用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 係york番左差唔多一個月既感受,大家入黎傾下~ ...
樓主: popcorn11202001
go

係york番左差唔多一個月既感受,大家入黎傾下~ [複製鏈接]

原帖由 BabyBmom 於 10-8-25 12:11 發表
成日都聽到有mami話york好似好 commercial...唔多似辦教育...
咁有小朋友讀緊york嘅媽咪有冇呢種觀察呢?

york係private school,報名時已經知道,又上網做過research,明白佢地係咁運作,只要我得到我想要嘅野comercial又如何?

我都覺得小朋友返學真係學到野...
我個仔都係5/8開始返york...
由初初返學喊...到上個星期已經唔喊喇...
坐校車都好定.....有時會係校車瞓覺...
哩間學校係貴....不過,每班有個net teacher....
咁都值嘅......
我個仔都係日日唱the wheel on the bus,同london bridge is falling down.....
又係講埋d太空話.....
不過,我問佢學校d野...佢未識答我囉.....hehe
我個仔講野...唔太叻..未係好識表達...
但返咗2個星期多d....而家都有進步咗.....
希望佢返得開心又學到野喇.....

原帖由 TVb08 於 10-8-25 16:48 發表

york係private school,報名時已經知道,又上網做過research,明白佢地係咁運作,只要我得到我想要嘅野comercial又如何?

回覆 1# ssiu777 的文章

我個仔一樣未係好叻講野, 返黎無唱歌.  問佢學校有無老師, 佢話"無"... 亂講一通, 都幾搞笑!  所以佢學唔學倒野我地都唔知.

不過佢日日都肯返學就算, 起碼無喊.

原帖由 TVb08 於 10-8-25 10:56 發表
我個仔唱twinkle twinkle little star, 佢仲要我姐姐同佢一齊唱, 超攪笑.

講真,初初都担心揀錯學校,e+就放心了...

你好..請問學費方面如何??除學費外..還有其他雜費嗎??因為我都幫想BB報11年PN班...THX!

咁又係...
因為我都興趣幫仔仔報下年的n班...
老師有愛心而又懂得教小朋友真的很緊要...

原帖由 TVb08 於 10-8-25 16:48 發表

同意tvb08講法,由一開頭已知佢學校係咁,同埋暫時都睇唔到佢點樣商業化..
另外想補充一點就係茶點問題,以前我成日都覺得york乜都同你計,咁貴學費茶點都唔包,
覺得唔抵,但係原來連kv同st cat都係一樣唔包,要自己帶,茶點你可以join學校既,你唔join可以自己帶,另外我去佢地學校網頁睇到原來好多kowloon tong幼稚園都加哂價... st cat,cckg等...
所以我之前成日覺得york好貴,但係呢2日做完research就覺得學校都係跟番個市場價
bb讀左york之後好明顯係開心左同埋真係睇到佢有野學到,又唔係想像中咁差既,咁多位york家長,加油

原帖由 popcorn11202001 於 10-8-26 10:00 發表
同意tvb08講法,由一開頭已知佢學校係咁,同埋暫時都睇唔到佢點樣商業化..
另外想補充一點就係茶點問題,以前我成日都覺得york乜都同你計,咁貴學費茶點都唔包,
覺得唔抵,但係原來連kv同st cat都係一樣唔包,要自己帶,茶 ...

我返而覺得茶點唔包好過, 因為我仔有濕疹唔可以亂食野, 佢比我揀我可以唔join,我仲happy

btw, 樂基pn都要$4xxx 啦.....

原帖由 tungsaisai 於 10-8-26 02:36 發表

你好..請問學費方面如何??除學費外..還有其他雜費嗎??因為我都幫想BB報11年PN班...THX!

今年佢地第一年有pn班, 學費 $4365, 仲有書, 書包 $12xx, 校服餐具你可以自己買, 茶點你都可以自備....

係呀,茶點我都冇JOIN,自己帶,我問過學校佢話可以帶埋紙包飲品比佢架,如果你唔JOIN茶點學校會提供水比小朋友!
其實我諗九龍塘最平都係得根德園,其他間間都最低消費4千!
不過如果BB讀得開心出年都可能會留番低

原帖由 popcorn11202001 於 10-8-26 12:32 發表
係呀,茶點我都冇JOIN,自己帶,我問過學校佢話可以帶埋紙包飲品比佢架,如果你唔JOIN茶點學校會提供水比小朋友!
其實我諗九龍塘最平都係得根德園,其他間間都最低消費4千!
不過如果BB讀得開心出年都可能會留番低 ...

我今日又同個仔班主任(ms. choi)傾電話, 佢好有耐性同我分析我個仔嘅問題,又提意我係屋企同佢講番廣東話, 我個人真係幾滿意ms.choi , 如果出年都係ms.choi做班主任就

我囡囡 11/8 正式返學, 一直都無喊, 好乖好叻, 返到屋企仲成日唱歌. 點知今個星期一開始, 返學放學就日日喊, 都唔知點解. 終於昨日忍唔住打電話俾班主住, 佢話原來囡囡因為見到其他同學仔喊 (搵媽媽爸爸), 佢至喊, 而且大部份既同學仔已經搭校車返/放學, 放學先放走搭校車個D先, 佢見D同學仔走晒, 得番幾個人係度等人接, 咪一齊喊. 佢係 1/9 開始搭校車, 希望情況有所改善.

我仔仔都係PNB,佢係初初自己返頭3日喊,之後已經無哂野,而家同佢講校車到,佢會自動自覺話"ok"然後出門口等校巴,每日放學佢都好開心,喺車不停講野,又成日唱oh mcdonald,太陽伯伯,又拎住d野同我講"this is flower",又自己問自己"what is this what is this"又問人"what is your name",而且好多顏色都自動自覺講俾我聽係咩色,仲有,之前我只係喺屋企先唔著片,由返學先開始唔著片片去街,而家已經介得好好,次次都自己話vv,仲學人企住vv,唔坐,而家先一個星期多d,已經學左好多野,真係好期待再過多一個月,佢會點
http://hk.myblog.yahoo.com/mags307/

我仔都有濕疹,不過最近好番哂了,而家學校食什麼都無事

原帖由 TVb08 於 10-8-26 12:07 發表

我返而覺得茶點唔包好過, 因為我仔有濕疹唔可以亂食野, 佢比我揀我可以唔join,我仲happy

btw, 樂基pn都要$4xxx 啦.....

原帖由 TVb08 於 10-8-26 12:13 發表

今年佢地第一年有pn班, 學費 $4365, 仲有書, 書包 $12xx, 校服餐具你可以自己買, 茶點你都可以自備....

即是打後每個月除學費外..都不會有任何什費吧..但想請問多一樣野..請問學校會提供興趣班的嗎??THX^^

RE MELODY:我個小朋友都係,而家都開始喊,可能未慣啦~
RE MAQURITA:係呀,今日收到進度表,好清楚咁話比你知學左D咩同黎緊會教咩~
佢教既野程序都算深,我覺得好好~
開始覺得自己揀啱學校,真係將K1既野推前教!!今日我聽到佢唱太陽伯伯普通話版,真係好開心~我覺得佢地辦頭一年PN辦得好好!
RE TUNGSAISAI:學費外要交茶點,茶點一交要交半年,可以唔JOIN都得,另外興趣班暫時未知有冇,可能遲D學校會講^^

popcorn11202001

好似好好喎, 請問係邊間york? 來緊下年讀k1得唔得(我仔而家係新界讀n1)

另外想問一下小學會入d咩學校?? (我不打算比仔仔讀國際學校) 入d傳統d的小學?

thanks

我個仔病了兩次,班主任都有打電話來問候,無論佢係真心定係例行公事,我都欣賞。重有我每日接放學班主任都抽時間同我傾下個仔的進度,有些少事情她都留意到(可能因為我個仔係大喊包,老師留意多啲),幾好。師生比例亦ok,一中一英班主任,重有兩個後生女助教,但唔知九月份PND班開埋學後人手會否減少。我曾經懷疑外藉班主任不是長期留在課室,但我每日接放學都見佢在課室,是位印度人,但佢講既英文又幾好聽。衛生意識似乎較弱,入校門前都冇檢查體溫,份自我申報的體溫表又似乎冇人看,因為我有幾天專登唔填都冇人理,可能入課室前有用酒精磋手掛?

D班開後會唔會減少人手真係唔知呀...我希望唔會啦~
不過我估你小朋友果班係印度藉老師做班主任,
因為我接佢放學見親都係果個MISS,
真係唔知佢會唔會中途離開課室,
不過我小朋友係屋企講英文既時侯,我問佢邊個教,
佢淨係話MISS,但又講唔出名,
我估個外籍老師跟開一班架...因為我見有D家長話小朋友
番到屋企會講下MAGIC CHRIST,但我果個冇..
講番印度藉老師..我第2堂親子班都見過佢,
佢講英文發音都好準,冇印度口音,都幾好丫!
不過講時講,體溫表好似真係冇人睇...
可能佢有量我地唔知啦..咁你小朋友好番未?

原帖由 JFNL 於 10-8-27 16:23 發表
我個仔病了兩次,班主任都有打電話來問候,無論佢係真心定係例行公事,我都欣賞。重有我每日接放學班主任都抽時間同我傾下個仔的進度,有些少事情她都留意到(可能因為我個仔係大喊包,老師留意多啲),幾好。師生比例亦ok,一中一英 ...

原帖由 陳皮爸媽 於 10-8-27 16:05 發表
popcorn11202001

好似好好喎, 請問係邊間york? 來緊下年讀k1得唔得(我仔而家係新界讀n1)

另外想問一下小學會入d咩學校?? (我不打算比仔仔讀國際學校) 入d傳統d的小學?

thanks ...

YORK PN班係約道,你打去學校問下佢幾時收生..
我估差唔多啦,因為好多學校都係9月開始收

小學方面真係唔清楚呀 ^^

原帖由 popcorn11202001 於 10-8-27 16:46 發表
D班開後會唔會減少人手真係唔知呀...我希望唔會啦~
不過我估你小朋友果班係印度藉老師做班主任,
因為我接佢放學見親都係果個MISS,
真係唔知佢會唔會中途離開課室,
不過我小朋友係屋企講英文既時侯,我問佢邊個教,
佢 ...

如果我唔記得填體温表,Miss 追我。另我都打算唔Join 菜茶点啦!
‹ 上一主題|下一主題