用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 係york番左差唔多一個月既感受,大家入黎傾下~ ...
go

係york番左差唔多一個月既感受,大家入黎傾下~ [複製鏈接]

小朋友番左pn班差唔多一個月,
整體黎講都算幾好..
bb明顯比之前開朗左,每日番到屋企就會
係度唱歌,
同埋講d外太空話(其實我估佢係講英文,而又講唔正,因為我同佢係用廣東話溝通...冇理由我聽唔明架ma )
日日都有d新野學左...尋日仲拎住個玩具係度講"搖鼓姐姐黎啦"..
我相信班主任,老師對佢地都好有愛心,佢係屋企都會成日講下個班主任...

有冇媽媽可以分享下?

我承認一開頭覺得學校行政上比較差,開頭都驚同bb揀錯...
但係呢3星期我見到bb既轉變,開始打消呢個念頭~
其實最重要都係小朋友開心...
雖然學術上既成績仲未睇到,
至少..york呢間學校比我想像中好~
佢仲成日指住"york"呢個字,跟住讀比我聽,york呀,york呀..咁樣..好搞笑,佢話係班主任教既

希望呢個post可以幫到一d想了解下york呢間學校既家長..
   0    0    0    0

-佢好鍾意返學,之前佢著校服會喊,e+唔會,仲好順灘...
-係學校門口就問姐姐拿書包,之後就轉身入學校
-返到屋企不停唱歌,睇得出佢好like學校生活
-班主任好細心,觀察力強,我幾鐘意佢

希望佢地繼續努力 ~

我女都係呀, 佢好開心, 返到黎成日係都唱歌, 我開頭都唔知佢唱乜, 因為我未聽過, 之後耐心D聽, 我開始知佢唱乜, "the wheel on the bus" , 因為佢日日都返黎唱...

o甘聽落都幾好wor

o甘聽落都幾好wor

醒目開學勳章

請問講緊既係唔係九龍塘果間 York 呀?

Dear Mamas,  

Are you referring to the York International Child Care Centre? I thought it is an International school. Isn't it? What is the difference between that one and York English & Chinese Kindergarten?

Thanks!
Sandy

re TVB08:大家一齊加油^^
re carolc:我bb都係呀,成日唱the wheel on the bus,同london bridge is falling down..好搞笑~同埋我見學校有d生字教佢,我估程度都唔會好低!
re lulukiukiu:係九龍塘果間..
re sandyht:係呀,york int's child centre..其實我都唔係好清楚佢算唔算國際學校...
唔...暫時睇落去覺得學校教英文真係好有佢地既方法...bb番到屋企會開始用好簡單既英文句子,如以前,眼佢會就咁話eyes,但而家佢會話it's my eyes..咁樣..
其實佢學校而家係分主流班同國際班,
主流班就2個本地老師做班主任,國際班就1個本地+ 1個net,,好似話國際班日日有普通話,主流班就1星期2-3堂咁樣,同埋只係學舍唔同~
希望d資料幫到你

醒目開學勳章

我都想問下有冇校巴架? 定係自己帶番學?  

原帖由 popcorn11202001 於 10-8-24 16:18 發表
re TVB08:大家一齊加油^^
re carolc:我bb都係呀,成日唱the wheel on the bus,同london bridge is falling down..好搞笑~同埋我見學校有d生字教佢,我估程度都唔會好低!
re lulukiukiu:係九龍塘果間..
re sandyht:係呀 ...

可能我個仔剛夠兩歲, 仲慒慒地, 所以無唱歌又無講英文生字, 我唔知學校教左D咩.... 不過, 只要佢日日肯返學, 開開心心, 已經好OK.

我囡囡都準備係 9月6日返YORK 呀~~~聽到咁多媽咪講返小朋友既返學情況,而家對YORK更加有信心~~希望囡囡返學開開心心啦~~

我小朋友要10月先開課,唔知各位已經開始上課的小朋友的家長,知唔知上課情形如何,因為fun day果幾日,我覺得好似上 playgroup咁!
唔知每日上課的時間表如何呢?
D老師仲係唔係中英夾雜咁上堂呢?
係唔係只是在課室上課呢?會唔會出去outdoor玩下呢?

我都有問仔仔返學開唔開心, 佢都答開心和鍾意返學, 次次問佢係學校玩咩和學咩, 佢都同我講學ABC, 不過我問過班主任, 班主任答我未教ABC, 所以真係比阿b攪到

仔仔同其他小朋友一樣, 返屋企就成日唱歌仔, 有時又講d你聽唔明的bb話, 不過真係好好笑 ...

不過唱歌方面, 我就唔見佢唱 The wheel on the bus,
成日都係唱 London Bridge/Old Mcdonald/太陽伯伯....

不過總括來說, 見到小朋友開心上學係最開心的事

原帖由 errorlips 於 10-8-25 08:58 發表
我都有問仔仔返學開唔開心, 佢都答開心和鍾意返學, 次次問佢係學校玩咩和學咩, 佢都同我講學ABC, 不過我問過班主任, 班主任答我未教ABC, 所以真係比阿b攪到

仔仔同其他小朋友一樣, 返屋企就成日唱歌仔,  ...

我想問下學校會有無唱歌CD架?

我個仔唱twinkle twinkle little star, 佢仲要我姐姐同佢一齊唱, 超攪笑.

講真,初初都担心揀錯學校,e+就放心了...

成日都聽到有mami話york好似好 commercial...唔多似辦教育...
咁有小朋友讀緊york嘅媽咪有冇呢種觀察呢?

原帖由 我係女仔 於 10-8-25 09:39 發表

我想問下學校會有無唱歌CD架?

Hi,

學校是沒有提供cd / 歌詞的

karanica,

其實我最初真係有少少失望, 可能安排d老師都緊張, 因為始終我地d家長個個喺哂到~
我都有打去問學校點搞, 因為之前真係又中又英, 個班主任都好好, 佢話唔會咁架喇你放心, 英文只會由net teacher 教, 中文由中文老師教
不過我個小朋友真係返得好開心, 其實佢未返學佢已經識唱好多歌, 不過有d佢真係未聽過佢而家都識唱, 仲做埋動作, 個英文老師教得真係幾好, 成日喺屋企講magic Chris...
至於家長跟埋上課果幾日,  個校長都有講明果幾日係親子班, 連通告都有寫架, 但其實我本人唔覺得似playgroup wow, 真係似上堂架, 只不過佢唔係太formal 0者, 唔通你要佢第一日就返學咁, 你都唔想la, 個小朋友2歲咋wow, 佢俾d心理準備都好吖~
另外我想補充, york 嘅 pn 班只有international 咋, 但我唔知黎緊會唔會分local 同 international lo

Carolc,

因為我的小朋友是返開Tutor Time和迦南的playgroup, 所以已經有d跟幼稚園的"課程",所以我先覺得似返 playgroup!

我係對YORK果幾日fun day幾失望的,因為有家長一齊上課都又中又英,我怕佢地平時上課都係咁,所以我都1516緊!始終我個小朋友要10月才開學!

但好似聽各位的留言,小朋友真的學到一些野返黎,咁都安心D!

請問係咪可直升k1架?到時再決定讀international定主流班嗎?pn几錢1個月呀?
另外,pn收唔收細b插班架?

原帖由 carolc 於 10-8-25 14:35 發表
karanica,

其實我最初真係有少少失望, 可能安排d老師都緊張, 因為始終我地d家長個個喺哂到~
我都有打去問學校點搞, 因為之前真係又中又英, 個班主任都好好, 佢話唔會咁架喇你放心, 英文只會由net teacher 教, 中文 ...
‹ 上一主題|下一主題