用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 鸚鵡式對話
go

鸚鵡式對話 [複製鏈接]

你地點應付鸚鵡式對話??
   0    0    0    0

鸚鵡式對答(仿說)應該係A仔普遍情況, 表示他不明白語句意思. 有 echo 同delay echo 兩種. Delay echo 即係無端端講返 d scripting (例如: 廣告, 幾個月前的說話等).

對策方面, 建議可以試下用其他方法(簡單d) 再講一次. 如果個仔都唔明,  ignore 佢.

比點耐性吧, 到佢語言理解再叻d, 仿說情形應該會少d. :loveliness:

原帖由 mybabynbaby 於 10-8-26 10:58 發表
你地點應付鸚鵡式對話??

有時係佢個腦冇(或未)process到, 所以重覆番, 你一方面要俾時間去等吓佢, 另一方面, 佢真係唔識答(唔明)嘅時候, 你要俾埋答案佢, 即係教佢答; 如怕佢搞亂身份, 亦可以攞 d公仔或手偶好似role play 咁對答嚟教!

呢排好0的可以同我溝通, 佢有時一想要0的野就喊, 我就講"你唔好喊,講你想要咩/做咩", 佢就即刻唔喊就會講"我要xx" /"我想xx", 真係好開心佢表達多左自己既野, 有時細路搶佢0的玩具, 之前佢會喊or推開細路, 而家就會講"細路唔好搶" 再俾其他佢唔玩既玩具俾細路, 工人話日頭呀女多左想同細路, 成日痴住細路.
希望佢可以繼續咁叻啦~~!!!!

你好叻呀!

原帖由 mybabynbaby 於 10-8-30 15:43 發表
呢排好0的可以同我溝通, 佢有時一想要0的野就喊, 我就講"你唔好喊,講你想要咩/做咩", 佢就即刻唔喊就會講"我要xx" /"我想xx", 真係好開心佢表達多左自己既野, 有時細路搶佢0的玩具, 之前佢會喊or推開細路, 而家就會 ...

回覆 5# pattsui11@yahoo 的文章

May i ask, my son, 3 years and 4 months, 自傾, now when I ask him a question, he will repeat my question again (細細声& slowly), sometimes he can give me the answer after he repeats my question, but sometimes not.

Could you please advise if any way to train him not to repeat my question?

Many thanks!

我個女沒有自閉症,她3歲時有時會重覆我的問題然後答,有時會將心裡想的自言自語,e.g.一個麵包$2.4,兩個麵包5元找2角,4個8;10元買4個包找4角,9個6...
我問醫生如何是好,醫生說「她年紀小,腦的ram不足,所以要拿出來做」,後來她是一個極聰明的女孩。

你的兒子會細細聲、慢慢地重覆,表示他積極回應你,所以值得欣賞,很快你會回味這種情景了。

原帖由 6ozstung 於 10-9-2 17:51 發表
May i ask, my son, 3 years and 4 months, 自傾, now when I ask him a question, he will repeat my question again (細細声& slowly), sometimes he can give me the answer after he repeats my question, but s ...

回覆 7# pattsui11@yahoo 的文章

Many thanks for your reply, pattsui11, you give me some hope and power!
‹ 上一主題|下一主題