回家後容易處理. ,thanks!

原帖由 陳師奶 於 10-9-16 19:37 發表
我聽日會去做游泳班家長義工, 你地有無人去呀?

好呀, 我盡量吖, 其實我未做過家長義工, 都未知安排咩工作俾我做, 我做完再上黎報料啦!

原帖由 kit-long 於 10-9-16 21:08 發表
陳師奶,

我的仔黃傑朗)有濕疹,可不可以提他去沖身,回家後容易處理. ,thanks!

原帖由 joannespapa 於 10-9-16 17:39 發表
唔該哂!唔知點解啲功課一日忽然間好多,一日又好少,平均啲我哋冇咁辛苦啦

Hi, joannespapa, 唔駛唔該!
我都唔係好明白。問過同校車5年級家長, 佢都係咁講, 真奇怪! 冇法啦, 唯有頂硬上啦! 大家加油!

Bosco's mum

原帖由 陳師奶 於 10-9-16 22:28 發表
好呀, 我盡量吖, 其實我未做過家長義工, 都未知安排咩工作俾我做, 我做完再上黎報料啦!

陳師奶 & kit-long ma,

雖然今日不是我負責嘅日期, 但我今日都會去做義工家長, 往年亦有参與。所以知道當時佢哋嘅時間係非常趕。於飯後約12:30, 家長会在3/F校務處外等佢哋落嚟, 上車前數人數後, 上車看管佢哋。直到下車後, 到更衣室換衫, Daddy/Mami-分別到男女更衣室協助小朋友更衣, 出到池邊再点人數。當佢哋游完水, 就即到更衣室抹身、更衣後就離開, 於上車前再點多次人數後, 便回校放學(家長可不跟車回校)。

kit-long ma, 因我不能入男更衣室, 所以要同鄭Sir講聲比你囝囝沖身。

往年, 在佢哋游水其間, 我會同其他家長, 先將佢哋全部人d毛巾放在袋面, 等佢哋一上水, 就可即時"嬲"住, 以防冷親, 所以請各位家長放心, 但千其要記住穿"一件頭" or 保暖衣, 因德藝會要上幾層楼(有冷氣)才到更衣室。 而因今朝才醒起, 所以真抱歉昨日冇告訴大家, 唔好意思, 希望大家見諒!

Bosco's mum

原帖由 kit-long 於 10-9-16 21:08 發表
陳師奶,

往年已做過義工家長, 今年仍參加。今日雖不是, 但我仍会出席。

- 約12:30 家長到3/F校務處外或校門口等佢哋話落嚟
- 上車前, 家長可邦手點人数, 後上車看管佢哋
- 到達後, 男女家長分開帶同學到更衣室換衫
- 池边再點人數, 熱身、落水(分組-以程度分)
- 游水期間, 家長可邦各小朋友取出毛巾放在袋面,以防冷親
- 到更衣室, 抹身、換衫(時間緊迫,故不能沖身)
- 列隊上車前, 再點人數後回校放學(家長可不跟上車)

**注意:
1)德藝会  - 穿"一件頭"泳衣 or 保暖衣 + 浴袍
    因要經幾層楼(有冷氣)才到更衣室。
    (抱歉! 昨天忘記告訴大家, 請原諒!)

kit-long ma,

我會同鄭Sir講聲, 比kit-long沖身, 你放心, 亞Sir應該比嘅!我見過佢, 佢幾nice。

17/9

中: 1) 閱書 P.18-20
      2) 書 P.59
      3) 默簽改
      4) 作文大綱(六何)-WS
      5) 26週 3,4 對 (20/9交)

英: 1) Phon WS + corr
      2) GE bk corr
      3) GE - Smart Hello b.5 1-

Eng Plan:(亞仔時常都忘記帶野, 唉!)
      4) 20/9 Bring "Time"
      5) Read "Time" p .13-15
          + Poem WS + check meaning

數: 1) 良 P.35 + 對 + 改
      2) 工(二)

Sci: WB(3)

通告: 3份
‹ 上一主題|下一主題