用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉傾向.............我們如何走下去??????
go

自閉傾向.............我們如何走下去?????? [複製鏈接]

我囝囝現在2.9yrs,剛於協康診斷為自閉傾向,當時有D 呆左,都唔識處理.......現在心裡才湧現一連寸的問題,希望大家幫幫忙,給我一些意見,其實我覺得小兒不算嚴重,佢識嘅字好多,醫生話佢識嘅英文生字比同齡小孩還要多,佢語言上最差是對答,所以這方面加以訓練,應該不用太擔心,另外就是他的集中力及感統問題,現在他正在安排見言語及職業治療師。現在有以下問題:

(1) 在協康診斷為自閉傾,是否須要另找私家心理醫生再  confirm 一下呢????

(2)小兒正在ESF讀K1上午班,佢有午睡習慣,平日今本沒有時間做training,佢係細B,係唔係應該退學先,比佢係呢個黄金時間做training先,明年再上K1呢????

(3)比佢讀國際學校會唔會比local school好呢???

(4) 有自閉傾向嘅小朋友係咪多數讀唔倒local school架????

(5) 醫生話到佢5、6歲再診斷,係唔係最終都係確診為"自閉証"呢????

(6) 有自閉傾向嘅小朋友係咪智商一定比較低呢???training 後會唔會高D架????

請原諒我的無知,希望各位盡力幫忙,謝謝!!!!
   0    0    0    0

試下比d意見:

1. 協康經驗老到, 不建議再做評估了. 其實很容易看出吧. A仔有很多社交, 溝通很怪異, 連歲半小孩也不如.

2. 貴兒上午讀K1, 下午, 星期六可以做訓練. 不用轉校吧, 課程太深除外.

3. 呢個係debate question. 如果有 speech delay, 家中同上堂係全中或全英應該好一點吧.

4. 有一說法, 其實係小兒幼稚園老師認為, 小兒較適合讀傳統學校, 因為他對 project approach 不能專心. 相反他耳, 眼靈, 傳統教學較適合(老師教, 學生坐定聽).

5. 其實依家確診自閉症了 (或自傾), 到 6歲再check 下進度, 上小學的選擇吧 (主流或 Special).

6. 書本說大部分ASD係 below average. 小部分係 normal or above. Training 後他的能力有改善, 自閉的徵狀也會減少.

7. 最後點樣走下去? 建議大哭一場後, 收拾心情
    - 調整對個仔的期望, 以主流小班課程淺小學為目標奮戰.
    - 搵適合兒子的訓練吧.
    - 繼續愛你的兒子.

原帖由 crisma 於 10-8-24 10:17 發表
我囝囝現在2.9yrs,剛於協康診斷為自閉傾向,當時有D 呆左,都唔識處理.......現在心裡才湧現一連寸的問題,希望大家幫幫忙,給我一些意見,其實我覺得小兒不算嚴重,佢識嘅字好多,醫生話佢識嘅英文生字比同齡小孩還要多,佢語言上最 ...

我的小意見:
1) 找一些臨床心理學家or 兒科醫生 or CAC 評估, 目的是可以寫REPORT去社署, 幫助小朋友及早排政府位 (E,I,S)

2) 以我經驗, 小朋友在上午去做個別訓練是最精神, 你可以同學校請假, 再唔係下午都OK, 不用退學! (如果去一些私人S位, 返密集式訓練, 進步一定最快)

3) 好多A仔對英文OR 圖像都特別叻, 你可以問下ST意見, 應該用咩語言同佢訓練! LOCAL SCHOOL 絕對可以

4)我在STEP評估時, 臨床心理學家同我地講, 自閉傾向, 亞氏保家証, 都屬於自閉証一種

5) 不一定智商有問題, 但大部份可能要到5-6歲才check到, training一定有好大幫助!

CRISMA, 妳要努力找一些訓練比你小朋友, 回家後也要繼續同佢training, 之後佢一定有進步, 唔好灰心, 我地在這裡有好多同路人支持你!

無錯!加油呀....

多謝各位嘅寶貴意見、鼓勵和支持!

我會盡快安排training比佢,但如果安排係下午唔比佢午睡,我怕佢好辛苦,如果只是星期六、日,足夠嗎?

原帖由 crisma 於 10-8-25 10:16 發表

我會盡快安排training比佢,但如果安排係下午唔比佢午睡,我怕佢好辛苦,如果只是星期六、日,足夠嗎?

平日可以等佢午睡後才安排訓練,星期六、日同佢多D去街玩,從生活中學習會好有效的~

據我所知, 一般中心星期六的 training 會好full. 條隊會排好長. 下午次之, 上午最少人. 星期日休息.

同時, 父母也應該借書或上網了解下自閉症係甚麼, 對發展有甚麼障礙. 感覺統合係甚麼 (前庭, 本體, 觸覺, 視覺, 過敏/不足, 低張, 口肌), 了解下個仔的缺憾.

我見到協康9月有個家長感覺統合班, 唔知 full 左未, 可以去check 下.

你已成為船長, 祝你用智慧帶領個仔到達目的地.

除左出去報班, 你地會唔會放工後同佢訓練, 大約又用女幾多時間訓練??
同埋會點令佢講多0的句子

you try to arrange your son go to Watchdog (weekend)

Private Teacher to your home (weekday)

原帖由 crisma 於 10-8-25 10:16 發表

If u can affored it, u can seek a second opionion. One mom here said each org tells her it is a different disorder tho all agree the child is abnormal.

If u are a working mom, consider putting him in I place kindergarten. If not, some training centres have evening classes. On weekends, u can bring him out to the park, supermarkets, shops or other interest groups.

Intensive training at a young age is better. Better stick to 1 language (Cantonese) if he has speech delay.

Adjust your expectations. Don't aim at band 1 schools, he cannot cope. If he is a year end b, delay school for one year. Better start later than to repeat in primary school.

crisma,

做治療及訓練是須要的,但最重要係你自己本身要學點訓練個仔/女。我剛剛完成了一個叫"努力試"的課程,非常實用及有效,我的兒子也在進步中。加油!
2005年4月18日出世 2006年1月18日 9.75kg 3.19kg Alvis studio photosAlvis Photos1 year old studio photoOne Year Old Studio Photo

can u give me some information regarding this course???? Thanks!!

原帖由 alvismother 於 10-8-26 12:58 發表
crisma,

做治療及訓練是須要的,但最重要係你自己本身要學點訓練個仔/女。我剛剛完成了一個叫"努力試"的課程,非常實用及有效,我的兒子也在進步中。加油! ...

原帖由 crisma 於 10-8-26 20:59 發表
can u give me some information regarding this course???? Thanks!!

努 力 試 Louis Program
http://www.lp.org.hk/

Hi Crisma,

My situation is so similar as yours.  Also in ESF K1 AM.  I have sent my kids to attend training in the afternoon.  He takes a nap on the schoolbus and he's even sleeping when he get off.  We just let him sleep until we reach the training center at around 1pm.  Then we give him rice there and training to follow.  About 3 hrs per session and three times a week + private ST.

I don't think we need to leave the school unless big problem arise because there is learning support in the ESF primary.  Yet it depends whether the kid can catch up with the stuff taught in the school.

"add oil"...

原帖由 crisma 於 10-8-24 10:17 發表
我囝囝現在2.9yrs,剛於協康診斷為自閉傾向,當時有D 呆左,都唔識處理.......現在心裡才湧現一連寸的問題,希望大家幫幫忙,給我一些意見,其實我覺得小兒不算嚴重,佢識嘅字好多,醫生話佢識嘅英文生字比同齡小孩還要多,佢語言上最 ...

Hi crisma,
唔好意思,我想問吓,你仔仔有什麼行為你會帶他去恊康做評估的呢?

hi mmyleung,

是nursery個老師建議我帶囝囝做評估架,佢有speech delay, 現在佢都識講好多嘢,但係自言自語、自問自答多........對答比較差,另外係佢情緒問題,好固執,小小問題都會發好大脾氣.......!!!!

have u inform the school the problem of the kids?????

原帖由 mmyleung 於 10-9-8 09:42 發表
Hi Crisma,

My situation is so similar as yours.  Also in ESF K1 AM.  I have sent my kids to attend training in the afternoon.  He takes a nap on the schoolbus and he's even sleeping when he get off.  ...

回覆 1# crisma 的文章

Pls read PM!

我個女都是自閉症小朋友,不過好在發現得早(1歲7個月),經過外面,家居,學校訓練,針灸等N咁多年(現已4歲6個月),終於有了比較好的消息,如無意外,明年可以返出面正常的幼稚園了,所以不要放棄,努力總是會有回報的!(想當年我和先生都以為個女要成世讀特殊學校)

my son had similar problem as yours before, but after seeing Dr Jen, he is cured now. U can give it a try too.

her clinic no. is 2xxxxxxx

hope that she can help your son too

‹ 上一主題|下一主題