用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 急需求教~派到s位可否不要
go

急需求教~派到s位可否不要 [複製鏈接]

小兒一年前在私人機構做評估,之後去排e+s,兩星期前收到社工通知有s位,但小兒已大有進步,故不用給他讀s位,但只想排e位,但社工說一定要另交新的report才可繼續幫我兒排e位,但問番幫我兒做評估私人機構的主任,卻說不用另交新的report,究竟誰是誰非??我可向何處求證,因社工已不停催促我,我也不想霸著s位
   0    0    0    0

一定信社工所講的啦.

原帖由 be 於 10-8-25 16:06 發表
小兒一年前在私人機構做評估,之後去排e+s,兩星期前收到社工通知有s位,但小兒已大有進步,故不用給他讀s位,但只想排e位,但社工說一定要另交新的report才可繼續幫我兒排e位,但問番幫我兒做評估私人機構的主任,卻說不用 ...

I think u may have misunderstood. U cannot apply for BOTH E and S or BOTH E and I place. I was forced to choose one of the two and I chose E.

So if you have chosen S, it means u have given up E. So u need to queue up again.

我個仔都係E+S 轉E. 未決定前, 比協康秦石(S位學校) 評估(2日上午暫托後), 認為無須讀S. 不過決定權係父母手上.
最後都選左E 位. 問返太太, 佢話只係同個醫務社工講, 無再做評估證明. 社工只係講左句: 你想清楚未呀. :D

樓主係排緊 S + Transitional E 位, 唔係普通E位。S係可以同Transitional E 位一齊排。

跟著社署網頁的POLICY, 如果派咗俾S位俾你, 你想轉普通E位, 就要找醫生或CLIN PYS 評估, 社工再幫你扮手續轉E。係用同一NO, 唔駛重新排過。

但如果你轉到E, 跟著又想轉返S, 咁先要重新排過。因為佢地己派了一次S位俾你, 就算你唔要, 同一申請編號唔會派多一次S位俾你

自己睇吓D 政策啦﹕

http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/Manual%20of%20Procedures%20for%20CRSRehab-PS%202006_R.pdf

原帖由 jasmine4711 於 10-8-25 23:50 發表
I think u may have misunderstood. U cannot apply for BOTH E and S or BOTH E and I place. I was forced to choose one of the two and I chose E.

So if you have chosen S, it means u have given up E. So u ...

感謝各位給予的寶貴意見和資料,小兒已再約機構做評估以便排e位
‹ 上一主題|下一主題